5 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Θεοφίλου

5 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Θεοφίλου
Επισκόπου Καισαρείας της Παλαιστίνης

θεοφιλος_ή_2.JPG

O Άγιος Θεόφιλος ήταν Επίσκοπος Καισαρείας της Παλαιστίνης και αναφέρεται από τον Ευσέβιο της Καισαρείας (Historia Ecclesiastica, V) στον κατάλογο των πιο σημαντικών επικεφαλής των τοπικών Εκκλησιών, τον καιρό του Πάπα Βίκτωρος Α΄(200 μ.Χ).
Ο Ευσέβιος αναφέρει ακόμα, πως συμμετείχε σε μια σύνοδο στην Παλαιστίνη, καθώς επίσης ότι είχε λάβει θέση στη διαμάχη αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα.
Δεν προκύπτει από τα αρχαία συναξάρια κάποια ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον άγιο Θεόφιλο.
Ο πρώτος που τον εισήγαγε στον κατάλογο των Αγίων ήταν ο Πέτρος ντε Νατάλιμπους και ακολούθησε ο Καίσαρ Μπαρόνιος, οι οποίοι επαινούν την ακεραιότητα του βίου του και τη σοφία του, εισάγοντας το όνομά του στο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου