Μαρία, Οίκος Θεού

Μαρία, Οίκος Θεού

Οίκος_Θεού_2.jpg

Στο Βασιλιά Δαβίδ, ήρθε μια ωραία και σπάνια σκέψη. Να οικοδομήσει «οίκον» για τον Κύριο Σαβαώθ και ν’ αντικαταστήσει τη σεμνή σκηνή που βρισκότανε από χρόνια, η Κιβωτός της Διαθήκης. Όμως παραδόξως, ο ενδιαφερόμενος δεν συμφωνεί. Δεν πρέπει, μας λέει, ν’ αντιστρέφουμε τους ρόλους μας. Δεν είναι θέμα του Δαβίδ να γίνει ευεργέτης του Θεού κι ο Θεός να γίνει χρεώστης του. Αντίθετα, δια στόματος του προφήτη Νάθαν, ο Θεός υπενθυμίζει στο Δαβίδ, τα ευεργετήματα που χάρισε στο δούλο του και προσθέτει: «Η Βασιλεία σου και ο οίκος σου, θα υπάρχουν πάντα μπροστά μου»! Μόνο ένας Θεός πιστός στα λόγια του και αιώνιος μπορεί να δώσει μια τέτοια υπόσχεση, σε αντίθεση με τις ανθρώπινες υποσχέσεις που είναι πρόσκαιρες.

Ο Θεός γίνεται εγγυητής του οίκου του Δαβίδ και δεν έχει ανάγκη «οίκο» για τον εαυτό του, σα να ήταν δυνατόν να τον συλλάβουμε και να τον κλείσουμε σ’ ένα χώρο και κατά κάποιο τρόπο να τον έχουμε στο χέρι μας.

Οίκος_Θεού.jpg

Οι προφήτες πολλές φορές τόνισαν αυτό τον «πειρασμό» που ήταν δεμένος και ταυτισμένος με τον Ναό της Ιερουσαλήμ! Γι αυτό και κάποιοι, αυτή τη σκέψη, τη θεώρησαν τόσο ακλόνητη που λησμόνησαν ότι η διαγωγή τους δεν ανταποκρινόταν στις θεϊκές απαιτήσεις. Στο Ευαγγέλιο (Λκ. 1, 26-38) ανακαλύπτουμε την αληθινή κατοικία που διάλεξε ο Θεός για τον εαυτό του. Είναι τα σπλάχνα της Αειπάρθενου Μαρίας όπου βρίσκεται και η ανθρώπινη φύση μας. Πράγματι, είναι ο «Εμμανουήλ» που ανακοινώνεται απ’ τον προφήτη Ησαΐα: Ο Θεός μεθ ημών, ο Θεός όπως εμείς, ο Θεός Σωτήρας μας! Το αναγγέλλει ο Άγγελος Γαβριήλ ότι ο οίκος του Δαβίδ, ανατίθεται στον Αληθινό Κύριό του, αυτόν που τα έθνη θα ονομάσουν «Υιόν του Δαβίδ, του οποίου η Βασιλεία δεν θα έχει τέλος».

π. Μ. Β.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου