Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 17ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

4 Αυγούστου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (13,54-58)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πήγε στην πατρίδα του και τους δίδασκε στη συναγωγή τους, ώστε να εκπλήσσονται και να λένε: “Από πού ήλθαν αυτή η σοφία και οι θαυματουργικές δυνάμεις σ’ αυτόν; Αυτός δεν είναι ο γιος του ξυλουργού; Μήπως δε λέγεται η μητέρα του Μαριάμ και αδελφοί του δεν είναι ο Ιάκωβος και ο Ιωσήφ και ο Σίμων και ο Ιούδας; Και όλες οι αδελφές του δεν είναι εδώ ανάμεσά μας; Από πού, λοιπόν, του ήρθαν όλα αυτά;” Και σκανδαλίζονταν εξαιτίας του. Κι ο Ιησούς τους είπε: “Ένας προφήτης δεν περιφρονείται παρά στην πατρίδα του και στο σπίτι του”. Κι εκεί δεν έκαμε πολλά θαύματα, εξαιτίας της απιστίας των.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  (don Pino Terranova)

Ας πούμε την αλήθεια, είμαστε όλοι λίγο Ναζωραίοι. Αυτή η περικοπή μας κάνει να καταλάβουμε πόσα ακόμη πρέπει να μάθουμε για τον Ιησού, για τον θαυμάσιο τρόπο Του με τον οποίο ενεργεί, για την μεγάλη και Ιερή Καρδιά Του. Ο Ιησούς πραγματικά δεν κάνει διακρίσεις προσώπων. Δεν υπάρχουν, για  Εκείνον, οι διαφορές που δημιουργούμε μεταξύ μας εμείς αδελφοί. Μπροστά του δεν υπάρχουν παιδιά της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Αλλά μόνο αγαπητά παιδιά. Εάν το καταλάβεις αυτό πραγματικά,
δεν θα αμφισβητούσες τους χρόνους, τους τρόπους και ιδιαίτερα τα πρόσωπα  μέσα από τα οποία ενεργεί ο Θεός. Ο Θεός ενεργεί χρησιμοποιώντας όποιον θέλει, και δίχως να ζητάει τη δική μου, την δική μας άδεια. «Πώς μπορεί ο Θεός να ενεργεί μέσω αυτού του ατόμου; Είναι ένας απλός άνθρωπος, ένας αμαρτωλός, δεν συχνάζει στους ιερούς χώρους μας, γνωρίζει ελάχιστα για το Θεό». Κι όμως, την προφητεία για τη ζωή μας ο Θεός μπορεί να την παραδώσει σ’ εκείνον ακριβώς που  λιγότερο το περιμένουμε. Είναι η θεραπεία της πληγής μας, ο Θεός μπορεί να την κάνει να περάσει μέσα από εκείνο τον αδελφό που εμείς απορρίψαμε. Έτσι όπως και τα δάκρυα μας, Ο ΘΕΟΣ μπορεί να αποφασίσει να μας τα σκουπίσει κάποιος που δεν το περιμένουμε. Ο Θεός χρησιμοποιεί όλους. Ακόμη και εκείνους που θεωρούμε συνηθισμένους, λιγότερο πνευματικούς, δίχως χαρίσματα. Και αν το θέλει, χρησιμοποιεί ακόμη και μένα και σένα. Γιατί ο Θεός δεν σκέφτεται σαν εμάς. Εμείς κοιτάζουμε την εμφάνιση, ο Θεός κοιτάζει την καρδιά. Και αντιμετωπίζει και χρησιμοποιεί όλους εξίσου. Αγαπητοί αδελφοί, ας μην σκληραίνουμε την καρδιά μας με την ανθρώπινη λογική. Ας ζητήσουμε στο Θεό μια καρδιά περισσότερο όμοια με την δική Του.
Εάν έχουμε στην καρδιά μας τον Ιησού, θα δούμε τα πράγματα σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια. Θα δούμε χαρισματικούς τους αδελφούς μας και θα χαρούμε για τα θαυμάσια που ενεργεί ο Θεός μέσα τους και μέσω αυτών. Δεν θα είμαστε πλέον άπιστοι, αλλά πιστοί.
Και τα θαύματα θα επιστρέψουν ακόμη και σ’ αυτήν την δική μας κοινωνία. Ας είναι ευλογημένος ο Θεός, ο οποίος αγαπά όλους εξίσου. Να έχεις μια όμορφη μέρα.

 

Προσευχήσου……

Δίδαξε με να ακούω, Θεέ μου,

όποιον βρίσκεται πλάι μου,

την οικογένεια μου, τους φίλους μου,

τους συναδέλφους μου.

Βοήθησε να καταλάβω

πως όσα λόγια και αν ακούσω

μόνο εσύ έχεις λόγια ζωής αιώνιας.

Δίδαξέ με να ακούω, Θεέ μου,

τους αναγκεμένους,

αυτούς που δεν έχουν ελπίδα,

την κραυγή αυτών που αγωνιούν.

Δίδαξέ με να ακούω, Πνεύμα Άγιο,

τη φωνή σου, μέσα στη σιωπή. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου