Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού

νερο_φή.JPG

Η λέξη “νερό”, στην Αποστολική Εγκύκλιο Laudato si (= Ευλογημένος να’ σαι) που υπογράφηκε στις 24 Μαΐου 2015 από τον Πάπα Φραγκίσκο, αναφέρεται 39 φορές. Και ένα ολόκληρο κεφάλαιο, το δεύτερο, είναι αφιερωμένο στο πρόβλημα αυτού του βασικού αγαθού. Το πόσιμο και καθαρό νερό – διαβάζουμε στο κείμενο – είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας, διότι είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή και για τη στήριξη των χερσαίων και υδρόβιων οικοσυστημάτων. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν περιοχές με αφθονία νερού, ενώ άλλες υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη. Ενώ η ποιότητα του διαθέσιμου νερού επιδεινώνεται συνεχώς, σε ορισμένα μέρη υπάρχει η τάση να ιδιωτικοποιείται αυτό το πολύτιμο αγαθό και να μετατρέπεται σε εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς.
Στην πραγματικότητα, η πρόσβαση στο ασφαλές και πόσιμο νερό είναι ένα θεμελιώδες και παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα, διότι καθορίζει την επιβίωση των ανθρώπων, και γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτός ο κόσμος έχει ένα σοβαρό κοινωνικό χρέος απέναντι στους φτωχούς που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, διότι αυτό σημαίνει ότι τους αρνείται το δικαίωμα στη ζωή που απορρέει από την αναφαίρετη αξιοπρέπεια τους.

+ Ν

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου