«Η επόμενη θα είναι στον Παναμά το 2019!»

«Η επόμενη θα είναι στον Παναμά το 2019!»

«Σας ανακοινώνω με χαρά ότι η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας θα γίνει το 2019 στον Παναμά». Αυτή την ανακοίνωση του Πάπα Φραγκίσκου, που έγινε ως συνήθως, μετά το τέλος του Angelusμετά την καταληκτική Θεία Λειτουργία για την Gmg,   χαιρέτησαν δια βοής σχεδόν χίλιοι πιστοί από τον Παναμά. Στους νέους και προσκυνητές – που έφτασαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ενάμισι εκατομμύριο – οι οποίοι με τις σκηνές τους και τους υπνόσακούς τους κατέλαβαν από χθες το βράδυ σχεδόν ολόκληρο το Campus Misericordiae, στα περίχωρα της Κρακοβίας, ο Πάπας είπε: «Η Πρόνοια του Θεού πάντα προηγείται. Σκεφτείτε ότι έχει ήδη αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο αυτού του μεγάλου προσκυνήματος που ξεκίνησε το 1985 από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄».

Στην κατήχησή του πριν από την προσευχή προς την Παναγία, ο Ποντίφικας ανταπέδωσε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους που έκαναν δυνατή την παγκόσμια συνάντηση στην Πολωνία: στους καρδιναλίους Dziwiszκαι Rylko«για την εργασία και την προσευχή με τα οποία προετοίμασαν αυτή την εκδήλωση», σε όλους τους εθελοντές και τους συνεργάτες και κυρίως στους «αγαπητούς νέους». «Έχετε γεμίσει την Κρακοβία με τον μεταδοτικό ενθουσιασμό της πίστης σας. Ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ χάρηκε από τον Ουρανό, και θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε παντού τη χαρά του Ευαγγελίου», είπε ο Πάπας.

Η 31η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας – πρόσθεσε – «ήταν μια πνευματική “οξυγόνωση” επειδή από τη στιγμή που θα επιστρέψετε στις χώρες σας και στις κοινότητές σας, θα μπορέσετε να ζήσετε και να περπατήσετε στην ευσπλαχνία». Αυτές τις ημέρες, πράγματι, είπε ο Φραγκίσκος μιλώντας στον πληθυντικό, «έχουμε βιώσει την ομορφιά της παγκόσμιας αδελφοσύνης εν Χριστώ, που είναι το κέντρο και η ελπίδα της ζωής μας. Ακούσαμε τη φωνή του, τη φωνή του Καλού Ποιμένα, που ζει ανάμεσά μας. Εκείνος μίλησε στην καρδιά του καθενός από εσάς: σας ανανέωσε με την αγάπη του, σας έκανε να νιώσετε το φως της συγχώρεσής του, τη δύναμη της χάρης του. Σας έκανε να βιώσετε την αλήθεια της προσευχής».

Κοιτάζοντας στη συνέχεια την εικόνα της Παρθένου Μαρίας που ενθρονισμένη πάνω στην εξέδρα, μια αναπαράσταση εκείνης που λάτρευε ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ στο Παρεκκλήσι της Καλαβρίας, ο Πάπας Φραγκίσκος θυμήθηκε ότι «Εκείνη, η Μητέρα μας, μας διδάσκει με ποιο τρόπο η εμπειρία που βιώνουμε εδώ στην Πολωνία μπορεί να είναι καρποφόρα, μας λέει να κάνουμε όπως εκείνη: να μη πετάξουμε το δώρο που έχουμε λάβει, αλλά να το κρατήσουμε μέσα στην καρδιά μας, επειδή θα ανθίσει και θα καρποφορήσει, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος».

 «Με αυτόν τον τρόπο – κατέληξε, επικαλούμενος την χθεσινοβραδινή ισχυρή ομιλία στην Αγρυπνία – καθένας από εσάς, με τους περιορισμούς και τα τρωτά του σημεία, θα μπορέσει να είναι μάρτυρας του Χριστού εκεί όπου ζει, στην οικογένεια, στην ενορία, στους συλλόγους και στις ομάδες, στους χώρους μελέτης, εργασίας, υπηρεσιών, ψυχαγωγίας, οπουδήποτε η Πρόνοια καθοδηγήσει την πορεία σας». Ο Bergoglioεναποθέτει πάντα στη Μαρία «την πορεία των νέων στην Εκκλησία και στον κόσμο», επειδή έτσι θα μπορέσουν να είναι «μαθητές και μάρτυρες της ευσπλαχνίας του Θεού».

Ο πρόεδρος του Παναμά, Juan Carlos Varela Rodriguez, ήταν μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που ήταν παρόντες στην Gmg. Αυτές τις μέρες ο αρχηγός του κράτους ήταν σε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, και – σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο Pap– αναφέρεται ότι στις 29 Ιουλίου ο Varelaέγινε δεκτός από τον Πολωνό ομόλογό του, Andrzej Duda. Οι δυο τους συζήτησαν για οικονομική συνεργασία, για την πολιτική κατάσταση στην Κεντρική Αμερική και υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για τον τουρισμό και για ένα μηχανισμό πολιτικής διαβούλευσης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Μεταξύ των αποφάσεων που λήφθηκαν από τον πολωνό πρόεδρο, ήταν και αυτή του να ανοίξει εκ νέου, μέσα στο 2017, η πολωνική πρεσβεία στον Παναμά, που έκλεισε πριν από λίγα χρόνια. Ο πρόεδρος του Παναμά ευχαρίστησε τον Dudaγια την οργάνωση της Gmg, μια εμπειρία που τη χαρακτήρισε «σημαντική για τον ίδιο και για τη σύζυγό του».

Η επιλογή του Παναμά έρχεται ως επιβράβευση για μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής που υποφέρει, η οποία αριθμεί περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους, κυρίως καθολικούς, η οποία πρόσφατα, πραγματοποίησε ένα πολύ μεγάλο έργο που κοστίζει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή την διαπλάτυνση της Διώρυγας που θα προωθήσει το εμπόριο και την ανάπτυξη, επιτρέποντας και στα γιγάντια πλοία Neo-Panamax, τα οποία μπορούν και μεταφέρουν περισσότερα από 12 χιλιάδες κοντέινερ, να καλύψουν τα 81 χιλιόμετρα που χωρίζουν τους δύο Ωκεανούς.

Ο πρώτος Ποντίφικας που ταξίδεψε στον Παναμά ήταν ο Ιωάννης Παύλος Β΄ κατά το πολύ μεγάλο αποστολικό ταξίδι του – το 17ο της Ποντιφικής θητείας του – που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 10 Μαρτίου 1983. Με εκείνη την ευκαιρία ο Wojtyla, εκτός του Παναμά, επισκέφτηκε μια σειρά από χώρες όπως τις: Λισαβόνα, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Μπελίζε, Αϊτή.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου