Λέσβος, η τραγωδία των πιο ευάλωτων

Λέσβος, η τραγωδία των πιο ευάλωτων

Λέσβο.jpg

Παιδιά με τάσεις αυτοκτονίας, άρρωστα παιδιά και ενήλικες που, αντί να διασώζονται, συνεχίζουν να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Το τελευταίο παράπονο από τη Λέσβο είναι τρομερό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα το λένε από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, που δημιουργήθηκε μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ένα ΚΥΤ που δημιουργήθηκε γρήγορα, πιο κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, με συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρητικότητας 10.000 θέσεων και το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 7.800 πρόσφυγες.
Εξηγεί την κατάσταση η Alessandra Saibene, συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο: «Η διαφορά με τη Μοριά είναι ότι αυτό το ΚΥΤ χτίστηκε προσπαθώντας να διατηρήσει, από τις αρχές, διαφορετικά πρότυπα, πιο αξιοπρεπή για τον πληθυσμό. Είναι σαφές ότι μιλάμε πάντα για τη σύγκριση δύο παρόμοιων καταστάσεων». Το σαράντα τοις εκατό των επισκεπτών του καταυλισμού, λέει η Saibene, είναι παιδιά που «συνεχίζουν να ζουν σε σκηνές» και τα οποία, παρά τις προσπάθειές, εξακολουθούν να υφίστανται πολλές δυσκολίες. Είμαστε τα μέσα του χειμώνα, το ΚΥΤ τις τελευταίες ημέρες έχει πληγεί από βροχές και οι θερμοκρασίες τη νύχτα πέφτουν. Τις τελευταίες ημέρες, ο Σεβασμιότατος Hermann Glettler, Επίσκοπος του Ίνσμπρουκ, στην Αυστρία, μίλησε για την τραγωδία εκείνων που ζουν στο ΚΥΤ, οι οποίοι, απευθυνόμενοι στις χώρες της ΕΕ τίθεται ζήτημα άμεσης ανθρωπιστικής φιλοξενίας σε άτομα που έχουν ανάγκη».
Τις τελευταίες ημέρες στο νησί υπήρξε μια νέα αύξηση των περιπτώσεων Covid-19, αν και όχι μέσα στο στρατόπεδο. Ωστόσο, αυτό γενικά σημείωσε αύξηση των περιορισμών και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας για τον πληθυσμό του νησιού, καθώς και την αδυναμία, για όσους βρίσκονται στο ΚΥΤ, να μπορούν να βγουν έξω. «Μιλάμε για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας – εξηγεί η Alessandra Saibene – ο Covid είναι ένα τεράστιο εμπόδιο και, με τους νέους περιορισμούς, παρατηρούμε ότι ούτε η απαραίτητη φροντίδα για τους ασθενείς δεν είναι εγγυημένη».
Οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές περιορισμού σίγουρα δεν διευκολύνουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων και «συνεχίζουν να ασκούν πίεση στα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν επίσης να αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σοβαρότητα των καταστάσεων ψυχικής υγείας, οι οποίες συνεχίζουν να είναι πολύ σοβαρές για τον πληθυσμό των καταυλισμών. «Τα παιδιά υποφέρουν πολύ από τις συνέπειες, και έχουμε παιδιά με πολύ, πολύ σοβαρά προβλήματα. Μόνο πέρυσι καταγράψαμε περίπου 50 περιπτώσεις παιδιών με αυτοκτονικό ιδεασμό: αυτό σημαίνει ότι μερικά κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ άλλα σκέφτονται γι’ αυτό». Αυτή είναι η μοίρα χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορεί να είναι παιχνίδι της ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής, αλλά οι οποίοι, μετά την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών ασύλου, πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου στην Ευρώπη”.

Μετάφραση: Π Λ Κ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου