Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρα

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

23 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (11, 25-30)

Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς είπε: “Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναι, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου. Όλα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δεν γνωρίζει αληθινά τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας. Ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς αληθινά, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει.

Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Η σημερινή γιορτή μας θυμίζει ότι ο Ιησούς έχει μια καρδιά. Ή καλύτερα, στην ουσία, η Καρδιά Του είναι ότι πιο Ιερό συνεχίζουμε να έχουμε γι’ Αυτόν, γιατί η Ευχαριστία δεν είναι άλλο παρά η μυστηριακή εκδοχή της Αγάπης Του, δηλαδή της Καρδιάς Του. Και αυτό με όλο τον σεβασμό σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η καρδιά είναι απλώς ένας συμβολικός τρόπος να μιλάς για συναισθήματα και συγκινήσεις.

Η καρδιά είναι ο τόπος των αποφάσεων, όχι μόνο ο τόπος του «συναισθήματος». Και η σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου μας αποκαλύπτει τι συμβαίνει στην Καρδιά του Λυτρωτή μας: «Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναι, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου».

Το πρώτο πράγμα που βρίσκουμε στην Καρδιά του Χριστού είναι η ευγνωμοσύνη, η ικανότητα να ευλογεί, να ευχαριστεί. Πολύ συχνά, όμως, την δική μας καρδιά την κατοικεί το αντίθετο: αγανάκτηση, παράπονο, κατάρα. Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουμε και να λέμε τα καλά της ζωής, ξέρουμε μόνο να απαριθμούμε τα κακά. Αλλά όσοι ζουν μόνο κοιτάζοντας το μισοάδειο ποτήρι, στο τέλος νιώθουν μόνο τοβάρος της ζωής. Αλλά ακόμη και σε εκείνους που ζουν συντετριμμένοι από το βάρος της ζωής, ο Ιησούςπροσφέρει ένα χώρο στην Καρδιά Του: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ».

Η Ευχαριστία είναι η δυνατότητα που μας δίνει ο Ιησούς να βαστάζουμε  μαζί του τη ζωή. Μόνο έτσι γίνεται πιο ελαφριά και γίνεται και πάλι ανθρώπινη. Χωρίς την Ευχαριστία είμαστε απλά συντετριμμένοι που αναζητούν  αποδιοπομπαίους τράγους.

 

Προσευχήσου……

«Κύριε, έχω πολλά ερωτηματικά στη ζωή μου.

Κύριε, εάν σκεφτώ γιατί γεννήθηκα, Εσύ είσαι η πιο όμορφη απάντηση, καθώς μου απαντάς: «γεννήθηκες γιατί σε αγαπώ».

Κύριε αν αναρωτηθώ που γεννήθηκα Εσύ είσαι η πιο γλυκιά απάντηση καθώς μου λες «ήσουν στην Καρδιά μου, και εκεί θα κατοικείς πάντοτε».

Κύριε αν σκεφτώ που σταματά η ζωή μου και τότε Εσύ είσαι η πιο γαλήνια απάντηση, καθώς μου απαντάς  «όταν αναπαυθείς θα ζεις στην Αγάπη μου».

Κύριε, αναρωτιέμαι και πάλι και σκέφτομαι πώς να ζήσω τη ζωή μου και πάλι Εσύ είσαι η πιο σίγουρη απάντηση, καθώς σου λέω «Εσύ είσαι μαζί μου, γι’ αυτό τίποτα δεν φοβάμαι

καθώς τα πάντα τα ζω μαζί μ’ Εσένα».

Μίλα μου πάντοτε Κύριε,  κάθε ημέρα και περισσότερο, ώστε κάθε μέρα να σε αγαπώ περισσότερο. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου