Μεγάλη Πέμπτη στην Εκκλησία μας στη Χίο

Μεγάλη Πέμπτη στην Εκκλησία μας στη Χίο


Στη Χίο, το Ιερό Πασχαλινό Τριήμερο ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό και Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου από τον εφημέριο π. Λέοντα, την Μ. Πέμπτη στις 19:00.

Ετοιμαζόμαστε να παραβρεθούμε στο δράμα ενός Θεού που πεθαίνει μόνος, που πεθαίνει από αγάπη, που παραδίδεται στα χέρια των ανθρώπων, οι οποίοι δεν κατάλαβαν το κήρυγμά του για  την τρυφερότητα του Θεού.

Σήμερα ο Κύριος τρώει το τελευταίο δείπνο με τους μαθητές του, και όχι μόνο το τρώει: το δείπνο έχει ένα ιδιαίτερο τελετουργικό, σ' αυτό τον δείπνο “επινοεί” τη Θ. Ευχαριστία, αυτό το λιτό και φτωχικό σημείο το οποίο διαιωνίζει τη θυσία του Σταυρού, και φανερώνει την αγάπη του, που είναι διαρκής, φανερώνει την ωραιότητα των συναισθημάτων μιας καρδιάς που εκρήγνυται από αγάπη.

Ο δείπνος. Ο πρώτος, ο μοναδικός, εκείνος που επαναλαμβάνουμε υπακούοντας στην πρόσκληση ενός μεγάλου φίλου: “Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν”. Ο δείπνος, τον οποίο τελούμε και στον οποίο συχνά δεν ερχόμαστε, “σνομπάροντας” το ραντεβού με τον Κύριο -την Κυριακή – και το μέρος του ραντεβού – τον ναό.

Ιδού ο Θεός! Διαιωνίζει τη σταυρική θυσία του παραδινόμενος στα χέρια μας. Κάθε φορά που τελούμε την Ευχαριστία ο Ιησούς είναι πραγματικά παρών, γίνεται πραγματικά του χεριού μας, σε ένα κομμάτι ψωμί.

Ελέησέ μας, Κύριε, που δεν έμεινες στα ύψη του ουρανού και της παντοδυναμίας σου, αλλά που φοράς την ποδιά και υπηρετείς εμάς τους ζητιάνους. Ελέησε εμάς, και την απέραντη αναξιότητά μας.

π.Λ

[module-716]

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

21η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

  21η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 86 [85], 1-3) Πρόσεξε, Κύριε, και εισάκουσέ με, σώσε το δούλο σου, Θεέ

Πρόγραμμα Ενοριών 20-21/8/2022

   Οικισμός Ενορία 20–21 Αυγούστου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 20.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  –

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Αυγούστου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου