Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΑΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

24 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1, 5-17)

Στην εποχή του Ηρώδη, του βασιλιά της Ιουδαίας, υπήρχε ένας ιερέας ονόματι Ζαχαρίας, από την ιερατική τάξη του Αβιά, και η γυναίκα του ήταν απόγονος του Ααρών και το όνομά της ήταν Ελισάβετ. Και οι δυο ήταν δίκαιοι μπροστά στο Θεό, τηρώντας κατά τρόπο άμεμπτο τις εντολές και τις διατάξεις του Κυρίου. Αλλά δεν είχαν παιδί, καθότι η Ελισάβετ ήταν στείρα, και ήταν και οι δυο προχωρημένοι στα χρόνια τους.’Οταν ήλθε η σειρά της ιερατικής του τάξης για να ιερουργήσει εμπρός στο Θεό σύμφωνα με το έθιμο του ιερατείου, του έπεσε ο κλήρος να μπει στο ναό του Κυρίου για να προσφέρει τη θυσία του θυμιάματος. Και όλο το πλήθος του λαού παρέμενε έξω προσευχόμενο, κατά την ώρα του θυμιάματος. Του εμφανίσθηκε τότε ένας άγγελος του Κυρίου, που στεκόταν στα δεξιά του θυσιαστηρίου του θυμιάματος. Ταράχθηκε ο Ζαχαρίας όταν τον είδε και φόβος τον κυρίεψε. Του είπε τότε ο άγγελος: “Μη φοβάσαι, Ζαχαρία, διότι εισακούσθηκε η δέησή σου, και η γυναίκα σου η Ελισάβετ θα σου γεννήσει ένα γιο και θα τον ονομάσεις Ιωάννη. Θα αισθανθείς χαρά και αγαλλίαση και πολλοί θα χαρούν για τη γέννησή του. Θα είναι, πράγματι, σπουδαίος στα μάτια του Κυρίου, και δε θα πιεί κρασί ή μεθυστικά ποτά, αλλά θα είναι γεμάτος από ‘Αγιο Πνεύμα ήδη από τα σπλάχνα της μητέρας του. Θα κάμει να επιστρέψουν πολλοί απ’τους γιους του Ισραήλ στον Κύριο το Θεό τους. Αυτός θα προπορεύεται μπροστά του, με το πνεύμα και τη δύναμη του Ηλία, για να κάμει να στραφούν οι καρδιές των πατέρων προς τα παιδιά, οι άπιστοι στη φρόνιση των δικαίων, να ετοιμάσει ένα λαό προδιατεθειμένο για τον Κύριο”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Ο θαυμασμός που προκαλεί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν βρίσκεται σε κάτι τι εντυπωσιακό, αλλά σε εκείνο το μεγάλο παράπλευρο αποτέλεσμα του, να μας βάλει σε κρίση με τον λόγο του, με το κήρυγμά του, με το παράδειγμά του, με τις πράξεις που κάνει ήδη σκιρτώντας στα σπλάχνα της μητέρα του, αναγνωρίζοντας την κρυφή παρουσία του Ιησού στα σπλάχνα της Αειπαρθένου Μαρίας.

Ωστόσο, η εορτή της Γέννησης του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή και Προδρόμου φωτίζεται από ένα διαφορετικό κομμάτι του Ευαγγελίου. Είναι το απόσπασμα του Λουκά που μας διηγείται την επιλογή του ονόματός του: «Την όγδοη μέρα ήρθαν να κάνουν περιτομή στο παιδί και ήθελαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του, Ζαχαρία. Όμως η μητέρα του είπε: «Όχι, θα ονομαστεί Ιωάννης». Της είπαν: «Δεν υπάρχει κανένας συγγενής σου με αυτό το όνομα». Έκαναν νεύματα στον πατέρα του για το πώς θέλει να το ονομάσουν. Εκείνος ζήτησε μια μικρή πλάκα κι έγραψε: «Ιωάννης είναι το όνομά του». Και όλοι τότε θαύμασαν».

Ο Ιωάννης είναι εκείνος που φέρει ένα απροσδόκητο όνομα σε σύγκριση με την ιστορία της οικογένειάς του. Μαζί του αρχίζει η εκπλήρωση όλων εκείνων των προφητειών που αναφέρονται στον Μεσσία, οι οποίες θα διασχίσουν αναπόφευκτα τη ζωή του μέχρι το θάνατό του από τα χέρια του Ηρώδη. Αυτό το παιδί πρέπει να έχει το δικαίωμα να είναι ο εαυτός του μέχρι τις ακραίες συνέπειες του καλέσματός του.

Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι και για τον καθένα από εμάς; Πράγματι, οι πληγές που πολύ συχνά κουβαλάμε πάνω μας αφορούν ακριβώς τα εμπόδια που έχουμε βρει στο δρόμο μας για να έχουμε το δικαίωμα να είμαστε πλήρως ο εαυτός μας.

Όσοι μας αγαπούν αληθινά υπερασπίζονται το μυστήριο μας, τη μοναδικότητά μας, το μυστικό μας. Μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ένα νέο όνομα που δεν προέρχεται από αυτό που βλέπουμε αλλά από αυτό που πρόκειται να συμβεί. Θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε, χωρίς έλλειψη σεβασμού, ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο προστάτης των περίεργων, εκείνων που είναι αυθεντικοί, εκείνων που ήταν διαφορετικοί απέναντι σε όλα και σε όλους.

 

Προσευχήσου……

Ευλογητός ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, που επισκέφτηκε και λύτρωσε το λαό του.

Και φανέρωσε για μας μια δύναμη σωτηρίας, μέσα στη γενιά του Δαβίδ, του δούλου του.

Όπως είχε πει με το στόμα των αγίων προφητών του, πριν από αιώνες.

Να μας σώσει από τους εχθρούς μας, και από το χέρι όλων αυτών που μας μισούνε.

Να σπλαχνιστεί τους πατέρες μας, και να θυμηθεί την αγία του διαθήκη.

Τον όρκο που έδωσε στον Αβραάμ, τον πατέρα μας, πως θα μας ελευθερώσει από τα χέρια των εχθρών μας.

Για να τον λατρεύουμε, χωρίς κανένα φόβο, αλλά με αγιοσύνη και δικαιοσύνη, ενώπιόν του, όλες τις ημέρες της ζωής μας.

Και συ, παιδί μου, θα ονομαστείς προφήτης του Υψίστου.

Διότι θα προχωρείς ενώπιον του Κυρίου, για να προετοιμάσεις τους δρόμους του.

Για να κάνεις να γνωρίσει ο λαός του τη σωτηρία, στην άφεση των αμαρτιών του.

Χάρη στη σπλαχνική καλοσύνη του Θεού μας, θα μας επισκεφτεί από ψηλά ο ήλιος που ανατέλλει.

Αυτός θα φωτίσει όσους βρίσκονται στο σκοτάδι, και κάθονται κάτω από τη σκιά του θανάτου.

Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου