Η Αγάπη της Καρδίας του Ιησού προς τον Άγιο Ιωσήφ

Η Αγάπη της Καρδίας του Ιησού προς τον Άγιο Ιωσήφ τον Πατέρα του

αγιος_ή.JPG

Όπως διδάσκει ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Θεός έδωσε στον Άγιο Ιωσήφ, όλα όσα αντιστοιχούν στην πατρότητα σε σχέση με τον Χριστό, αν και δεν ήταν παιδί του. Αυτό σημαίνει, όχι μόνο ότι του εμπιστεύτηκε όλες τις υποχρεώσεις ενός πατέρα απέναντι στον Μοναδικό Γιο Του, τις οποίες ο Άγιος Ιωσήφ εκπλήρωσε πιστά, αλλά και ότι του έδωσε όλα τα δικαιώματα και τις χαρές της πατρότητας, μεταξύ των οποίων, το πρώτο είναι η αγάπη και η υιική ευλάβεια των παιδιών. Για αυτό τον λόγο, ως λογικό συμπέρασμα, πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι, στην πατρική αγάπη της καρδιάς του Αγίου Ιωσήφ, αντιστοιχούσε η υιική αγάπη της Καρδίας του Ιησού, με αξιοθαύμαστο τρόπο.

1. Η αιώνια αγάπη του Λόγου του Θεού προς τον Άγιο Ιωσήφ.

Η αγάπη του Χριστού για τον Άγιο Ιωσήφ είναι αιώνια, επειδή είναι η αγάπη ενός Θεϊκού Προσώπου, δηλαδή, η αγάπη του Λόγου, που είναι το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Για αυτόν τον λόγο, μιλάμε για την αγάπη προτίμησης με την οποία η Αγία Τριάδα επέλεξε τον Ιωσήφ από την αιωνιότητα για να τον κάνει να συμμετάσχει, με έναν ειδικό τρόπο, στο Μυστήριο της Ενσάρκωσης και της Λύτρωσης, για να το καταστήσει τον άνθρωπο που είναι, μετά την Παναγία, πιο ενωμένο στο Ενσαρκωμένο Λόγο.
Για τον Λόγο και για το λυτρωτικό του έργο, ο Ιωσήφ πλάστηκε. Αυτό εκδηλώνει ξεκάθαρα μια μοναδική αγάπη του Θεού για τον Ιωσήφ, αφού τον επέλεξε μεταξύ όλων των ανθρώπων για μια μοναδική αποστολή, την υψηλότερη κλήση που μπορεί να υπάρχει. Και δεδομένου ότι η αγάπη του Θεού είναι δημιουργική, επιλέγοντας τον και αγαπώντας τον με έναν μοναδικό τρόπο, τον έκανε επίσης μοναδικά τέλειο και άγιο.

2. Η υιική αγάπη της Καρδίας του Ενσαρκωμένου Λόγου προς τον Άγιο Ιωσήφ.

Αυτή η αιώνια αγάπη του Λόγου εκδηλώθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο στον Άγιο Ιωσήφ, όταν έγινε Άνθρωπος, αφού τον αγάπησε με μια υιική Καρδιά.
Είναι απαράδεκτο ο Χριστός, ο τέλειος Άνθρωπος, που έκανε τα πάντα καλά, να μην εκπληρώσει απόλυτα την αρετή της υιικής ευλάβειας με τον πατέρα του τον Άγιο Ιωσήφ.
Η Αγία Γραφή μας λέει σιωπηρά ότι ο Χριστός αγαπούσε τον Ιωσήφ με υιική αγάπη, επειδή «ήταν υποταγμένος» σε αυτόν, όπως στον πατέρα του. Ο Πάπας Λέων 13ος επιβεβαιώνει ότι από την πατρότητα του Αγίου Ιωσήφ «ακολούθησε ότι ο Λόγος του Θεού υποτάχθηκε στον Ιωσήφ, τον υπάκουσε και του έδωσε την τιμή και την ευλάβεια που οφείλουν τα παιδιά στον πατέρα τους».
Ο Χριστός αγαπά βαθιά τον Άγιο Ιωσήφ, ως το καλύτερο πλάσμα, μετά τη Μητέρα του, επειδή Του μοιάζει περισσότερο απ’όλους, έχει λάβει τη μεγαλύτερη χάρη, και είναι ο πιο πιστός σε Αυτόν.
Και, όπως η αιώνια αγάπη τον δημιούργησε τέλειο, έτσι αυτή η αγάπη της Καρδίας του Χριστού έκανε τον Άγιο Ιωσήφ τον μεγαλύτερο άγιο, μετά τη Παναγία.
«Μετρήστε, αν μπορείτε, την αγάπη του Ιησού προς τον Άγιο Ιωσήφ, και με αυτό το μέτρο υπολογίστε την χάρη, τα δώρα και τη δόξα του ευτυχισμένου Πατριάρχη μας».

π. Ιωσήφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου