Μακάριο πταίσμα!

Μακάριο πταίσμα!

Κάθε Μοναχικό τάγμα ή μοναχική Αδελφότητα έχει αναθέσει την εκπαίδευση των νέων μοναχών και μοναζουσών σε κοινότητες κατάλληλης προετοιμασίας. Γι’ αυτό το  σκοπό έχουν ιδρυθεί   ειδικά κέντρα όπου εκπαιδεύονται οι υποψήφιοι ιερείς ή οι δόκιμοι μοναχές και μοναχές

Εκεί ο νέος και η νέα βοηθείται να αξιολογήσει την κλίση του για την αφιέρωσή του στο Θεό. Βρίσκει τους υπευθύνους πραγματικά υποδειγματικούς, οι οποίοι παρουσιάζονται ως υπόδειγμα  μοναχικής ζωής ή ιερατικής ζωής. Συχνά αισθάνεται  ανάξιος ή ανάξια να ακολουθήσει μια τόσο υποδειγματική αφιερωμένη ζωή. Θεωρεί ότι σ’ ένα τέτοιο κέντρο δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί.

Σε κάποιον νέο, που εισήλθε σε ένα τέτοιο κέντρο του συνέβη ένα βράδυ να είναι παρών σε ένα εξωφρενικό διαπληκτισμό  με δυνατές φωνές μεταξύ  δύο υπευθύνων της κοινότητας. Το βράδυ όμως  πριν από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας παρατήρησε ότι οι δύο ζήτησαν αμοιβαία συγχώρεση.

Ορατή η ταπείνωση και η αίσθηση αποτυχίας των δύο εκπαιδευτών, κυρίως για το σκάνδαλο μπροστά στον φιλοξενούμενο ο οποίος, με τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, επέστρεψε στο σπίτι του. Οι δύο υπεύθυνοι είχαν βάσιμους φόβους ότι είχαν χάσει μια αξιόλογη  παρουσία και ότι είχαν  καταστρέψει μια κλίση.

Αλλά μετά από μερικές ημέρες έφτασε μια επιστολή που τους καθησύχασε και τους ενθάρρυνε όλους: «Ευχαριστώ για την όμορφη περίοδο που πέρασα μαζί σας. Κατά τις πρώτες ημέρες του δοκιμίου ήμουν διστακτικός σχετικά με την επιλογή μου για ριζική απόφαση στη ζωή μου. Φοβόμουν ότι δεν έκανα γι αυτό, δηλαδή να ακολουθήσω αυτή την τελειότητα που έβλεπα στο σπίτι σας.

Πήρα θάρρος και αυτοπεποίθηση όταν παρευρέθηκα στο διαπληκτισμό μεταξύ του υπευθύνου και του αντικαταστάτη του: με συγκίνησε θετικά η αμοιβαία συγχώρεση που σύντομα ακολούθησε.

Αποφάσισα να επιστρέψω ανάμεσά σας, επειδή κατάλαβα ότι αυτό είναι το σπίτι μου. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορώ να είμαι χριστιανός και μοναχός στοχεύοντας στην ικανότητά και στη θέλησή μου για τελειότητα, αλλά στηριζόμενος πάντα και μόνο στην ευσπλαχνία του Θεού και στη συγχώρεση των αδελφών.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου