Μεγάλη Παρασκευή στο Μητροπολιτικό Ναό στη Νάξο

Μεγάλη Παρασκευή στο Μητροπολιτικό Ναό στη Νάξο


Η Μεγάλη Παρασκευή στην ενορία της Ναξου ξεκίνησε με το στολισμό του επιτάφιου

Οι γυναίκες συγκεντρωθήκαν από νωρίς το πρωί και αφού μάδησαν πολύχρωμες βιολέτες ξεκίνησαν να συνθέτουν με αυτές χρωματιστές γιρλάντες , ψάλλοντας ταυτόχρονα εκκλησιαστικούς ύμνους που αρμόζουν στην ημέρα αυτή.

Με τις χειροποίητες αυτές γιρλάντες στόλισαν τον επιτάφιο οπού σε λίγες ώρες θα δέχονταν το νεκρό σώμα του Χριστού επίσης και το εικόνισμα της Πονεμένης Μάνας

Όλα ήταν όμορφα λιτά και απέριττα ώστε να συνάδουν με το σιωπηλό μεγαλείο της Μ. Παρασκευής.

Στις τρεις το μεσημέρι τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό ο Δρόμος του Σταυρού, ενώ πριν μικρά παιδιά έτρεχαν στα σοκάκια του κάστρου κτυπώντας τις τένεμπρες ώστε να ειδοποιήσουν του πιστούς για την έναρξη της τελετής αναβιώνοντας ένα παλαιό έθιμο των νησιών μας αφού οι καμπάνες της εκκλησίας μας σιωπούν την ημέρα αυτή ως ένδειξη πένθους.

Το βράδυ ο ενοριακός ναός κατακλύστηκε από πλήθος πιστών οι οποίοι με ιδιαίτερη ευλάβεια άκουσαν στην ευαγγελική περικοπή το Πάθος του Κυρίου , και συμμετείχαν με κατάνυξη στην περιφορά του Επιτάφιου στα στενά σοκάκια του Κάστρου.

Ο εφημέριος απευθυνόμενος στους πιστούς και δείχνοντας τον εσταυρωμένο τόνισε  << Δεν είναι τα καρφιά  που κρατούν το Χριστό στο σταυρό αλλά η ΑΓΑΠΗ >>. Αυτή η φράση περικλείει όλο το βαθύτερο νόημα της χριστιανικής μας διδασκαλίας και μας θέτει μπροστά στις ευθύνες μας αφού σα χριστιανοί δεν συνειδητοποιούμε το φρικτό πόνο Του πάνω στο σταυρό και δεν υποκλινόμαστε στο γεγονός ότι το αίμα του Χριστού ήταν το τίμημα της δικής μας σωτηρίας , επειδή Εκείνος αγάπησε χωρίς όρια όλους τους ανθρώπους όλων των αιώνων.

Η αγάπη που μας δίδαξε ο Χριστός δεν είναι απλώς η τέλεση περιοδικά μεμονωμένων κάλων πράξεων , αλλά αντιθέτως ευρύτερος και συνειδητοποιημένος τρόπος ζωής

Καθημερινά θα πρέπει να ζούμε όπως Εκείνος μοιράζοντας αγάπη απλόχερα προς όλους.

Ο Χριστός πρέπει να ενώνει μέσα από την αγάπη και το σεβασμό. Όμως ακόμα κι εμείς οι μαθητές Του είμαστε χωρισμένοι.

Και τι τραγική ειρωνεία τις περισσότερες φορές να εορτάζουμε τη μεγαλύτερη εορτή της αγάπης για τους χριστιανούς, το Άγιο Πάσχα χωριστά σε διαφορετικές ημερομηνίες , ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πλήθος μεικτών οικογενειών που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και οι οποίες ζουν αρμονικά και αγαπημένες σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, εφαρμόζοντας τη διδασκαλία του Ιησού για το σεβασμό και την κατανόηση προς το διαφορετικό σε κάθε πτυχή της ζωής τους καθημερινώς.

Ας προσπαθήσουμε κι εμείς λοιπόν να αγαπάμε ευρύτερα και βαθύτερα και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο Θεό ώστε να επανέλθουν οι ηθικές αξίες στη ζωή μας και μέσα από αυτές να επέλθει η πρόοδος στον κόσμο.

Αλώστε << ότι δεν κατορθώνει καμία φιλοσοφία , καμία δύναμη κανένα επίγειο καλό, το κατορθώνει όποιος ζει μαζί Σου,  με την ΑΓΑΠΗ είναι ο μοναδικός τρόπος για να νικιέται ο πόνος και ο θάνατος.

Φανή Δάσκου


Φωτογραφίες Ιερώνυμος Ρεμούνδος

[module-720] 

 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 13 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΝΤΙΑΝΟΥ

  Εξελέγη Πάπας το 230, περίοδο που ο χριστιανισμός κατόρθωσε να οργανωθεί καθώς ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος ήταν αρκετά ανεκτικός με το θρησκευτικό ζήτημα. Εντούτοις,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου