Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021

Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου 2021
της 6ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
 Ανάγνωσμα από το κατάΜάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 11-13)
Κατ’ εκείνο τον καιρό, πήγαν οι Φαρισαίοι και άρχισαν να συζητούν μαζί με τον Ιησού, ζητώντας απ’αυτόν να τους δώσει ένα σημείο απ’τον ουρανό, με σκοπό να τον πειράξουν. Εκείνος αναστέναξε βαθιά μέσα του και είπε: “Για ποιο λόγο αυτή η γενεά ζητεί ένα σημείο; Αλήθεια σας λέω: δεν θα δοθεί σημείο σ’αυτή τη γενεά”. Και τους άφησε, μπήκε πάλι στο πλοιάριο και πέρασε στην αντίπερα όχθη.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
«Για ποιο λόγο αυτή η γενεά ζητεί ένα σημείο;» Με αυτή την ερώτηση ο Ιησούς ωθεί τον καθένα να αναρωτηθεί: γιατί αναζητούμε σημεία; Η κύρια αιτία είναι γιατί ψάχνουμε επιβεβαίωση. Τα σημεία χρειάζονται για να καθησυχάσουμε την απιστία μας, τις αμφιβολίες μας, το ότι δεν καταφέρνουμε να πιστεύουμε ολοκληρωτικά και σε βάθος. Σ’ αυτή την περίπτωση τα σημάδια δεν είναι κάτι καλό.
Κι όμως το Ευαγγέλιο είναι γεμάτο από σημάδια, ο τρόπος όμως με τον οποίο ο Ιησούς τα χρησιμοποιεί δεν είναι για να καθησυχάσει την δική μας έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά για να κάνει τον άνθρωπο να καταλάβει πως έχει μπροστά του τη Βασιλεία του Θεού, σύνθεση της οποίας θα μπορούσε να είναι αυτή η φράση «Σε αγαπώ και μεριμνώ για σένα!»
Όταν, λοιπόν, πέφτει επάνω σου αυτό το κύμα της αγάπης Του, τότε καταλαβαίνεις πως δεν έχεις ανάγκη από σημεία για να πιστέψεις, αλλά πως τα σημεία είναι μονάχα μια εξωτερική πτυχή κάτι άλλου που είναι πιο αληθινό όσο και βαθύ. Εάν η πίστη μας στηριζόταν στα σημεία, αυτή θα τελείωνε την ίδια στιγμή που θα σταματούσαν και τα σημεία. Και όποιος ζει έτσι δεν μπορεί παρά να είναι αποδέκτης αυτών των σκληρών λόγων του Ιησού: «Αλήθεια σας λέω: δεν θα δοθεί σημείο σ’ αυτή τη γενεά».
Δεν θέλω να απλοποιήσω πολύ τα λόγια του Ευαγγελίου αλλά μια εικόνα μπορεί να μας βοηθήσει. Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς είναι σαν να μας λέει πως είναι πολύ ρηχό να αναζητούμε το άρωμα του λουλουδιού και όχι το ίδιο το λουλούδι από το οποίο απορρέει το άρωμα. Η πίστη μας πρέπει να ψάχνει την «ουσία» όχι το απλό «άρωμα».
Και αν το άρωμα υπάρχει, υπάρχει μόνο για να μας γεννήσει την διάθεση, την επιθυμία για το λουλούδι και όχι να το αντικαταστήσει.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Κύριε,
σου ζητώ το δώρο της ελευθερίας του πνεύματος
για να μπορώ να διακρίνω την παρουσία σου στη ζωή μου
και να βαδίζω με περισσότερη δέσμευση στην οδό του Ευαγγελίου σου,
και να μεταστραφώ!
Αμήν.

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου