Ο Λόγος της Ζωής

4

Ο Λόγος της Ζωής

«Ο Κύριος είναι το φως και η σωτηρία μου, ποιον να φοβηθώ;» Ψ.27[26],1
«Λίγο μετά τη γέννηση της Μαριάννας, οι γιατροί διέγνωσαν μια εγκεφαλική βλάβη. Δε θα μιλούσε, ούτε θα περπατούσε ποτέ. Αισθανόμαστε ότι ο Θεός μας ζητούσε να την αγαπήσουμε έτσι όπως ήταν και αφεθήκαμε στην αγκαλιά του Πατέρα…» γράφει η Alba, μια νεαρή μητέρα από τη Βραζιλία. Συνεχίζει: «Σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια που έζησε ανάμεσά μας, άφησε μια μαρτυρία αγάπης σε όλους. Δεν ακούσαμε ποτέ τη λέξη «μαμά» και «μπαμπά» από το στόμα της, αλλά μέσα στη σιωπή της μιλούσε με τα μάτια της, που αντανακλούσαν φως.
Αν και εμείς δεν θα μπορούσαμε να της μάθουμε να μπουσουλάει, εκείνη μας έμαθε να κάνουμε τα δικά μας πρώτα βήματα στην αγάπη, απαρνούμενοι τον εαυτό μας, ώστε να αγαπάμε. Η Μαριάννα ήταν ένα δώρο αγάπης του Θεού για όλη την οικογένεια, που συμπυκνώνεται σε μια φράση: η αγάπη δεν εξηγείται με λόγια».
Κάθε ένας από μας μπορεί να βρεθεί σήμερα μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση: μέσα στην αδυναμία μας να διαχειριστούμε απόλυτα την ύπαρξή μας, αισθανόμαστε μερικές φορές την ανάγκη για ένα φως, έστω και μια μικρή λάμψη, για να μας δείξει το δρόμο, τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε σήμερα, για τη σωτηρία μιας καινούργιας ζωής.

«Ο Κύριος είναι το φως και η σωτηρία μου, ποιον να φοβηθώ;»
Το σκοτάδι του πόνου, του φόβου, της αμφιβολίας, της μοναξιάς, των «εχθρικών» καταστάσεων που καταστρέφουν τα όνειρά μας, είναι μια εμπειρία που βιώνεται πάνω στη γη και σε όλες τις εποχές της ιστορίας, όπως μαρτυράει και αυτή η παλιά προσευχή που βρίσκεται μέσα στο βιβλίο των Ψαλμών. Ο συγγραφέας έχει προφανώς κατηγορηθεί άδικα, και βρίσκεται εγκαταλειμμένος από όλους, περιμένοντας να δικαστεί. Μέσα στην αβεβαιότητα ενός απειλητικού μέλλοντος, ακουμπάει στο Θεό, που ξέρει πως δεν εγκατέλειψε το λαό του στη δοκιμασία του.
Γνωρίζοντας τη σωστική του παρέμβαση, βρίσκει σ΄ Εκείνον το φως και το ασφαλές καταφύγιο που δεν θα κλονιστεί.
Είναι ακριβώς επειδή συνειδητοποιεί την ευθραυστότητά του που στρέφεται στο Θεό, δέχεται την παρουσία του στη ζωή του και περιμένει με εμπιστοσύνη την τελική νίκη, μέσα από τους απρόβλεπτους δρόμους της αγάπης Του.
Κίνημα των Focolari – Παπαφλέσσα 10, 14121 Νέο Ηράκλειο τηλ. 210.2752825 mail: focatene@gmail.com Fb: Κίνημα Focolare Ελλάδα – Κύπρος – www.focolare.org

«Ο Κύριος είναι το φως και η σωτηρία μου, ποιον να φοβηθώ;»
Για μας, επίσης, είναι ώρα να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας στην αγάπη του Πατέρα, που επιθυμεί την ευτυχία των παιδιών του.
Είναι έτοιμος να φορτωθεί τις έγνοιες1 μας, για να μας προστατέψει από την εσωστρέφειά μας, ώστε να μπορούμε ελεύθερα να μεταδώσουμε και στους άλλους το φως και την ελπίδα μας.
Αυτός ο Λόγος της Ζωής, όπως το γράφει η Chiara Lubich, μας οδηγεί στο δρόμο μας από το σκοτάδι στο φως, από το «εγώ» στο «εμείς»: «[…]Μας καλεί να αναζωπυρώσουμε την πίστη μας: ο Θεός υπάρχει και μ’ αγαπάει […]
Συναντώ κάποιον; Οφείλω να πιστέψω πως ο Θεός έχει κάτι να μου πει, μέσω αυτού. Αφοσιώνομαι σε μια εργασία; Εξακολουθώ και εκείνη τη στιγμή να πιστεύω στην αγάπη Του. Έρχεται μια στενοχώρια; Πιστεύω πως ο Θεός με αγαπάει. Συμβαίνει ένα χαρούμενο γεγονός; Ο Θεός με αγαπάει.
Ο Θεός είναι εδώ, μαζί μου, είναι πάντα μαζί μου.
Τα ξέρει όλα για μένα και μοιράζεται κάθε χαρά μου, κάθε σκέψη, κάθε επιθυμία, κάθε προβληματισμό και κάθε δοκιμασία […] Πώς να γίνει να ξαναζωντανέψει αυτή η βεβαιότητα; […] Αναζητώντας Τον ανάμεσά μας! Υποσχέθηκε να είναι όπου δυο ή τρεις βρίσκονται συναγμένοι στο όνομά του2.
Γεμάτοι από την αμοιβαία αγάπη του Ευαγγελίου, ας πάμε σε συνάντηση εκείνων που ζουν το Λόγο της Ζωής. Ας μοιραστούμε μαζί τους αυτά που ο Λόγος μας κάνει να βιώνουμε και θα γευτούμε τους καρπούς της παρουσίας Του: χαρά, ειρήνη, φως, κουράγιο. Θα μείνει μαζί μας, και θα συνεχίσουμε να τον αισθανόμαστε κοντά μας, να δρα στην καθημερινή ζωή μας3.

Letizia Magri

1 Α’ Πε 5,7
2 Ματ 18,20
3Chiara Lubich, Λόγος της Ζωής, Ιούλιος 2006

————–
Κίνημα των Focolari – Παπαφλέσσα 10, 14121 Νέο Ηράκλειο τηλ. 210.2752825 mail: focatene@gmail.com Fb: Κίνημα Focolare Ελλάδα – Κύπρος – www.focolare.org

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου