Μελέτη Ευαγγελίου Παρασκευή 5/3/21

Μελέτη Ευαγγελιου της Παρασκευής 5 Μαρτίου 2021
της 8ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (11, 11-26)
Κατ’ εκείνο τον καιρό, μετά από την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα και πήγε στο ναό. Αφού έριξε μια ματιά γύρω, επειδή ήταν περασμένη η ώρα, βγήκε από την πόλη και πήγε στη Βηθανία, μαζί με τους Δώδεκα.
Την επόμενη μέρα, όταν έφυγαν από τη Βηθανία, ο Ιησούς πείνασε. Βλέποντας μια συκιά από μακριά που είχε φύλλα, πήγε μήπως βρει κάτι σ’ αυτήν. Όταν πήγε κοντά της δε βρήκε τίποτα εκτός από φύλλα. Πράγματι, δεν ήταν ακόμα ο καιρός των σύκων. Απευθύνθηκε τότε σ’ αυτήν και είπε: “Ποτέ πια να μη φάει κανείς από σένα καρπό”. Και οι μαθητές άκουγαν.
Έφθασαν στα Ιεροσόλυμα. Κι ο Ιησούς όταν μπήκε στο ναό άρχισε να βγάζει όσους πουλούσαν και αγόραζαν μέσα στο ναό και κατέστρεψε τα τραπέζια των χρηματιστών και τα καθίσματα εκείνων που πουλούσαν περιστέρια. Και δεν άφηνε κανένα να περνά πράγματα μέσα απ’το Ναό.
Τους δίδασκε και τους έλεγε: “Δεν λέει η Γραφή: Ο οίκος μου θα ονομασθεί οίκος προσευχής για όλα τα έθνη; Αλλά εσείς τον κάματε σπήλαιο ληστών!”.
Το άκουσαν οι Αρχιερείς και οι Γραμματείς και ζητούσαν με ποιο τρόπο να τον εξολοθρεύσουν. Τον φοβούνταν, διότι όλος ο λαός θαύμαζε για τη διδαχή του. Κι όταν βράδιασε βγήκαν έξω από την πόλη.
Το πρωί, περνώντας από το ίδιο μέρος, είδαν τη συκιά να έχει ξεραθεί από τη ρίζα. Θυμήθηκε ο Πέτρος και του είπε: “Ραββί, κοίταξε, η συκιά που καταράστηκες ξεράθηκε”. Τότε ο Ιησούς τους απάντησε και τους είπε: “Αλήθεια σας λέω: όποιος πει σ’αυτό το βουνό ”σήκω και πέσε στη θάλασσα” και δεν αμφιβάλλει μέσα στην καρδιά του, αλλά πιστεύει ότι θα γίνει αυτό που λέει, θα του γίνει. Για τούτο σας λέω: όλα όσα προσευχηθείτε και ζητήσετε, να πιστεύετε ότι θα τα λάβετε και θα σας γίνουν. Κι όταν στέκεστε να προσευχηθείτε, συγχωρείστε αν κάτι έχετε εναντίον κάποιου, ώστε και ο Πατέρας σας που βρίσκεται στους ουρανούς να συγχωρήσει σε σας τα παραπτώματά σας”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ο Ιησούς φθάνει στην Ιερουσαλήμ. Ξέρει τί τον περιμένει, αλλά δεν φεύγει. Πηγαίνει στο Ναό, που ήδη οι προφήτες είχαν ονομάσει «οίκο προσευχής» και τον βρίσκει να έχει μετατραπεί σε οίκο εμπορίου, σε αγορά. Η αντίδρασή του είναι άμεση και η πιο βίαιη από όσες αναφέρονται στο Ευαγγέλιο. Πίσω από αυτή την ιστορία πιστεύω πως κρύβονται δυο μαθήματα για μας.
Το πρώτο: Ο Ιησούς θυμώνει με αυτούς που “εμπορεύονται” με τα του Θεού. Εμπορεύονται, δηλαδή, συμπεριφέρονται στον Θεό, όπως ένας ασφαλιστής που κάνει διαπραγματεύσεις, προσφέρει ζητώντας. Μήπως και σε εμάς δεν έχει συμβεί να πούμε στο Θεό: «Μα γιατί, εγώ έρχομαι στην Θεία Λειτουργία, προσεύχομαι, και εσύ επιτρέπεις vα μου συμβεί αυτό ή το άλλο”…
Ο δεύτερος προβληματισμός, ο μεγαλύτερος, προκύπτει από τη σχέση μας με τα πράγματα και τα χρήματα… Έχω δει οικογένειες να διχάζονται εξαιτίας της κληρονομιάς, να καταπατούν τα συναισθήματα για τα εγκόσμια αγαθά. Η καρδιά του μαθητή είναι μια καρδιά που γνωρίζει τον κίνδυνο της συσσώρευσης, μη έχοντας φρένο στη φιλοδοξία που ποτέ δεν είναι ικανοποιημένη με όσα έχει.
Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό της εξουσίας, της κατοχής, που μας αφαιρούν την καθαρότητα της καρδιάς, όπου, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ιησού, είναι ο ναός, ο οίκος της προσευχής για κάθε άτομο.
Προτείνω λοιπόν ως άσκηση της σημερινής περισυλλογής και προσευχής να επισκεφτούμε την ψυχή μας, το πιο εσώτερο και βαθύ κομμάτι της ύπαρξής μας για να ανακαλύψουμε ποια είναι η σχέση μας με το Θεό.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Ναι, Κύριε,
η καρδιά μου είναι ναός του Θεού.
Δεν το ονειρεύομαι!
Ο Άγιος Παύλος μου το λέει:
«Ο ναός του Θεού είναι Άγιος και αυτός ο ναός είστε εσείς».
Αλλά δυστυχώς συχνά στην καρδιά μου υπάρχει θόρυβος εμπορίου
και ανησυχίες για υλικά πράγματα: χρήματα, αντικείμενα, επιτυχία, δόξα…
Κύριε, Ιησού,
γλίτωσέ με από το να κάνω την καρδιά μου χώρο εμπορίου.
Αποκατάστησέ την Εσύ σε εκείνη την ιερότητά της ώστε να είναι ναός του Θεού: βαθιά ελεύθερη και σιωπηλή, να είναι αληθινή, να κατοικείτε από Εσένα, να είναι σημείο συνάντησης, αγάπης και ειρήνης.
Αμήν

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου