Τα λείψανα του Πάθους του Ιησού

Τα λείψανα του Πάθους του Ιησού

 

Ενώ η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο – που πιστεύεται ότι είναι το πανί στο οποίο τύλιξαν το σώμα του Ιησού μετά το θάνατό του – είναι το πιο φημισμένο λείψανο του Πάθους του Ιησού, εντούτοις υπάρχουν αρκετά άλλα, τρία από τα οποία βρίσκονται στην Ισπανία.
Έχουν μελετηθεί από επιστήμονες και τιμούνται από προσκυνητές εδώ και αιώνες.

Lignum Crucis:
ένα κομμάτι από τον πραγματικό Σταυρό

Περισσότερο από 1200 χρόνια, το Μοναστήρι των Φραγκισκανών του Santo Toribio de Liébana στην Cantabria φιλοξενεί ένα λείψανο που πιστεύεται πως είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τον Σταυρό του Σωτήρα.
Αυτό το κειμήλιο είναι γνωστό ως “Lignum Crucis” δηλαδή το “Ξύλο του Σταυρού” και θεωρείται πως αποτελεί τον αριστερό οριζόντιο βραχίονα του Σταυρού.
Το 1958 πραγματοποιήθηκαν κάποιες μελέτες προκειμένου να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του λειψάνου, οι οποίες επιβεβαίωσαν πως το ξύλο προέρχεται από δέντρα τα οποία φυτρώνουν στους Αγίους Τόπους και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 2000 ετών. Επιπλέον, το DNA του λειψάνου ταιριάζει με άλλα μικρότερα κομμάτια του Σταυρού, που διατηρούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το ιερό Σουδάριο του Οβιέδο

Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για το Σουδάριο που κάλυψε το πρόσωπο του Ιησού.
Φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό του Οβιέδο και εκτίθεται για προσκύνηση τρεις φορές το χρόνο: τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 14 Σεπτεμβρίου (Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού), και στις 21 Σεπτεμβρίου εορτή του Αγίου Αποστόλου Ματθαίου, της πόλης.
Οι Απόστολοι και οι Διάδοχοί τους, κατά τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης, προσκυνούσαν τα λείψανα του Πάθους του Κυρίου, συμπεριλαμβανομένου του Σουδαρίου, στην Ιερουσαλήμ μέχρι τον 7ο αιώνα όταν μεταφέρθηκε στην Ισπανία για να σωθεί από την εισβολή των Περσών.
Οι μελέτες και οι αναλύσεις που έχουν γίνει επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία του Σουδαρίου του Οβιέδο ταιριάζουν απόλυτα με εκείνα της  Ιεράς Σινδόνης του Τορίνο.

Το Άγιο Δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου

Σύμφωνα με την παράδοση, το ποτήριο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς κατά το Μυστικό Δείπνο φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό της Βαλένθια. Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1960 επιβεβαιώνουν σε πολύ υψηλό βαθμό την αυθεντικότητα του λειψάνου.
Το κύπελλο χρονολογείται από την εποχή του Ιησού και είναι κατασκευασμένο από ένα είδος αχάτη που μαρτυρείται μόνο στους Αγίους Τόπους.
Χρησιμοποιήθηκε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄ στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε κατά την επίσκεψή του στην Ισπανία το 1982 και από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο στην επίσκεψή του στη χώρα με την ευκαιρία του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τις Οικογένειες το 2006.

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου