Με την προσευχή αλλάζουμε την πραγματικότητα και τις καρδιές μας

4

Με την προσευχή αλλάζουμε την πραγματικότητα και τις καρδιές μας

Αυτό τον Δεκέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος μας προτρέπει να προσευχηθούμε, ώστε «η προσωπική μας σχέση με τον Ιησού Χριστό να τρέφεται από τον Λόγο του Θεού και από μια ζωή προσευχής».

Μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα και τις καρδιές, να μεταμορφώσει τη ζωή μας και είναι η οδός για να προσεγγίσουμε τον Πατέρα. Η προσευχή βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο των σποπών του Πάπα Φραγκίσκου για τον μήνα Δεκέμβριο. Η προσευχή, αναφέρει ο Ποντίφικας, είναι «η καρδιά της αποστολής της Εκκλησίας», «το κλειδί για να μπορέσουμε να εισέλθουμε σε διάλογο με τον Πατέρα. Κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μικρό απόσπασμα από το Ευαγγέλιο, ακούμε τον Ιησού να μας μιλάει. Η καρδιά μας αλλάζει όταν προσευχόμαστε. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά χωρίς προσευχή δεν λειτουργούν. Προσευχόμαστε ώστε η προσωπική μας σχέση με τον Ιησού Χριστό να τρέφεται από τον Λόγο του Θεού και από μια ζωή προσευχής. «Το βίντεο του Πάπα αυτόν τον μήνα ολοκληρώνεται με μια ειδική πρόσκληση του Αγίου Πατέρα: το είχε απευθύνει στις 28 Ιουνίου 2019, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής. «Σιωπηλά – είπε ο Πάπας – όλοι, ο καθένας προσεύχεται με την καρδιά».

Η προσευχή κατά την περίοδο της πανδημίας

Ο σκοπός προσευχής για τον μήνα Δεκέμβριο, που διαδίδεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα, σχετίζεται με αυτήν τη δύσκολη λόγω κορωνοϊού περίοδο και με την έναρξη του νέου λειτουργικού έτους, την Παρουσία. Συγκεκριμένα, σε αυτό το βίντεο ακούγονται τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου κατά τη διάρκεια της έκτακτης προσευχής στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου,  στις 27 του παρελθόντος Μαρτίου: «Μπροστά στα δεινά που υφιστάμεθα – είχε πει ο Ποντίφικας –  ανακαλύπτουμε και βιώνουμε την αρχιερατική προσευχή του Ιησού: “να είναι όλοι ένα” (Ιωάν. 17:21). Πόσοι άνθρωποι κάνουν υπομονή κάθε μέρα και ενσταλάζουν την ελπίδα στους άλλους, φροντίζοντας να μην σπέρνουν πανικό αλλά συνυπευθυνότητα. Πόσοι πατέρες, μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες, δάσκαλοι και δασκάλες, δείχνουν στα παιδιά μας, με μικρές και καθημερινές χειρονομίες, πώς να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση αναπροσαρμόζοντας τις συνήθειες, κοιτώντας ψηλά και ενθαρρύνοντας στην προσευχή. Πόσοι άνθρωποι προσεύχονται, προσφέρουν και μεσολαβούν για το καλό όλων. Η προσευχή και η σιωπηλή εξυπηρέτηση: αυτά είναι τα νικηφόρα όπλα μας». Εκείνη την ημέρα, η προσευχή του Πάπα, σε μια βροχερή πλατεία του Αγίου Πέτρου, έγινε δίπλα στην εικόνα Salus Populi Romani, τη Σώτειρα του Ρωμαϊκού Λαού, και του ξύλινου Εσταυρωμένου του ναού του Αγίου Μάρκελλου, που προστάτευσε τη Ρώμη το 1600 από τη «μεγάλη πανούκλα».

Ο καιρός της ελπίδας

Η Εκκλησία σηματοδοτεί την πορεία του χρόνου με τον εορτασμό των κύριων γεγονότων της ζωής του Ιησού και της ιστορίας της σωτηρίας. Η Περίοδος της Παρουσίας ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή. «Μας προετοιμάζει για τα Χριστούγεννα και για αυτήν την προετοιμασία – είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο Άγγελος Κυρίου στις 29 του περασμένου Νοέμβρίου – η Περίοδος της Παρουσίας είναι ένας καιρός προσδοκίας, είναι ένας καιρός ελπίδας». «Η Παρουσία είναι μια αδιάκοπη έκκληση για ελπίδα: μας θυμίζει ότι ο Θεός είναι παρών στην ιστορία για να την οδηγήσει στον έσχατο σκοπό της, για να την οδηγήσει στην πληρότητά της, που είναι ο Κύριος, ο Κύριος Ιησούς Χριστός». «Για έναν Χριστιανό, το πιο σημαντικό είναι η συνεχής συνάντηση με τον Κύριο». Ο Ιησούς – υπενθυμίζει ο Άγιος Πατέρας – χτυπά κάθε μέρα «την πόρτα της καρδιάς μας». Ο Ποντίφικας προτρέπει να «ακούσουμε τον Κύριο που χτυπά την πόρτα μας για να του ανοίξουμε». «Και ο Θεός μάς τείνει συνεχώς το χέρι και μας γλιτώνει από τις απειλές». Η προσευχητική ακρόαση είναι το θεμέλιο της συνάντησης με τον Κύριο. Η προσωπική σχέση με τον Ιησού Χριστό, όπως ο εύχεται ο Άγιος Πατέρας στον σκοπό προσευχής για αυτόν τον μήνα Δεκέμβριο, θα πρέπει πάντα να τρέφεται με τον Λόγο του Θεού και με μια ζωή προσευχής. Για αυτόν τον καιρό της προσμονής και της ελπίδας, εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης λόγω της πανδημίας, ο Πάπας μετά το Άγγελος Κυρίου της περασμένης Κυριακής υπέδειξε τρία πράγματα «που θα μας βοηθήσουν πολύ»: «μεγαλύτερη σοβαρότητα, διακριτική και με σεβασμό προσοχή προς τους διπλανούς μας που μπορεί να έχουν ανάγκη και έπειτα, πολύ σημαντικό, κάποιες στιγμές οικογενειακής προσευχής με απλότητα».

Ο Ιησούς, διδάσκαλος προσευχής

Η ζωή του Ιησού χαρακτηρίζεται από την προσευχή. Ο Πάπας Φραγκίσκος το τόνισε αυτό κατά τη Γενική Ακρόαση στις 4 Νοεμβρίου, υπενθυμίζοντας ότι «κατά τη δημόσια ζωή του, ο Ιησούς καταφεύγει συνεχώς στη δύναμη της προσευχής». «Τα Ευαγγέλια – είπε ο Άγιος Πατέρας – μας τον δείχνουν όταν αποσύρεται σε απομονωμένα μέρη για να προσευχηθεί. Πρόκειται για λιτές και διακριτικές παρατηρήσεις των Ευαγγελιστών, που μας επιτρέπουν μόνο να φανταστούμε αυτούς τους προσευχητικούς διαλόγους. Ωστόσο, μαρτυρούν σαφώς ότι, ακόμη και στις στιγμές της μεγαλύτερης αφοσίωσης στους φτωχούς και τους αρρώστους, ο Ιησούς δεν παραμελούσε ποτέ τον στενό του διάλογο με τον Πατέρα. Όσο περισσότερο αναλωνόταν στις ανάγκες των ανθρώπων, τόσο περισσότερο ένιωθε την ανάγκη να αναπαύεται εν τη τριαδική Κοινωνία, να επιστρέφει με τον Πατέρα και το Πνεύμα». «Στη ζωή του Ιησού – είπε ο Πάπας στις 4 Νοεμβρίου – υπάρχει επομένως ένα μυστικό, κρυμμένο από τα ανθρώπινα μάτια, το οποίο αποτελεί τον μοχλό των πάντων. Η προσευχή του Ιησού είναι μια μυστηριώδης πραγματικότητα, της οποίας αισθανόμαστε μόνο κάτι, αλλά που μας επιτρέπει να αναγνώσουμε ολόκληρη την αποστολή του με τη σωστή προοπτική». Τέλος, ο Άγιος Πατέρας υπενθύμισε τη σημασία της καλλιέργειας της εσωτερικής ζωής προσφεύγοντας στην προσευχή. «Χωρίς εσωτερική ζωή, δραπετεύουμε από την πραγματικότητα και δραπετεύουμε από τον εαυτό μας, είμαστε άνδρες και γυναίκες σε διαρκή φυγή».

Το βίντεο του Πάπα και το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής

Το βίντεο του Πάπα είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διάδοση των μηνιαίων σκοπών προσευχής του Αγίου Πατέρα και αναπτύχθηκε από ένα ποντιφικό έργο: το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα. Πρόκειται για μια υπηρεσία προς την Καθολική Εκκλησία εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο που προτείνει την πνευματικότητα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού για να βοηθήσει όλα τα μέλη της Εκκλησίας να βιώσουν πλήρως το Βάπτισμα και την Ευχαριστία στο πνεύμα της κοινής ιεροσύνης των πιστών. Η αποστολή του είναι, εν μέσω των προκλήσεων τη ανθρωπότητας, να προσεύχεται και να βιώνει την αποστολή της Εκκλησίας.

————————–

Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου