Οι νέοι ας είναι αγγελιοφόροι ελπίδας απέναντι στην κρίση & τον φόβο

Taizé, οι νέοι ας είναι αγγελιοφόροι ελπίδας απέναντι στην κρίση & τον φόβο

Ταιζε.jpeg

Σε όλους τους νέους, αλλά ειδικά σε εκείνους που από τις 27 Δεκεμβρίου 2020, έως την 1η Ιανουαρίου 2021, θα συγκεντρωθούν στο Διαδίκτυο για την 43η Διεθνή Συνάντηση Προσευχής που διοργανώνεται από την Κοινότητα Taizé, η επιθυμία είναι να είναι στον κόσμο, σε αυτή τη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, «αγγελιοφόροι παρηγοριάς και χαράς» για να νικήσουν τους φόβους και τις αβεβαιότητες. Οι ηγέτες των Χριστιανικών Εκκλησιών έστειλαν ένα μήνυμα το οποίο υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίος 1ος, ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Justin Welby και ο πάστορας Christian Krieger, πρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Kek).

Η προσευχή του Βαρθολομαίου

«Το 2020 που βαδίζει προς το τέλος του – γράφει ο Βαρθολομαίος – έφερε μαζί του αβεβαιότητα, ταλαιπωρία και θλίψη. Στην αυγή του 2021 βλέπουμε επιτέλους τη λάμψη ενός φωτός, μικρού και εύθραυστου, μιας διεξόδου από την κρίση που θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά ούτως ή άλλως». Αυτές οι κρίσεις, ειδικά όταν είναι τόσο παγκόσμιες, αποκαλύπτουν την ευθραυστότητα της ανθρωπότητας μας και τη βαθιά εξάρτησή μας από την αγάπη του Θεού που δεν σταματά ποτέ να μας αγκαλιάζει, ακόμα και όταν σταματήσαμε να το πιστεύουμε. Ο Πατριάρχης, λοιπόν, απευθύνει την προσευχή του ώστε ο Κύριος να επιθέσει «το καλοπροαίρετο χέρι του στον πλανήτη μας και σε όλους τους κατοίκους του για να μας ελευθερώσει το συντομότερο δυνατό από αυτήν τη δοκιμασία».

Ο Κύριλλος, η πανδημία ζητά εξέταση της συνείδησης

Αντιμέτωποι στο ερώτημα πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ελπίδες ενόψει της κατάστασης που προκαλείται από την πανδημία, ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθυμίζει την εξέταση της συνείδησης. «Η χριστιανική ελπίδα – γράφει – προκύπτει άμεσα από την πλήρη παράδοση του εαυτού μας, τη ζωή μας και τη δουλειά μας στα χέρια του Θεού. Μόνο τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι το φως του δεν θα εξασθενίσει στο σκοτάδι αυτού του κόσμου».

Πρόσκληση του Justin Welby

«Μην φοβάστε»: είναι η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου του Canterbury, Justin Welby, ο οποίος, αντιμέτωπος με τον «φόβο της ασθένειας και του θανάτου, ή για το μέλλον και την ευημερία μας», μας ζητά να θυμόμαστε «το μήνυμα του Αγγέλου: ένα μήνυμα παρηγοριάς και χαράς: «Μην φοβάστε». Από αυτό λοιπόν και η πρόσκληση προς τους νέους, ώστε και αυτοί, σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας, να γίνουν «όλοι οι αγγελιοφόροι παρηγοριάς και χαράς για εκείνους που είναι γεμάτοι φόβο ή των οποίων η ελπίδα έχει εξασθενεί».

Krieger, οι χριστιανοί φέρουν εμπιστοσύνη και ελπίδα

Αντιμέτωποι με τις τρέχουσες προκλήσεις, από την κρίση στην υγεία έως την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, από την τραγωδία των μεταναστών έως την ανάγκη εύρεσης «ανθρώπινης απάντησης προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας που πνίγονται στη Μεσόγειο θάλασσα», οι χριστιανοί εξηγεί ο πάστορας Krieger, «έχουν την κλίση να είναι φορείς και μάρτυρες ελπίδας».

«Κανείς δεν σώζεται μόνος του», χαιρετίζει ο Ούρσουλα von der Leyen

Οι νέοι του Taizé έλαβαν επίσης χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα von der Leyen, η οποία υπενθυμίζει την επίκληση του Πάπα «Κανείς δεν σώζεται μόνος», γράφει πώς όλοι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον «για να βάλουμε ένα τέλος στην πανδημία, να οικοδομήσουμε μια πιο πράσινη και πιο δίκαιη οικονομία, να θέσουμε τέρμα στην καταστροφή της δημιουργίας». «Σε μια εποχή τόσο μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη και τον κόσμο – γράφει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – θα ήταν εύκολο να απελπιστούμε. Όμως, όπως μας το υπενθύμισε ο αδελφός Alois (ηγούμενος της κοινότητας του Taizé), σημάδια ελπίδας προέρχονται από όλες τις γωνιές της γης. Ένας ανείπωτος αριθμός ανδρών και γυναικών έχουν αφιερώσει το χρόνο τους και μάλιστα διακινδύνευαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους, τους μοναχικούς. Νέοι όλων των εθνικοτήτων έχουν κινητοποιηθεί για τον πλανήτη μας. Και εδώ στην Ευρώπη, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υποστηρίξουμε τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Αυτό το έτος της ταλαιπωρίας έχει γίνει ένα έτος αλληλεγγύης».

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλάβος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου