Με εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα δεν κατασπαταλάμε τα δώρα του Θεού

Με εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα δεν κατασπαταλάμε τα δώρα του Θεού

Φόβος ή εμπιστοσύνη: ποια είναι η στάση μας απέναντι στο Θεό, η αληθινή άποψή μας για το Θεό; Γύρω από αυτή την απορία αναπτύσσεται ο προβληματισμός του Πάπα κατά το Angelusστη σημερινή προτελευταία Κυριακή του Λειτουργικού Έτους, κατά την οποία το Ευαγγέλιο του Ματθαίου παρουσιάζει την παραβολή για τα τάλαντα.

Ο Φραγκίσκος απευθύνεται προς τους πιστούς που έχουν συγκεντρωθεί στην ηλιόλουστη Πλατεία του Αγίου Πέτρου, καλώντας να προβληματιστούν σχετικά με τη διδασκαλία που απορρέει από αυτή την παραβολή και για τη διαφορετική συμπεριφορά των υπηρετών στους οποίους ο κύριος αφήνει ένα, δύο και πέντε τάλαντα, ανάλογα με τις ικανότητές τους. Όλοι αυξάνουν τα χρήματα εκτός από έναν, ο οποίος τα κρύβει από φόβο προς τον κύριο.

«Ο φόβος πάντα ακινητοποιεί» παρατηρεί ο Πάπας «και συχνά μας ωθεί σε λάθος επιλογές. Ο φόβος αποθαρρύνει από την ανάληψη πρωτοβουλιών, μας κάνει να καταφεύγουμε σε ασφαλείς και εγγυημένες λύσεις και έτσι καταλήγουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα το καλό. Για να προχωρήσουμε και να αναπτυχθούμε στην πορεία της ζωής, πρέπει να μη φοβόμαστε: πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη».

Εξ ου και το πρώτο μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από την παραβολή του Ευαγγελίου: «είναι σημαντικό να έχουμε μια αληθινή άποψη για τον Θεό».

«Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι Εκείνος είναι ένα κακό, σκληρό και αυστηρό αφεντικό που επιθυμεί να μας τιμωρήσει. Αν μέσα μας υπάρχει αυτή η λανθασμένη εικόνα για τον Θεό, τότε η ζωή μας δεν θα μπορέσει να είναι καρποφόρα, επειδή θα ζούμε με το φόβο και αυτός δεν μας οδηγεί σε τίποτα το εποικοδομητικό, αντιθέτως: ο φόβος μας παραλύει, μας οδηγεί στην αυτοκαταστροφή».

Από τις αποκαλύψεις της Παλαιάς Διαθήκης έως τα λόγια του Ιησού, ο Θεός πάντα εμφανίστηκε ως ένας «πατέρας γεμάτος αγάπη, τρυφερότητα, ένας πατέρας γεμάτος καλοσύνη», «γι αυτό μπορούμε και πρέπει να έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε Εκείνον»:

«Ο Ιησούς μας δείχνει τη γενναιοδωρία και την προσοχή του Πατέρα με πολλούς τρόπους: με το λόγο του, με τις χειρονομίες του, με το να αποδέχεται όλους, ειδικά τους αμαρτωλούς, τους μικρούς και τους φτωχούς –  όπως σήμερα μας υπενθυμίζει η 1η Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών -, αλλά επίσης και με τις προειδοποιήσεις του, οι οποίες αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον του, ώστε να μη σπαταλάμε άσκοπα τη ζωή μας».

Αυτό είναι το σημάδι, σημειώνει ο Πάπας, της «μεγάλης εκτίμησης» που ο Θεός έχει για εμάς και «αυτή η συνειδητοποίηση μας βοηθά να είμαστε υπεύθυνα άτομα σε κάθε μας δράση»:

«Έτσι, η παραβολή για τα τάλαντα μας καλεί σε μια προσωπική ευθύνη και σε μια πιστότητα που γίνεται και δυνατότητα να ξαναρχίζουμε συνεχώς να πορευόμαστε σε νέους δρόμους, χωρίς να «κρύβουμε μέσα στη γη το τάλαντο», δηλαδή τα δώρα που ο Θεός μας έχει εμπιστευτεί και για τα οποία θα μας ζητήσει λογαριασμό».

Στο τέλος της προσευχής του Angelus, ο Πάπας επικεντρώθηκε εκ νέου στη σημερινή Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών ελπίζοντας, ότι αυτοί θα είναι πάντα και όχι μόνο σε στιγμές παρόμοιες, στο επίκεντρο των κοινοτήτων «επειδή», είπε, «αυτοί είναι στην καρδιά του Ευαγγελίου, σε αυτούς συναντάμε τον Ιησού που μας μιλά και μας διδάσκει μέσα από τα βάσανά τους και τις ανάγκες τους».

Για την υπηρεσία του προς τους φτωχούς, τελικά, ο Πάπας επεσήμανε ως παράδειγμα, τον μοναχό Καπουτσίνο Francesco Solano, η αγιωνυμία του οποίου έγινε χθες στο Ντιτρόιτ, των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η μαρτυρία του», ευχήθηκε, «να βοηθά τους ιερείς, τους μοναχούς και τους λαϊκούς να ζουν με χαρά το δεσμό μεταξύ της διακήρυξης του Ευαγγελίου και της αγάπης για τους φτωχούς».

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ μνήμη της Αγίας Σχολαστικής

Το όνομα της Σχολαστικής, αδελφής του Αγίου Βενεδίκτου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αρχή του κοινοβιακού δυτικού μοναχισμού. Ο Βενέδικτος προέτρεπε η διακονία προς το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 10 Φεβρουαρίου 2025                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Ιταλία: π. Mauricio Patriciello “Συκοφαντημένοι για χρόνια – τώρα κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί . Εδώ πεθαίνουμε”

ΙΤΑΛΙΑ: π. MAURIZIO PATRICIELLO  «ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙ. ΕΔΩ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ!» Είχαμε παρουσιάσει τον εφημέριο του «Αγίου Αποστόλου Παύλου»