Mελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 2 Απριλίου 2021

Mελέτη Ευαγγελίου της Παρασκευής 2 Απριλίου 2021
Παρασκευή της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (21,33-43.45-46)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους αρχιερείς και στους πρεσβυτέρους του λαού:
Ακούστε μια άλλη παραβολή: Ήταν ένας οικοδεσπότης που φύτεψε ένα αμπελώνα και τον περιέφραξε και έσκαψε μέσα ένα πατητήρι και οικοδόμησε έναν πύργο και τον νοίκιασε σε γεωργούς κι έφυγε σε άλλο τόπο.
Όταν πλησίασε η εποχή της καρποφορίας, έστειλε στους γεωργούς τους δούλους του για να πάρουν τους καρπούς. Κι οι γεωργοί έπιασαν τους δούλους του και άλλον έδειραν, άλλο σκότωσαν και άλλο λιθοβόλησαν. Έστειλε και πάλι άλλους δούλους, περισσότερους από τους πρώτους και τους έκαμαν τα ίδια. Κι ύστερα τους έστειλε και το γιο του, λέγοντας: “Το γιο μου θα τον σεβαστούν”. Αλλά οι γεωργοί όταν είδαν το γιο, είπαν μεταξύ τους: “Αυτός είναι ο κληρονόμος. Ελάτε να τον σκοτώσουμε και να πάρουμε την κληρονομιά του”. Κι αφού τον έπιασαν, τον έβγαλαν έξω από τον αμπελώνα και τον σκότωσαν. Όταν, λοιπόν, έλθει ο κύριος του αμπελώνα, τι θα κάμει σ’ εκείνους τους γεωργούς;”.
Του λένε: “Τους κακούς με κακό τρόπο θα τους εξολοθρεύσει και τον αμπελώνα θα τον δώσει σε άλλους γεωργούς, οι οποίοι θα του αποδώσουν τους καρπούς στην εποχή τους”. Κι ο Ιησούς τους λέει: “Ποτέ δε διαβάσατε στις Γραφές: Η πέτρα που απέρριψαν οι οικοδόμοι, αυτή έγινε ακρογωνιαία; Αυτό έγινε από τον Κύριο, και είναι θαυμαστό στα μάτια μας”.
Για τούτο σας λέω, ότι θα αφαιρεθεί από σας η Βασιλεία του Θεού και θα δοθεί σε ένα έθνος που θα παράγει τους καρπούς του. Όταν οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι άκουσαν τις παραβολές του, κατάλαβαν ότι μιλούσε για κείνους.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Η πέτρα που πέταξαν οι οικοδόμοι αυτή έγινε λίθος ακρογωνιαίος”

Η σημερινή παραβολή με οδηγεί να κοιτάξω «τον αμπελώνα της ζωής μου», σαν να παρατηρώ ένα πανόραμα, από ψηλά. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, να μπολιαστούν, να φροντιστούν, να βελτιωθούν. Κάθε μέρα διακρίνω κάτι που δεν πάει καλά. Και έτσι θα κάνω μέχρι το τέλος. Το να σταθώ όμως να τα θαυμάσω όλα «από ψηλά», με βοηθά να εκτιμήσω και «εκείνα που πηγαίνουν καλά», τα αποτελέσματα που έχω δει, τα ωραία πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μου.
Θα έπρεπε να το κάνω πιο συχνά αυτό. Και ελπίζω να το κάνετε και εσείς. Πόσο μάλλον τώρα, στην ηλικία που είμαι, που η ζωή μου έχει τα χαρακτηριστικά ενός φροντισμένου «αμπελώνα». Και ενώ κοιτάζω αυτό το πανόραμα, έρχεται στο νου μου ένα ρητό: «Ο Θεός γράφει ίσια, ακόμη και σε στραβές γραμμές». Πραγματικά, ο Θεός έγραψε ίσια ακόμη και στις στραβές γραμμές μου. Θα έλεγα πως με εμένα έγινε πράγματι έτσι. Και εγώ, από την καρδιά μου Τον ευχαριστώ.
Η ζωή που μου δόθηκε ως αμπελώνας για να τον καλλιεργήσω, σε κάποια στιγμή αποφάσισα πως ήταν μόνο «δική μου», ιδιοκτησία μου, και κανενός άλλου. Και επομένως, αποφάσισα να πετάξω έξω τον πραγματικό ιδιοκτήτη, για να τα κληρονομήσω όλα εγώ.
Αυτό που ποτέ δεν θα περίμενα πως θα συνέβαινε ήταν πως «η πέτρα που απέρριψα, θα γινόταν ο ακρογωνιαίος λίθος».
Ο Θεός ξαναπήρε τον αμπελώνα Του, αυτόν που του είχα αρπάξει. Και το έκανε με την πλήρη συγκατάθεσή μου. Τον παρακάλεσα εγώ να επιστρέψει, γιατί οι καρποί που παρήγαγα, δεν ήταν καλοί.

Πόσο του είμαι ευγνώμων γι΄ αυτό! Τώρα είμαι ένας αμπελουργός!

Προσπαθώ να καλλιεργήσω τον αμπελώνα όπως ξέρω πως θα τον ήθελε Εκείνος. Και οι καρποί που βγαίνουν είναι δικοί Του.
Ένα μπράβο πρέπει να το πω όμως και σε μένα. Είχα το θάρρος να παραδεχτώ την αλήθεια της αμαρτίας μου, και ένα ευχαριστώ το χρωστάω και στα λάθη μου. Ποτέ δεν είχα φανταστεί πως ακόμη και τα λάθη μου, και τα σφάλματά μου θα ήταν χρήσιμα. Εάν τώρα είμαι εδώ και γράφω, προσπαθώντας να ακολουθήσω τον Ιησού Χριστό, το χρωστάω και σ’ αυτά. Δίχως αυτά, που με είχαν οδηγήσει στην άβυσσο, θα έμενα για πάντα κλεισμένος στον εαυτό μου, δεν θα είχα αναζητήσει το Θεό. Αυτά με οδήγησαν να κραυγάσω στον Ιησού.

Αυτά συνέβησαν πριν πολλά χρόνια. Ήμουν πολύ πιο νέος. Και φυσικά, όλο αυτό δεν ήταν ένας περίπατος.
Όποιος καλλιεργεί έναν αμπελώνα ξέρει πόσο πρέπει να κοπιάσει για τον κάνει να δώσει καλούς καρπούς. Και μπορεί να συμβούν και απρόβλεπτες χαλαζοπτώσεις που καταστρέφουν τα πάντα, και τότε πρέπει να ξεκινήσουν όλα και πάλι από την αρχή.

Δεν ξέρω αν αυτές οι εμπειρίες μου μπορούν να βοηθήσουν κάποιον. Πάντως, ακόμη και εάν είναι χρήσιμες έστω και σε ένα άτομο, είμαι χαρούμενος. Σε κάθε περίπτωση, ήθελα να τις διηγηθώ. Γιατί «αυτό έγινε από τον Κύριο, για μένα, και είναι αρεστό στα μάτια μου».

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Θέλω, ακόμη μια φορά Κύριε, να ανανεώσω την ομολογία της πίστεώς μου σε Σένα, να σου πω ότι Σε εμπιστεύομαι.
Σε δέχομαι ως Πατέρα που έστειλες τον Υιό σου, για να χορτάσει την ανάγκη μου για ζωή, για αγάπη.
Σε δέχομαι ως Υιό σταλμένο από τον Πατέρα, για να με σώσεις από την αρνητική εμπειρία του κακού,
που γεννά θάνατο.
Σε δέχομαι ως Εκείνον που τόσο πολύ με αγάπησες, ώστε να δώσεις τη ζωή σου για μένα.
Χορήγησέ μου Κύριε, κατά τη νύχτα του Πάσχα, η ομολογία της πίστεως μου
να εκφράζει την ειλικρινή αφοσίωσή μου σε Σένα.
Χορήγησέ μου το Πνεύμα Σου, για να περάσω από την ομολογία της πίστης,
στο να την εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου, δωρίζοντας όλες μου τις δυνάμεις για τους αδελφούς,
για να γευθούν τη χαρά της αγάπης σου.
ΑΜΗΝ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου