Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (16,13-19)

Όταν έφθασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισαρείας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους προφήτες». Τους λέει: «Κι εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».

Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. 19Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, κι ότι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ότι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δυο ερωτήματα  και μια απάντηση, στο σημερινό Ευαγγέλιο, τα οποία κάνουν την καρδιά να σκιρτά. Η πρώτη ερώτηση: «Ο κόσμος ποιος λέει ό,τι είμαι;», και το αποκορύφωμα σε εκείνη την ερώτηση που θα ακολουθήσει, γιατί απευθύνεται σε μας απευθείας: Ο κόσμος πράγματι, μπορεί να λέει αυτό που θέλει. Να σκέφτεται σωστά ή λάθος. Στις μέρες μας ακούμε τα πάντα. Αλλά το σημαντικό σήμερα, είναι η σχέση με τον καθένα από εμάς.  “Εσείς όμως ποιος λέτε ό,τι είμαι» δεν είναι μια ερώτηση που την γεννά η περιέργεια. Είναι μια ερώτηση που την γεννά η αγάπη. Είναι η ερώτηση του ερωτευμένου ατόμου που θέτει στο άλλο πρόσωπο που αγαπά: «Ποιος είμαι εγώ για σένα;» Τι εκπροσωπώ; Τι θέση κατέχω στη ζωή σου; Δεν πρέπει βέβαια να απαντήσουμε αμέσως. Δεν είναι μια ερώτηση «κατηχητικού» αυτή τίθεται σε μας σήμερα. Και ο Ιησούς δεν δέχεται επιπόλαιες απαντήσεις. Ούτε απαντήσεις που δεν είναι αληθινές. Γιατί η αγάπη, η αληθινή, η αυθεντική, προϋποθέτει την αλήθεια. Ας πάρουμε την μέρα αυτή για να σκεφτούμε καλά. Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς Εκείνον; Μπορούμε να την φανταστούμε;  Θα καταφέρναμε παρ’ όλα αυτά να ζήσουμε καλά, είτε η σκέψη να ζούμε χωρίς Εκείνον θα μας προκαλούσε θλίψη, η ακόμη και αγωνία; Στο τέλος της ημέρας ο καθένας ας απαντήσει όπως πιστεύει, όπως ο καρδιά του, του ψιθυρίζει. Αλλά αν κάποιος αληθινά με την καρδιά του απαντήσει «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού», τότε ας χαρεί. Γιατί ούτε η σάρκα ούτε το αίμα του το φανέρωσαν αλλά ο Πατέρας που είναι στους ουρανούς. Και στα χέρια του έχει ήδη «τα κλειδιά» του Παραδείσου.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Είσαι για μένα η χαρά της ζωής! Είσαι το αλάτι που νοστιμίζει την κάθε μου στιγμή. Μαζί Σου αισθάνομαι σαν βράχος ακλόνητος που τίποτα δεν μπορεί να με πειράξει. Όσο και να δεινοπαθήσω δεν θα λυγίσω. Τα βάσανα μου δεν θα μου αφαιρέσουν την γλυκιά χαρά που νιώθω για Σένα. Το Άγιο Πνεύμα, μου αποκάλυψε ότι είσαι ο Υιός του Θεού που ήρθε να φανερώσει την αγάπη του, το έλεος του, την συγχώρεση του, προς εμάς. Εσύ είσαι ο Σωτήρας που μας σώζει από το δικό μας σκοτάδι. Μας λυτρώνεις με το φως και την αλήθεια Σου. Πόσο η ψυχή μου αγαλλιάζει με την παρουσία Σου! Η καρδιά μου φτερουγίζει στον χτύπο της δικής Σου καρδιάς! Εσύ είσαι ο αδελφός μας που νοιάζεται και φροντίζει τον καθένα μας. Κύριε Ιησού Χριστέ, νιώθουμε ολοκληρωμένοι και πλήρεις. Σε παρακαλούμε, χορήγησε μας την χάρη να σε ομολογούμε με θάρρος στους ανθρώπους γι’αυτά που έκανες, κάνεις για όλους εμάς. Σ’ Ευχαριστούμε για την ανεξάντλητη αγάπη Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: https://episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου