Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

27 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 6.12-14)  

Μη δώσετε στα σκυλιά ό,τι είναι άγιο, ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στους χοίρους, μη τυχόν και τα καταπατήσουν με τα πόδια τους και μετά στραφούν για να σας ξεσχίσουν. Λοιπόν, όλα εκείνα τα οποία θα θέλατε να κάνουν οι άνθρωποι σε σας, έτσι κι εσείς να κάνετε σ’αυτούς. Διότι αυτός είναι ο Νόμος και οι προφήτες.

Μπείτε από τη στενή πύλη. Διότι είναι πλατιά η πύλη και ευρύχωρος ο δρόμος που οδηγεί στην απώλεια και είναι πολλοί εκείνοι που μπαίνουν απ’αυτήν. Πόσο στενή είναι η πύλη και δύσκολος ο δρόμος που οδηγεί στη ζωή και είναι λίγοι εκείνοι που τη βρίσκουν!

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Μη δώσετε στα σκυλιά ό,τι είναι άγιο, ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στους χοίρους, μη τυχόν και τα καταπατήσουν με τα πόδια τους και μετά στραφούν για να σας ξεσχίσουν». Αυτή η έκφραση του σημερινού Ευαγγελίου φαίνεται υπερβολική αλλά στην πραγματικότητα κρύβει μια πολύ υψηλή μορφή φιλανθρωπίας. Η αληθινή αγάπη ξέρει να κάνει διάκριση. Δεν είναι μια φτηνή καλοσύνη. Μερικές φορές, για να νιώσουμε καλοί, μοιράζουμε «καλά πράγματα» σαν να μοιράζουμε διαφημιστικά φυλλάδια, αλλά πώς θα κρίνατε κάποιον που σε μια πλατεία θα άρχιζε να μοιράζει διπλώματα οδήγησης σε δεκαπεντάχρονα που δεν έχουν καμία εμπειρία;

Το πιθανότερο είναι ότι θα έβαζε στα χέρια του δεκαπεντάχρονου κάτι καλό που θα μπορούσε, ωστόσο, να του κάνει πολύ κακό. Και αυτό συμβαίνει όταν εσύ δεν σκέφτεσαι ότι μπροστά σου έχεις κάποιον με μια ιστορία, με τους δικούς του χρόνους, με έναν δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε το αίτημά του πριν το εκπληρώσουμε. Καλούμαστε να αγαπάμε, δηλαδή να δίνουμε «άγια» πράγματα, αλλά όχι χωρίς κριτήρια αλλά παίρνοντας στα σοβαρά αυτόν με τον οποίον έχουμε να κάνουμε γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να δίνεις, αλλά να φροντίζεις ότι αυτό που δίνεις μπορεί πραγματικά να φτάσει στην καρδιά των ανθρώπων.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι στα μάτια του κόσμου όσοι αγαπούν εμφανίζονται πάντα ως «μια σπατάλη». Οι άγιοι, τις περισσότερες φορές, έχουν γίνει αντιληπτοί από τον κόσμο ως «κάτι που σπαταλήθηκε». Πολλοί από αυτούς εξάντλησαν τη ζωή τους εγκαταλείποντας την επιδίωξη της προσωπικής τους δόξας. Πολλοί από αυτούς πέθαναν όταν βρίσκονταν ακόμη στην καρδιά της καλύτερης φάσης  αυτής της ζωής. Πολλοί από αυτούς είπαν όχι σε αυτούς που τους πρόσφεραν όλο τον κόσμο προκειμένου να μην χάσουν τον εαυτό τους και αυτό που είχαν περισσότερο από καθετί άλλο στην καρδιά τους, δηλαδή το Χριστό.

Πριν τους θαυμάσουν, τους κορόιδεψαν, τους ειρωνεύτηκαν, τους λυπήθηκαν, τους έκριναν, τους πέταξαν. Γι’ αυτό το Ευαγγέλιο μας υπενθυμίζει ότι ο δρόμος που οδηγεί στη ζωή είναι στενός και πρέπει να χαμηλώσουμε, να απογυμνωθούμε, να γίνουμε ελάχιστοι για να μπορέσουμε να περάσουμε την στενή πύλη: «Πόσο στενή είναι η πύλη και δύσκολος ο δρόμος που οδηγεί στη ζωή και είναι λίγοι εκείνοι που τη βρίσκουν». Ναι, γιατί μερικές φορές το πρόβλημα δεν είναι απλώς να μπεις από αυτήν,  αλλά να την βρεις.

 

Προσευχή της ημέρας.

Πνεύμα Άγιο, που είσαι αγάπη,

Άνοιξε την καρδιά μου στην αγάπη.

Δώσε μου τη δύναμη  να αγαπώ

έστω και λίγο όπως ο Ιησούς,

δηλαδή ακόμη και όταν

χρειάζεται να κάνω κάποια θυσία εγώ

ώστε ο άλλος να μπορεί να ωριμάσει. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου