6 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Ιουλιανού Επισκόπου

6 Μαρτίου Μνήμη Αγίου Ιουλιανού Επισκόπου

α_ιουλιανος_ή_2.JPG

Ένας μεγάλος Επίσκοπος του 7ου αιώνα, για τον οποίο αντλούμε πληροφορίες από το διάδοχο του στην Αρχιεπισκοπική έδρα Τολέδου, τον Φηλίκιο.
Ο Ιουλιανός γεννήθηκε γύρω στο 620 στο Τολέδο της Ισπανίας και έλαβε το Βάπτισμα στον Καθεδρικό Ναό της Σάντα Μαρία.
Οι γονείς του ήταν Χριστιανοί αλλά είχαν Εβραϊκές ρίζες. Δάσκαλός του ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της εποχής, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος, άγιος Ευγένιος. Από μικρό οι γονείς του τον είχαν αφιερώσει στον Θεό και ο Ιουλιανός αισθάνθηκε την επιθυμία να ακολουθήσει το μοναχισμό. Όμως, αργότερα, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του και να γίνει Ιερέας εφημεριακού κλήρου, ανερχόμενος σταδιακά, λόγω της προσωπικότητάς του, των χαρισμάτων του και των αρετών του, στην κλίμακα της Ιεραρχίας.
Στις 16 Ιανουαρίου 680 πεθαίνει ο Μητροπολίτης Κουιρίκος και ο Ιουλιανός εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Τολέδου. Ήταν περίπου εξήντα ετών.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του η Μητροπολιτική έδρα του Τολέδο απέκτησε μεγάλο κύρος ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4 τοπικές σύνοδοι.
Είναι συγγραφέας σημαντικών συγγραμμάτων, ποιημάτων, απολογιών και λειτουργικών κειμένων.
Διακριτικός και θαρραλέος στην επίλυση δύσκολων υποθέσεων, ήταν πάντα διαθέσιμος να ελαττώνει την τιμωρία και να συγχωρεί. Πάντοτε προάσπιζε το δίκαιο και ποτέ δεν αρνήθηκε τη βοήθεια σε όποιον του τη ζητούσε. Ήξερε να ανταποκρίνεται στο ύψος και τη μεγαλοσύνη του τίτλου του, αλλά ταυτόχρονα να είναι απλός και ταπεινός υπηρέτης των ανθρώπων.
Πέθανε γεμάτος αξιομισθίες στις 6 Μαρτίου 690 και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Λεοκαδίας στο Τολέδο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου