Μελετη Ευαγγελίου της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου 2021

Μελετη Ευαγγελίου της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου 2021
7η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους

H_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2, 1-12) Και ύστερα από κάποιες μέρες μπήκε πάλι ο Ιησούς στην Καπερναούμ και ακούστηκε ότι βρίσκεται σ’ ένα σπίτι. Και συγκεντρώθηκαν πολλοί ώστε να μην υπάρχει χώρος ούτε μπροστά στην πόρτα, και τους κήρυττε το λόγο. Κι έρχονται κάποιοι φέροντας ένα παράλυτο προς τον Ιησού, που τον σήκωναν τέσσερις. Κι επειδή δεν μπορούσαν να τον φέρουν μπροστά του, εξαιτίας του πλήθους, έβγαλαν τη στέγη του σπιτιού όπου βρισκόταν και ανοίγοντας μια οπή κατέβασαν το φορείο όπου βρισκόταν κατάκοιτος ο παράλυτος. Όταν ο Ιησούς είδε την πίστη τους, λέει στον παράλυτο: “Παιδί μου, σου συγχωρούνται οι αμαρτίες”. Βρίσκονταν εκεί καθισμένοι κάποιοι απ’τους γραμματείς και σκέφθηκαν μέσα τους: “Γιατί αυτός μιλά έτσι; Βλασφημεί! Ποιος μπορεί να συγχωρήσει αμαρτίες παρά μόνο ένας, ο Θεός;”. Κι αμέσως ο Ιησούς, γνωρίζοντας με το πνεύμα του πως αυτοί σκέπτονταν έτσι, τους είπε: “Γιατί σκέφτεστε αυτά τα πράγματα μέσα σας; Τι είναι ευκολότερο να πω στον παράλυτο: `Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες’ ή να του πω: Σήκω επάνω και πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα; Αλλά για να δείτε ότι ο Υιός του ανθρώπου έχει εξουσία να συγχωρεί τις αμαρτίες πάνω στη γη – λέει στον παράλυτο: Σου λέω, σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου”. Εκείνος σηκώθηκε κι αμέσως παίρνοντας το κρεβάτι του βγήκε μπροστά στα μάτια όλων, ώστε όλοι θαύμασαν και δόξαζαν το Θεό, λέγοντας: “Ποτέ δεν είδαμε κάτι παρόμοιο!”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ο Ιησούς βρίσκεται σ’ ένα σπίτι, μιλάει και υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που κανένας πλέον δεν μπορεί να μπει σ’ αυτό το σπίτι. Ακόμη και οι πόρτες και τα παράθυρα είναι γεμάτα κόσμο, ακόμη και ο κήπος. Κι όμως έξω, πέρα από αυτό το πλήθος, υπάρχει και κάποιος που έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ να συναντήσει τον Χριστό. Και αυτό φαίνεται από κάτι πολύ απλό: ο άνθρωπος που έχει ανάγκη να συναντήσει το Χριστό δεν έχει πια ούτε πίστη, ούτε προσευχές, ούτε την επιθυμία, ούτε τα λόγια.
Ήταν ένας άνδρας παράλυτος σε ένα φορείο. Δεν ξέρω αν αγγίζει και εσάς το γεγονός πως στο Ευαγγέλιο αυτός ο άνθρωπος δεν μιλάει ποτέ, δεν λέει τίποτα, δεν είναι εκείνος που κάνει την ομολογία πίστεως δεν φανερώνει κάτι, δεν μας δείχνει καν αν έχει κάποια επιθυμία στο βάθος της καρδιάς του. Είναι πραγματικά απελπισμένος. Κι όμως, αυτός ο ίδιος έχει μια μεγάλη τύχη. Διαθέτει τέσσερεις πιστούς φίλους που τον σηκώνουν στους ώμους τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον βάλουν στο σπίτι για να τον φέρουν μπροστά στον Ιησού. Και δεν τα κατάφερναν, όπως μας λέει το Ευαγγέλιο, εξαιτίας του πλήθους. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο: μερικές φορές, τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά στον Ιησού γίνονται εμπόδιο για όσους απομακρυσμένους επιθυμούν να τον συναντήσουν.
Λοιπόν, οι τέσσερεις φίλοι δεν απογοητεύονται, δεν γκρινιάζουν, δεν κρίνουν, δεν κάνουν διαδηλώσεις, μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση. Εφευρίσκουν! Σκαρφαλώνουν στην οροφή, την ανοίγουν και κατεβάζουν τον παράλυτο από κει.
Είναι μια παρακινδυνευμένη επιλογή αυτή που έκαναν. Ή μήπως όχι; Είναι μια ακραία ενέργεια που όμως επιφέρει ένα αποτέλεσμα. Μας λέει το Ευαγγέλιο πως όταν ο Ιησούς είδε να κατεβάζουν από την οροφή αυτόν τον άνθρωπο, «βλέποντας την πίστη τους», δηλαδή την πίστη αυτών των φίλων, λέει σ’ αυτόν τον άνθρωπο: «σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου».
Εάν το σκεφτείτε, τόσοι άγιοι της Εκκλησίας μας τι έκαναν, αν όχι να σκαρφαλώσουν στην οροφή; Τι έκαναν αν όχι να εφεύρουν κάτι, προκειμένου να καταστήσουν δυνατή την συνάντηση με το Χριστό;
Δεν πρέπει να φοβόμαστε να αφεθούμε να μας οδηγήσει το Άγιο Πνεύμα, να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες που μπορεί να φαίνονται ακραίες αλλά που έχουν σκοπό να καταστήσουν και πάλι δυνατή μια συνάντηση, να καταστήσουν και πάλι εφικτή μια αλλαγή.
Τελικά, αυτό που ο Κύριος μας ζητά δεν είναι να είμαστε καλοί, αλλά να έχουμε πίστη. Μας ζητά, απλά, να έχουμε πίστη.
Κρατήστε στο μυαλό σας αυτό που υπάρχει στο Ευαγγέλιο: «Βλέποντας την πίστη τους, λέει σ’ αυτόν τον άνθρωπο σήκω πάρε το κρεβάτι σου περπάτα».
Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Αφαίρεσε, Κύριε την παράλυση της αμαρτίας μας.
Θεράπευσε μας από τις επιδράσεις της,
όπως η οκνηρία, η αμέλεια για μικρά ή μεγάλα πράγματα,
την απιστία και την απάθεια για την εκπλήρωση των καθηκόντων μας, 
τον εγωισμό, την ματαιοδοξία.
Κάνε με, Κύριε υπεύθυνο, υπεύθυνο όμως από αγάπη.
ΑΜΗΝ

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 14-7-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 14 Ιουλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας μιλάει για τον Ιησού

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 15 Ιουλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 34 -11,1) Τον καιρό εκείνο,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου