Μελέτη Ευαγγελίου Πέμπτης 11/3/2021

Μελέτη Ευαγγελίου Πέμπτης 11 Μαρτίου 2021
της 9ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

eyaggelio_ή_2.JPG

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12, 28β-34)
Εκείνο τον καιρό, ένας από τους γραμματείς, όταν τους άκουσε να συζητούν, πλησίασε και βλέποντας ότι τους απάντησε καλά, ρώτησε τον Ιησού: “Ποιά είναι η εντολή η πρώτη απ’όλες;”
Ο Ιησούς απάντησε: “Πρώτη εντολή είναι: `Άκου Ισραήλ: Ο Κύριος ο Θεός μας είναι ο ένας Κύριος. Και θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη’. Η δεύτερη εντολή είναι ετούτη: ‘Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου’. Μεγαλύτερη εντολή απ’ αυτές δεν υπάρχει”.
Ο γραμματέας τότε του είπε: “Πολύ καλά, διδάσκαλε. Είναι σύμφωνο με τη αλήθεια αυτό που είπες ότι `ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’ αυτόν. Και το ‘να τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά και με όλη σου το νου και με όλη σου τη δύναμη και το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου’ είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες”.
Ο Ιησούς, βλέποντας ότι απάντησε συνετά, του είπε: “Δε βρίσκεσαι μακριά από τη βασιλεία του Θεού”. Και κανένας πια δεν τολμούσε να του θέσει άλλες ερωτήσεις.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Να αγαπάς τον Θεό με όλη την καρδιά σου. Να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Τι βρίσκεται στο κέντρο της πίστης; Αυτό που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο δίνει την ευτυχία στον άνθρωπο: η αγάπη. Πίστη δεν είναι το να υπακούω σε κανόνες ή να τελώ ακολουθίες, αλλά πολύ απλά: πίστη είναι αγάπη.
Ο Ιησούς δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο σε σχέση με τον παλαιό νόμο, η πρώτη και η δεύτερη εντολή είναι ήδη στην Γραφή. Ωστόσο, η εντολή του είναι μια νέα εντολή. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο λόγοι του Ιησού αποτελούν μαζί ένα και μοναδικό λόγο, την μόνη εντολή. Το να θέλουμε να τους διαχωρίσουμε είναι η αρχή των δεινών μας.
Η απάντηση του Ιησού αρχίζει με τον τύπο: Άκου Ισραήλ, άκουσε λαέ μου. Πόσο τρυφερός είναι ένας Θεός που ζητά, “Άκουσε με, σε παρακαλώ. Να με αγαπάς, επειδή και εγώ σε αγαπώ. Να μ ‘αγαπάς! “Είναι μια παράκληση μια επιθυμία του Θεού. Καρδιά της εντολής, ρίζα της είναι αυτή παράκληση, δεν είναι μια διαταγή. Ο Θεός παρακαλεί να τον αγαπούμε.
Αγαπώ «σημαίνει κρατώ με τρυφερότητα και πάθος, είναι να κρατήσω τον Θεό και τον άνθρωπο ενωμένους, αν κάποιος αγαπά, ο άλλος τότε είναι σαν να κατοικεί σ ‘αυτόν” (Α. Casati).
Αγάπη είναι η επιθυμία να κάνω κάποιον ευτυχισμένο, να τον καλύψω με το καλό που επεκτείνεται πέρα από αυτόν, που πηγαίνει προς τους άλλους, πλημμυρίζοντας τον κόσμο… Αγαπώ είναι να έχω μια φωτιά στην καρδιά μου.
Αλλά να αγαπώ τι; Να αγαπώ την ίδια την αγάπη. Αν αγαπώ το Θεό, αγαπώ αυτό που Εκείνος είναι: ζωή, συγχώρεση, ωραιότητα. Αγαπώ κάθε κομμάτι ωραίου που ανακαλύπτω κοντά μου, είναι μια πράξη θάρρους, μια καθησυχαστική αγκαλιά. Αγαπώ ότι ο Θεός αγαπά περισσότερο: τον άνθρωπο, για τον οποίο είναι υπερήφανος.
Αλλά πώς να αγαπώ; Να αγαπώ με όλο μου το είναι, την καρδιά, το μυαλό, την ψυχή και τη δύναμη. Ο Ιησούς ξέρει πως το να κάνουμε αυτό είναι ήδη η θεραπεία του ανθρώπου. Γιατί όποιος αγαπά με αυτό τον τρόπο βρίσκει την ενότητα του εαυτού του, την πλήρη ευτυχία του: «Αυτές είναι οι εντολές του Κυρίου του Θεού σου .. Άκου, Ισραήλ, και να είσαι προσεκτικός στο να τις τηρείς, ώστε να είσαι ευτυχισμένος» (Δευτ. 6,1-3). Δεν υπάρχει άλλη απάντηση στην βαθιά επιθυμία για την ευτυχία του ανθρώπου, καμία άλλη απάντηση για το κακό αυτού του κόσμου παρά μονάχα αυτή: αγάπη.
Να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Είναι σχεδόν μια τρίτη εντολή: αγάπα και τον εαυτό σου, μαζί με τον Θεό και τον πλησίον. Όπως για σένα αγαπάς την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, έτσι θα αγαπάς για τον αδελφό σου, αυτά είναι τα ίχνη του Θεού. Όπως για εσένα επιθυμείς φιλία και αξιοπρέπεια και θέλεις να ανθίζουν ταλέντα και βλαστοί φωτός, αυτό να επιθυμείς και για τον πλησίον σου. Να αγαπάς αυτή την πολυφωνία της ζωής, και θα κάνεις να ακτινοβολεί η Εικόνα του Θεού ο οποίος βρίσκεται μέσα σου. Γιατί η αγάπη μεταμορφώνει, ο καθένας γίνεται αυτό που αγαπά. Εάν Τον αγαπάς θα γίνεις όμοιος μ’ Εκείνον, δηλαδή δημιουργός ζωής. Να αγαπάς, γιατί η αγάπη γεννά ζωή στον κόσμο.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Κύριε, δέχομαι να κάνω σιωπή για να ακούσω τη δική σου φωνή.
Ιδού Κύριε, με υπομονή προδιαθέτω τον εαυτό μου να ακούσει.
Έλα Κύριε της ζωής, Θεέ της ευτυχίας, ώστε να γευτώ την ευτυχία στην πληρότητά της.
Έλα Θεέ της ελπίδας, ώστε να παλέψω με ελπίδα για την ευτυχία κάθε δημιουργήματος.
Για να τα καταφέρω όλα αυτά, βοήθησε με να ενωθώ με Εσένα που είσαι η Αγάπη, πάρε με από το χέρι και μάθε με να σε αγαπώ με όλο μου το είναι και μάθε με να αγαπώ τον πλησίον μου όπως τον εαυτό μου.
Αμήν.

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου