Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

4 Μαΐου  2023

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

 

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ’τον  ουρανό.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6, 44-52)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στα πλήθη:

«Κανένας δεν μπορεί να έλθει σε μένα, αν ο Πατέρας που με έστειλε δεν τον ελκύσει, κι εγώ θα τον αναστήσω την έσχατη ημέρα. Είναι γραμμένο στους προφήτες: “Όλοι θα διδαχτούν απ’ το Θεό”. Ο  καθένας που άκουσε από τον Πατέρα μου κι έμαθε, έρχεται σε μένα. Όχι ότι κάποιος είδε τον Πατέρα, παρά μόνο αυτός που είναι απ’ το Θεό. Αυτός έχει δει τον Πατέρα. Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: όποιος πιστεύει, έχει την αιώνια ζωή.

Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Οι πατέρες σας έφαγαν στην έρημο το μάννα και πέθαναν. Αυτός είναι ο άρτος που κατεβαίνει απ’ τον ουρανό, για να φάνε απ’ αυτόν και να μην πεθάνουν. Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό. Αν κάποιος φάει απ’ αυτόν τον άρτο, θα ζήσει αιώνια. Κι ο άρτος που εγώ θα δώσω, είναι η σάρκα μου για τη ζωή του κόσμου».

Φιλονικούσαν τότε οι Ιουδαίοι μεταξύ τους, λέγοντας: «Πώς μπορεί αυτός να μας δώσει να φάμε τη σάρκα του;».

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός  don Luigi Maria Epicoco

 

Οι θεολογικές αρετές είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Λέγονται θεολογικές αρετές γιατί είναι δώρο και όχι προσπάθεια του ανθρώπου. Είναι λάθος επομένως να απογοητευτείς νομίζοντας ότι είσαι ανίκανος για πίστη, ελπίδα ή αγάπη. Κανείς δεν μας λέει ότι πρέπει να είμαστε ικανοί για αυτά τα τρία πράγματα, αλλά αυτό που μας λέει είναι  ότι πρέπει να είμαστε ικανοί να ζητάμε και να δεχόμαστε αυτά τα δώρα. Ελεύθεροι από αυτή την αγωνία μπορούμε να τεθούμε με χαρά μπροστά σε έναν Θεό που πεθαίνει για να μας δώσει αυτά τα τρία δώρα.

Αυτό εννοούσε ο Ιησούς στο σημερινό Ευαγγέλιο όταν λέει ρητά: «Κανένας δεν μπορεί να έλθει σε μένα, αν ο Πατέρας που με έστειλε δεν τον ελκύσει».  Όταν νομίζεις ότι δεν έχεις πίστη μην σπαταλάς τον χρόνο σου καταδικάζοντας τον εαυτό σου, ζήτα την από τον Κύριο.

 Όταν νομίζεις ότι δεν έχεις ελπίδα μην χάνεις χρόνο προσποιούμενος ότι είσαι αισιόδοξος, ζήτησέ την στον Κύριο.

Όταν νομίζεις ότι δεν έχεις αγάπη, μην σπαταλάς τον χρόνο σου νιώθοντας πως είσαι λάθος, ζήτα την στον Κύριο.

Ζητώντας τα στο Θεό Εκείνος σου  απαντά μέσω του Υιού. Ο Ιησούς είναι ο τρόπος τον οποίο έχει ο Θεός να μας δώσει αυτά τα τρία δώρα. Τα μυστήρια είναι ο Υιός. Ειδικά στην Ευχαριστία λαμβάνουμε πίστη, ελπίδα και αγάπη.

Το να τα λάβουμε όμως δεν εγγυάται ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε κιόλας. Για το λόγο αυτό η χάρη προκαλεί την ελευθερία μας, ώστε το δώρο να ανταποκρίνεται σε επιλογή.

Η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη να ανταποκρίνονται στην εμπιστοσύνη, το θάρρος και το να ξέρεις να πεθαίνεις για αυτούς που αγαπάς. Ο Άγιος Αυγουστίνος επομένως έχει δίκιο όταν μας υπενθυμίζει ότι «ο Θεός που μας έκανε χωρίς εμάς, δεν θα μας σώσει χωρίς εμάς». Η χάρη και η ελευθερία μας γίνονται το αληθινό δίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ιστορία της σωτηρίας, γιατί η λύτρωση δεν είναι μόνο ο Θεός που μας σώζει, αλλά εμείς που Τον αφήνουμε να μας σώσει. Δεν σωζόμαστε με το ζόρι, σωζόμαστε από χάρη και από συμμετοχή σ’ αυτή τη  χάρη.

Κάποιος μπορεί να σου ρίξει ένα σωσίβιο, αλλά εξαρτάται από εσένα να κρατηθείς και να το αξιοποιήσεις σωστά. Καλούμαστε να μην σπαταλήσουμε το δώρο, ή εν απουσία του να ξέρουμε να το ζητάμε ταπεινά. «Κύριε, αύξησε την πίστη μας».

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, πώς να μην σ’ ευχαριστήσω, Εσένα που με πλησίασες με τη χάρη σου, θέτοντας στην καρδιά μου το σπόρο της πίστεως;   Αυτόν το  μικρό σπόρο, που φέρει μέσα του ζωή και  που είναι δική μου ευθύνη να διαφυλάξω και να καλλιεργήσω, ώστε να ανθίσει και να καρποφορήσει, δίνοντας άφθονους καρπούς!

Βοήθησέ με Κύριε, να επιθυμώ την αληθινή ζωή που Εσύ χαρίζεις. Βοήθησέ με να αισθάνομαι πείνα για τον άρτο της Ζωής, να λαχταρώ να τραφώ από Εσένα στη Θ. Ευχαριστία. Αμήν.

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου