Ας ανταποκριθεί άμεσα η Ευρώπη για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Η Ευρώπη ας ανταποκριθεί άμεσα για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Η_Ευρώπη_2.jpeg

Η Αυστρία ας δώσει ένα παράδειγμα καλωσορίζοντας αμέσως 100 οικογένειες προσφύγων από τη Λέσβο που είχαν ήδη θετικό αποτέλεσμα στο αίτημά τους για άσυλο. Είναι μια έκκληση που απευθύνει στις αυστριακές και ευρωπαϊκές αρχές ο Σεβασμιότατος Hermann Glettler, Επίσκοπος του Ίνσμπρουκ, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για τη νέα ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο που επλήγη από ένα κύμα κρύου. Για μια εβδομάδα, το πολυσύχναστο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ επλήγη από συνεχείς βροχές και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι θερμοκρασίες θα μειωθούν στους 5 βαθμούς για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Μια κατάσταση που, όπως αυτή στα γειτονικά Βαλκάνια, έχει πλέον καταστεί μη βιώσιμη για τους πρόσφυγες και η οποία θα έπρεπε να συγκλονίσει τις αυστριακές οικογένειες, αλλά κυρίως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο του Ίνσμπρουκ, πού είναι η βοήθεια επί τόπου εάν περισσότερα από 7 χιλιάδες άτομα πρέπει ακόμη να κάνουν κρύο ντους με έναν κουβά νερό, επειδή τα 37 ντους με ζεστό νερό δεν είναι αρκετά και όταν ένα λιγοστό γεύμα την ημέρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα των ανθρώπων;», ρωτάει ο Επίσκοπος, υπενθυμίζοντας ότι «η ανθρωπιστική υποχρέωση είναι να βοηθάμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Δεν πρόκειται για συζήτηση για το άσυλο, αλλά για την ανάγκη να δοθεί άμεση ανθρωπιστική υποδοχή σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν μετανάστες είναι πλέον συνώνυμη με την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι πλέον δικαιολογημένο. Αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι παιχνίδι της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μετά την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών ασύλου, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου στην Ευρώπη. Υπό αυτήν την έννοια, η Αυστρία ας καλωσορίσει 100. Αυτό θα ήταν ένα σαφές σημάδι ότι όλη η Ευρώπη μπορεί να δράσει.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου