Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 11ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

21 Ιουνίου 2023


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 1-6.16-18)

Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς. Όταν, λοιπόν, κάνεις ελεημοσύνη, μη σαλπίσεις μπροστά σου, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, με σκοπό να δοξαστούν απ’τους ανθρώπους. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν κάνεις ελεημοσύνη, να μη γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί, για να παραμείνει η ελεημοσύνη σου κρυφή. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Και όταν προσεύχεστε, να μην είσθε σαν τους υποκριτές, διότι τους αρέσει να στέκονται και να προσεύχονται στις συναγωγές και στις γωνιές των πλατειών, για να τους δουν οι άνθρωποι. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο δωμάτιό σου και αφού κλείσεις την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου, που είναι παρών στο κρυφό μέρος. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Και όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί όπως οι υποκριτές. Διότι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να φανούν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν νηστεύεις, αρωμάτισε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, ώστε να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι παρών στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Λόγος του Κυρίου


Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Δεν θα κουραστώ ποτέ να το επαναλαμβάνω: ο Χριστιανισμός είναι ζήτημα στυλ. Ναι, είναι το στυλ εκείνων που δεν κάνουν πράγματα για να τους βλέπουν ή να νιώθουν ικανοποιημένοι από το χειροκρότημα των άλλων. Είναι το στυλ εκείνων που ξέρουν ότι η πιο όμορφη αγάπη είναι αυτή που δεν φαίνεται, που ενεργεί σιωπηλά, που απολαμβάνει μόνο να αγαπά και όχι να εισπράττει ευχαριστώ. «Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς.».

Πρέπει να περάσουμε από τη λογική του «φαίνομαι» στη λογική του «ανήκω». Γιατί εκείνοι που θέλουν να φαίνονται αναζητούν επιβεβαιώσεις, εκείνοι αντιθέτως που νιώθουν μέρος κάποιου αναζητούν μόνο το καλό αυτού του ατόμου χωρίς άλλες επιβεβαιώσεις.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε μια μητέρα που είναι καλή μητέρα με την ελπίδα ότι τα παιδιά της θα το προσέξουν και ότι ο σύζυγός της θα την εκτιμήσει, ή θα μπορούσαμε να έχουμε μια μητέρα που είναι καλή μητέρα μόνο επειδή αναζητά την ευημερία και την ευτυχία των  παιδιών της και γι’ αυτό μερικές φορές χρεώνεται και παρεξηγήσεις με τον άντρα της.

Η πρώτη μητέρα είναι μια γυναίκα που νιώθει μόνη, που νιώθει πως δεν την αγαπούν αρκετά και αναζητά αγάπη και επιβεβαίωση από τους γύρω της. Η δεύτερη μητέρα αισθάνεται βαθιά αγαπημένη και ξέρει ότι αυτή η αγάπη είναι ακόμη μεγαλύτερη από το να την κατανοήσουν πλήρως και από το ευχαριστώ που σχεδόν ποτέ δεν ακούει από τα παιδιά της για τα οποία δίνει τη ζωή της καθημερινά. «Και ο Πατέρας σου, που βλέπει στα κρυφά, θα σε ανταμείψει». Έτσι η απόκρυψη γίνεται ο τόπος της ελευθερίας και όχι της επιδιωκόμενης ταπείνωσης.

Όσο πιο πολύ αποφεύγουμε να επιδεικνυόμαστε, να επιζητούμε ανταμοιβή, να θέλουμε οι άλλοι να μας προσέξουν, τόσο περισσότερο θα σημαίνει ότι νιώθουμε αγαπημένοι και ελεύθεροι και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα επιδιώκουμε τίποτα περισσότερο.

Ο Ιησούς μας μιλάει στο Ευαγγέλιο όχι για να μας κάνει να νιώθουμε ενοχές, αλλά για να ξέρουμε πώς να διαβάζουμε τα συμπτώματα της ζωής μας και έτσι να καταλαβαίνουμε πραγματικά ποιο είναι το όνομα του προβλήματός μας.

Πίσω από το σύμπτωμα του να φαίνομαι υπάρχει σχεδόν πάντα ένα αίτημα για αγάπη και προσοχή. Η πνευματική ζωή είναι η απάντηση σε ένα τέτοιο αίτημα.


Προσευχήσου……

«Κύριε, εγώ δεν ξέρω να προσεύχομαι, δεν ξέρω τι να σου πω, δεν έχω πολύ χρόνο.

Το κερί που σου προσφέρω είναι ένα κομμάτι από το χρόνο μου, είναι λίγο από το καλό που μπορώ να προσφέρω, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, που το αφήνω εδώ ενώπιων σου Κύριε….

Αυτό το κερί είναι η προσευχή μου την οποία εγώ θα συνεχίσω καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας  όπου κι αν βρεθώ. Αμήν.

 

(www.episkopisyrpu.gr)

.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου