Απεβίωσε ο Τζανλουίτζι Κολαλούτσι

Απεβίωσε ο Τζανλουίτζι Κολαλούτσι

 GIANLUIGI_I.jpeg

Χαρακτηρίστηκε πρωταγωνιστής της αποκατάστασης του αιώνα, αφού εργάστηκε στο κολοσσιαίο έργο της συντήρησης της Καπέλα Σιξτίνα, αποκαλύπτοντας την αρχική λάμψη των τοιχογραφιών του Michelangelo.
Για σχεδόν 15 χρόνια, από το 1980 μέχρι το 1994, εργάστηκε στη ζωγραφική του Michelangelo περιγράφοντας την εμπειρία του στο βιβλίο με τίτλο «Io e Michelangelo», ένα ημερολόγιο που αναπαριστά γεγονότα, ανθρώπους, εκπλήξεις και ανακαλύψεις όπως η ώχρα στα μαλλιά του ξανθού Ελεάζαρ, κάτω από ένα «πολύ σκούρο, καφέ, συμπαγές, αδιαφανές δέρμα». Ένα συναρπαστικό χρονικό που αρχίζει από την πρώτη μικρή δοκιμή καθαρισμού της σκοτεινής πατίνας, συσσωρευμένης κατά τη διάρκεια των αιώνων στην εικονογραφική επιφάνεια λόγω του καπνού, των κεριών και της σκόνης, και εκτείνεται στη δύσκολη απόφαση της συντήρησης ολόκληρου του θόλου και της Τελικής Κρίσης.GIANLUIGI_II.jpeg

 

Ο Colalucci έχει διακριθεί διεθνώς για το θάρρος, τη δύναμη και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει την αποκατάσταση του αιώνα.
Οι τότε διευθυντές της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Βατικανού, Fabrizio Mancinelli και Carlo Pietrangeli, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την αποκατάσταση επειδή είχαν τον Gianluigi Colalucci ως τεχνικό τους.
Γεννημένος στη Ρώμη το 1929, ο Gianluigi Colalucci αποφοίτησε από το Κεντρικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης (ICR), υπό τη διεύθυνση του Cesare Brandi και από το σχολείο του Giovanni Urbani.

GIANLUIGI_III.jpeg

Το 1960 εισήλθε στο Εργαστήριο Αποκατάστασης των Μουσείων του Βατικανού, του οποίου έγινε επικεφαλής το 1979. Από τους Brandi και Urbani Colalucci έμαθε την πρακτική εφαρμογή των θεωριών τους στον τομέα της μεθοδολογίας προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης.
Έσβησε εχθές το βράδυ στη Ρώμη σε ηλικία 92 ετών.

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου