Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

7 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12, 18-27)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, έρχονται οι Σαδδουκαίοι στον Ιησού, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ανάσταση, και τον ρωτούσαν λέγοντας: “Διδάσκαλε, ο Μωυσής μας έδωσε την εξής γραπτή εντολή: αν κάποιου πεθάνει ο αδελφός και αφήσει γυναίκα, αλλά δεν αφήσει παιδί, να πάρει ο αδελφός του τη γυναίκα και να κάμει απογόνους για τον αδελφό του.

Ήταν επτά αδελφοί. Κι ο πρώτος παντρεύτηκε μια γυναίκα και πεθαίνοντας δεν άφησε απογόνους. Κι ο δεύτερος την παντρεύτηκε και πέθανε χωρίς να αφήσει απογόνους. Το ίδιο κι ο τρίτος. Κι οι επτά δεν άφησαν απογόνους. Τελευταία απ’όλους πέθανε και η γυναίκα. Στην ανάσταση, όταν θα αναστηθούν, τίνος απ’όλους αυτούς θα είναι γυναίκα; Διότι κι οι επτά την είχαν γυναίκα”.

Τους είπε ο Ιησούς: “Για τούτο δε βρίσκεστε σε πλάνη, μη γνωρίζοντας τις Γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού; Διότι, όταν θα αναστηθούν από τους νεκρούς δεν θα παντρεύονται, αλλά θα είναι όπως οι άγγελοι στους ουρανούς. Αλλά σχετικά με τους νεκρούς ότι πρόκειται να αναστηθούν, δε διαβάσατε στο βιβλίο του Μωυσή όπου μιλά για τη βάτο, ότι ο Θεός του μίλησε και του είπε: Εγώ είμαι ο Θεός του Αβραάμ και ο Θεός του Ισαάκ και ο Θεός του Ιακώβ; Δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζώντων! Βρίσκεστε σε μεγάλη πλάνη”.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

«Ήρθαν μερικοί Σαδδουκαίοι, που λένε ότι δεν υπάρχει ανάσταση, και τον ρώτησαν». Στην πραγματικότητα, οι Σαδδουκαίοι δεν θέλουν απαντήσεις, αλλά θέλουν απλώς να γελοιοποιήσουν κάθε λόγο που έχει να κάνει με την ανάσταση. Και για να το κάνουν αυτό χρησιμοποιούν την ιστορία μιας γυναίκας που παντρεύεται επτά αδέρφια το ένα μετά το άλλο, παραμένοντας κάθε φορά χήρα και χωρίς παιδιά από κανέναν τους.

Η υπόθεση είναι περίπλοκη. Η γυναίκα είναι ιδιοκτησία του συζύγου στη νοοτροπία της εποχής, και αν είναι αλήθεια ότι θα γίνει η ανάσταση, όταν συμβεί αυτό, πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας αυτής της γυναίκας που παντρεύτηκε νόμιμα αυτά τα επτά αδέρφια; Όποιος κάνει αυτή την ερώτηση φαίνεται να ξέρει ήδη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε μια τέτοια συγκεκριμένη ερώτηση.

Αλλά το λάθος είναι ακριβώς στα μαθηματικά που εφαρμόζουν για μια τέτοια ερώτηση. Τίνος, λοιπόν, θα είναι αυτή η γυναίκα; «Κανενός» απαντά ο Ιησούς, γιατί η λογική της ανάστασης μας απαλλάσσει και από κάθε λογική κατοχής με την οποία χαρακτηρίζεται αυτή η ζωή. Αυτή η γυναίκα θα είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζεται ως ιδιοκτησία για να την αρπάξουν: «Για τούτο δε βρίσκεστε σε πλάνη, μη γνωρίζοντας τις Γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού; Διότι, όταν θα αναστηθούν από τους νεκρούς δεν θα παντρεύονται, αλλά θα είναι όπως οι άγγελοι στους ουρανούς».

Πρέπει να φανταστούμε την απόλυτη σιωπή και απογοήτευση που αφήνει ο Ιησούς σε όσους τον ακούν. Έχει τόσο δίκιο που αυτοί που ρώτησαν φαίνονται γελοίοι. Και σκέφτομαι πόσο γελοίοι μπορούμε να φαινόμαστε όταν συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε πάντα σύμφωνα με τη λογική της κατοχής και τη νοοτροπία αυτού του κόσμου.

Η πίστη μάς καλεί να ξεπεράσουμε τη λογική αυτού του κόσμου και να καταλάβουμε ότι η ζωή που μας δίνει ο Χριστός δεν είναι η ίδια ζωή μόνο που είναι πιο βελτιωμένη, αλλά είναι μια νέα ζωή, ριζικά νέα, τόσο νέα που πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να κάνουμε τον εαυτό μας νέο ακόμα και στο μυαλό. Διαφορετικά η ανάσταση θα μας φανεί μόνο σαν παραμύθι.

 

Προσευχή της ημέρας.

«Πατέρα, δώσε μου το πιο ωραίο, το πιο μεγάλο, το πιο πολύτιμο δώρο που κατέχεις: τον Ιησού!

 Όταν είμαι άρρωστος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η υγεία .

Όταν αισθάνομαι θλιμμένος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η χαρά.

Όταν αισθάνομαι αδύναμος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η δύναμη.

Όταν αισθάνομαι μόνος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι ο φίλος.

Όταν αισθάνομαι δέσμιος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί αυτός είναι η ελευθερία.

Όταν αισθάνομαι απογοητευμένος, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι η νίκη.

Όταν αισθάνομαι πως βρίσκομαι στο σκοτάδι, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί Αυτός είναι το φως.

Όταν αισθάνομαι αμαρτωλός, δώσε μου τον Ιησού,

γιατί αυτός είναι ο Σωτήρας.  Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου