Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 11ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

20 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 43-48)

Έχετε ακούσει ότι είπαν: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου και θα μισήσεις τον εχθρό σου”. Αλλά εγώ σας λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεστε για εκείνους που σας καταδιώκουν, ώστε να γίνετε παιδιά του Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς, διότι ανατέλλει τον ήλιο του πάνω από κακούς και καλούς και βρέχει πάνω σε δίκαιους και άδικους. Πράγματι, αν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν, τι ανταμοιβή να έχετε; Μήπως και οι τελώνες δεν κάνουν το ίδιο; Και αν χαιρετάτε μόνο τα αδέλφια σας, τι παραπάνω κάνετε; Μήπως και οι εθνικοί δεν κάνουν το ίδιο; Οπότε, να είσθε τέλειοι, όπως είναι τέλειος και ο Πατέρας σας ο ουράνιος.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από την αγάπη; Είναι η αγάπη για τους εχθρούς. Ο Ιησούς το ζητά ρητά στο σημερινό Ευαγγέλιο αφοπλίζοντας όλους εκείνους τους Χριστιανούς που πιστεύουν ότι λατρεύουν τον Θεό χρησιμοποιώντας όπλα κάθε είδους. Άλλοτε είναι οι πέτρες των λέξεων που χρησιμοποιούνται άσχημα, άλλοτε είναι η λογική του αποκλεισμού που νιώθουμε πως είμαστε εξουσιοδοτημένοι να εφαρμόσουμε για χάρη της αλήθειας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Ιησούς μας ζητά να μην συμβιβαζόμαστε με το κακό αλλά να αγαπάμε τον εχθρό. Και η αγάπη είναι ένα σοβαρό θέμα. Η αγάπη είναι πάντα αγάπη για την αλήθεια, αλλά είναι πάντα και αγάπη για το πρόσωπο αυτών που είναι δίπλα μου, ακόμα κι αν δεν σκέφτονται όπως εγώ.

Μισώ τη λέξη ανοχή γιατί έχει τη γεύση από αντιπαρατιθέμενες μοναξιές, που τείνουν να αγνοούν η μια την άλλη για μια ήσυχη ζωή. Δεν πιστεύω ότι το Ευαγγέλιο μας καλεί σε ανεκτικότητα αλλά σε ένα μεγάλο πάθος. Το πάθος για διάλογο. Το πάθος για τον άνθρωπο. Το πάθος για το καλό που νικά τους εχθρούς. Το μεγαλύτερο πάθος είναι να πεθάνεις για αυτούς που αγαπάς. Το πραγματικό θαύμα δεν είναι «να δίνεις τη ζωή σου για τους φίλους σου» αλλά να ανακαλύπτεις ως φίλους εκείνους που θεωρούσες εχθρούς γιατί ήταν γεμάτοι ελαττώματα και εσύ τους έχεις θάψει κάτω από το βουνό των ελαττωμάτων τους. «Γιατί αν αγαπάς αυτούς που σε αγαπούν, ποια ανταμοιβή έχεις; Το ίδιο δεν κάνουν και οι αμαρτωλοί;».

Εμείς όμως καλούμαστε να μοιάσουμε με τον Πατέρα: «Να είστε λοιπόν τέλειοι όπως είναι τέλειος ο ουράνιος Πατέρας σας». Αλλά πώς μπορούμε εμείς που είμαστε ριζικά ατελείς να είμαστε τέλειοι στην αγάπη; Το δικό μας είναι ένα κάλεσμα στην ένταση, δηλαδή καλούμαστε να επιδιώξουμε την τελειότητα, ενώ βιώνουμε πτώσεις, αποτυχίες, όρια, ατέλειες. Όσο έχουμε ζωή, πρέπει να τεντώνουμε την ανθρωπιά μας όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως ακριβώς τεντώνουμε το τόξο. Μόνο έτσι τα βέλη θα πάνε μακριά. Μόνο έτσι θα πάμε και εμείς μακριά. Πολύ πιο μακριά από εκείνους που, αντί να προσπαθούν, εγκατέλειψαν επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο.

 

Προσευχήσου……

« Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να δίνετε ευχές σ’ αυτούς που σας δίνουν κατάρες, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν και να προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν».

Πόσο μακριά είμαι Κύριε από την εφαρμογή αυτού του λόγου Σου στη ζωή μου.

Δεν είμαι μακριά επειδή με απωθεί ο λόγος Σου, αντιθέτως είναι ένας λόγος που με ελκύει, που μου δίνει ώθηση να έρθω ακόμη πιο κοντά σου και πιο κοντά στους ανθρώπους.

Η θέληση μου Κύριε τα επιθυμεί όλα αυτά, η δύναμη μου όμως στην καθημερινότητα δεν καταφέρνει να τα εφαρμόζει.

Δεν θέλω να είμαι ένας χριστιανός μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη.

Κύριε από μόνος μου δεν μπορώ, είμαι πολύ αδύναμος να εφαρμόσω αυτό τον υπέροχο Λόγο σου, έχω ανάγκη τη δική Σου δύναμη, τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

Δώσε μου Κύριε το Πνεύμα Σου το Άγιο για να με μάθει να αγαπώ τους εχθρούς μου, δώσε μου το Πνεύμα της πραότητας για να δίνω ευχές σε αυτούς που  μου δίνουν κατάρες, δώσε μου το Πνεύμα της βούλησης για να ευεργετώ αυτούς που με μισούν, δώσε μου το Πνεύμα σου το Άγιο για να προσεύχομαι για όσους με κακομεταχειρίζονται και με καταδιώκουν. Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου