Να σώσουμε τα παιδιά από τη Λέσβο Έκκληση στον πρόεδρο του Ε.Κ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ “ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ!

Έκκληση.jpg

Χωρίς σχόλια μεταφράζουμε έκκληση ιταλών πολιτών προς τον συμπατριώτη τους, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.

“Πρόεδρε Sassoli
Πρέπει να σώσουμε από την απόγνωση τα “φυλακισμένα παιδιά” στο νησί της Λέσβου. 49 από αυτά έχουν εκφράσει τάσεις αυτοκτονίας, το καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ένα έγκλημα συμβαίνει κατά της ανθρωπότητας κάτω απ΄ τα μάτια μας. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε.

Πρόεδρε, κινητοποίησε τους εκπροσώπους των 27 χωρών της Ε.Ε. ώστε να σταματήσει η απάνθρωπη κράτηση των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους, που βρίσκονται από χρόνια στη Λέσβο και να γίνουν δεκτοί στην ηπειρωτική Ευρώπη. Να  δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους κίνητρο για να ζήσουν. Είναι Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί, Αφρικανοί… Έφυγαν απ΄ τις χώρες τους λόγω πολέμων, τρομοκρατίας, κρατικής βίας, φτώχειας, πολιτικών και θρησκευτικών διώξεων.

Τους το οφείλουμε στ` όνομα των αξιών (ανθρωπιστικών, πολιτιστικών, λαϊκών, χριστιανικών) πάνω στις οποίες λέμε ότι έχει ιδρυθεί η Ευρώπη και οι χώρες της.

Πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να μένει αδιάφορη σε τέτοια τραγωδία! Χώρες όπως η Γερμανία πήραν τους τελευταίους μήνες περίπου 1000 παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, οδηγώντας τους απ΄ τη φυλακή στον ανοιχτό ουρανό. Απομένουν 2500 παιδιά σε συνολικό προσφυγικό πληθυσμό 7.200 ατόμων, που ζουν σε σκηνές, μέσα στο χειμώνα, χωρίς τρεχούμενο νερό, μ` ανεπαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες, σε διπλή ομηρία: αποκλεισμού λόγω κορωνοϊού και επειδή είναι πρόσφυγες και απαγορεύεται να φύγουν, όχι μόνο από το νησί αλλά και από το Καρατεπέ, όπου βρίσκονται από αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τον παλιό καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή της Μόρια.

Όλοι μας γνωρίζουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις του lockdown στα παιδιά και στους νέους των χωρών μας σε συνθήκες, ας πούμε, κανονικές. Στη Λέσβο τα παιδιά ζουν σε διπλή τρομακτική εμπειρία. Εκπρόσωπος των ΓΧΣ δήλωσε σε δημόσια καταγγελία της οργάνωσης την 8-12-20 ότι “εξακολουθούμε να βλέπουμε απόγνωση, παιδιά που αισθάνονται πιεσμένα, περιπτώσεις ψύχωσης, άτομα με αυτοκτονικές ιδέες. Πιο σοβαρές οι περιπτώσεις παιδιών που αυτοαπομονώνονται, επιθυμώντας να τερματίσουν τη ζωή τους, που παραμένουν συνέχεια στις σκηνές, χωρίς κοινωνικές επαφές, δηλώνοντας ότι θέλουν να πεθάνουν για να τελειώσει η δυστυχία που αισθάνονται”
Την 3-12-20 η ΕΕ και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία να αντικαταστήσουν τον υπάρχον Κέντρο Προσφύγων με άλλο, ως το Σεπτέμβριο `21.

Πρόεδρε Sassoli, το ζήτημα είναι να απελευθερώσουμε τους δύστυχους έγκλειστους πρόσφυγες, όχι να δημιουργήσουμε νέες φυλακές, όπως έχουν δηλώσει και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις!
Η Ευρώπη έχει πληθυσμό 440 εκατομμύρια. Είναι πράγματι αδύνατο να σώσει 7200 άτομα, δεν το νομίζουμε! Είναι ανθρωπιστική δράση που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Είναι επείγον καθήκον να απαντήσουμε στη, σιωπηλή και δραματική, ”κραυγή” των παιδιών προσφύγων της Λέσβου”

Πληροφόρηση και φωτογραφία αρχείου από Avvenire 18-1-2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου