Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (19,25-27)

 Στέκονταν, τότε, κοντά στο σταυρό του Ιησού η μητέρα του και η αδελφή της μητέρας του, η Μαρία η γυναίκα του Κλωπά και η Μαρία η Μαγδαληνή. Ο Ιησούς, λοιπόν, όταν είδε τη μητέρα του και το μαθητή που αγαπούσε να στέκεται δίπλα της, λέει στη μητέρα του: “Γυναίκα, αυτός είναι ο γιος σου”. Μετά λέει στο μαθητή: “Αυτή είναι η μητέρα σου”. Κι από εκείνη την ώρα, ο μαθητής την πήρε στο σπίτι του.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός του don Pino Terranova

Ένα Ευαγγέλιο πολύ σύντομο, το σημερινό, σχεδόν ένα “φλας”, για να μας δοθεί η δυνατότητα να το απολαύσουμε σε βάθος και να το αφομοιώσουμε για τη ζωή μας. Είναι μια φράση που θα ήθελα να επαναλάβω σήμερα άπειρες φορές. Ένας μικρός στοχασμός, πολύ μικρός, που ξεκινάει από μια καρδιά ενός παιδιού. Η φράση “Ιδού η Μητέρα σου” είναι ήδη μια κατήχηση, με μεγάλη έκταση και βάθος. Ο Ιησούς είναι στο σταυρό. Ως συνήθως, μέχρι το τέλος, η ανησυχία Του είμαστε εμείς, οι μαθητές του. Αν αναθέτει τη μητέρα του στον Ιωάννη και όχι στις “άλλες Μαρίες” που μαζί της ήταν κάτω από το σταυρό, οι οποίες είναι οι αγαπημένες του συγγενείς, δεν είναι μόνο επειδή επιθυμεί να την φροντίζει ο Ιωάννης, αλλά κυρίως για να είναι Εκείνη που θα φροντίζει τον Ιωάννη. Και τους άλλους, και τον καθένα μας, πού ευάλωτοι όπως είμαστε, πρέπει να διασχίσουμε την θυελλώδη θάλασσα του κόσμου, με κόντρα άνεμο. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι. Χρειαζόμαστε μια σωσίβια λέμβο να προστρέξει σε βοήθειά μας στις αντιξοότητες, ένα ζευγάρι φτερά ικανά να αντέξουν  τους πιο ισχυρότερους ανέμους. Η Αειπάρθενος Μαρία είναι η Μητέρα της Εκκλησίας, γιατί κάτω από το σταυρό έγινε η μητέρα του καθενός μας. Είμαστε τα παιδιά της. Είμαστε υπό την ευθύνη της. Δεν μπορούμε να το καταφέρουμε χωρίς τη Μητέρα, η οποία είναι η σωσίβια λέμβος μας, η άγκυρα μας, το ασφαλές μας καταφύγιο. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς την αειπάρθενο Μαρία, που είναι αυτό το ζευγάρι “φτερά” που χρειάζεται για να φτάσουμε στα ύψη του Παραδείσου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ιησούς θέλει να την πάρουμε στο σπίτι μας. Να την κρατήσουμε στην καρδιά μας, και εκεί την βάλουμε να κατοικήσει. Όχι μόνο να την φροντίζουμε, αλλά και εκείνη να φροντίζει τον καθένα μας. Επειδή ο Ιησούς γνωρίζει την καλοσύνη και τη λεπτότητα της. Γνωρίζει την Καρδιά Της, γνωρίζει τα χάδια Της, γνωρίζει την προσοχή Της (… Δεν έχουν άλλο κρασί).  Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να είμαστε Χριστιανοί χωρίς την Αειπάρθενο  Μαρία. Ο ίδιος ο Ιησούς μας την έδωσε. Ήταν η τελευταία πράξη προσοχής σε μας πριν πεθάνει πάνω στο σταυρό. Ας την κρατήσουμε μαζί μας. Ας της επιτρέψουμε να φροντίσει εμάς και τις καταστάσεις μας. Αειπάρθενε Μαρία, Μητέρα της Εκκλησίας, και δική μας Μητέρα, ικέτευε για μας, τα ευάλωτα παιδιά σου, που σε χρειάζονται και προστρέχουν σε σένα. Η Αειπάρθενος Μαρία να σας ευλογεί όλους αδελφοί μου και  αδελφές μου.

 

Προσευχή της ημέρας.

Αειπάρθενε Μαρία,
Εσύ είσαι η μητέρα αλλά και η μαθήτρια του Ιησού!
Βοήθησέ με να ανακαλύψω την άπειρη τρυφερότητα
που ο Ιησούς έχει για μένα: Εκείνος έδωσε τη ζωή του για μένα!
Δίδαξέ με να μένω με τον Ιησού, να του δίνω από το χρόνο μου,
ακόμη κι αν  έχω πολλά επείγοντα πράγματα να κάνω!
Κάνε  με να ακούω τη φωνή του, όπως έκανες εσύ,
όταν μου μιλάει μέσα από το Ευαγγέλιο.
Βοήθησέ με να ψάξω  στο βάθος της καρδιάς μου,
για να δω  πως ο Ιησούς είναι εκεί και με περιμένει,
πως κατοικεί μέσα μου.
Βοήθησέ με να του λέω κάθε ημέρα Ναι, όπως έκανες εσύ!
Έτσι,  θα μπορέσω να κάνω  και εγώ τη ζωή μου  δώρο αγάπης,
σε όσους  ζουν πλάι μου
και τότε η καρδιά μου θα είναι πλήρης από χαρά
όπως η δική σου. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου