Κυριακή του Θωμά Εορτή της Θείας Ευσπλαχνίας

Κυριακή του Θωμά. Εορτή της Θείας Ευσπλαχνίας

Η Διακαινήσιμος Εβδομάδα κλείνει σήμερα και η είναι η περίοδος που πηγαίνει από την ημέρα του Πάσχα μέχρι την επόμενη Κυριακή, που ονομάζουμε του Θωμά (2η Κυριακή της Περιόδου του Πάσχα).
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πολλά αναγνώσματα αφηγήθηκαν τις εμφανίσεις του Αναστημένου Ιησού σε εκείνους που, στην επίγεια ζωή, ήταν κοντά του: η Μητέρα, η Μαγδαληνή, οι Απόστολο, στους οποίους εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές και σε διαφορετικά μέρη.
Τώρα, στο τέλος της Διακαινήσιμου Εβδομάδας εορτάζουμε την Κυριακή του Θωμά (Κυριακή που οι λευκές στολές δίνονται πίσω), ονομάζεται έτσι γιατί, στο παρελθόν οι Βαπτίσεις λάμβαναν χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής Αγρυπνίας, και οι νέοι Χριστιανοί ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μια λευκό χιτώνα όλη την εβδομάδα.

Κυριακή του Θωμά: Εορτή της Θείας Ευσπλαχνίας
Από το έτος 2000, αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη στην εορτή της Θείας Ευσπλαχνίας, καθιερώθηκε από τον Ιωάννης Παύλο Β’. Το αίτημα υποβλήθηκε από τον Ιησού, μέσα από τις εμφανίσεις του στην αδ. Faustina Kowalska (1905-1938, Πολωνία), που αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Wojtyla, το 2000.
Η Αγία προερχόταν από μια πολύ ταπεινή οικογένεια και είχε σπουδάσει ελάχιστα, και αφού δούλεψε ως οικονόμος σε μερικές πλούσιες οικογένειες, στα 20 της εισήλθε στο Μοναχικό Τάγμα των Αδελφών της Παναγίας της Ευσπλαχνίας.
Στις εμφανίσεις της, ο Ιησούς την ονόμαζε «γραμματέα του» και της ζητούσε να σημειώσει και να πει σε όλους πως κάθε αμαρτωλός μπορεί, με εμπιστοσύνη, επιμονή και μετάνοια για τις αμαρτίες που διέπραξε να πάει προς την πηγή της Θείας Ευσπλαχνίας. Αυτή είναι σαν ένα ποτάμι που ρέει από την καρδιά του ίδιου του Ιησού και θέλει να πλημμυρίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα, ώστε να μην απομείνει κανείς σκλάβος της αμαρτίας.
«Όταν συνειδητοποίησα τα μεγάλα σχέδια του Θεού για εμένα, φοβόμουν για το μεγαλείο τους και ένιωσα εντελώς ακατάλληλη για να τα πραγματοποιήσω, τόσο πολύ που άρχισα να αποφεύγω της εσωτερικές συνομιλίες μαζί του.. Το έκανα από ταπεινότητα, όμως σύντομα κατάλαβα ότι δεν ήταν πραγματική ταπεινοφροσύνη, αλλά ένας μεγάλος πειρασμός από τον σατανά».

Θεία Ευσπλαχνία: οι ακτίνες που, από την καρδία του Χριστού, φθάνουν στην ανθρωπότητα
Στις 22 Φεβρουαρίου του 1931, η αδ. Faustina, είχε ένα όραμα που της εξηγούσε καλύτερα την αποστολή της, έτσι ώστε το μήνυμα να φθάσει μακριά: «Το βράδυ, ενώ ήμουν στο κελί μου, είδα τον Κύριο Ιησού ντυμένο με λευκό χιτώνα: το ένα χέρι του σηκωμένο για να ευλογεί, ενώ το άλ-λο άγγιζε τον χιτώνα στο στήθος, το οποίο κινήθηκε ελαφρώς στην άκρη και άφησε να βγουν δύο μεγάλες ακτίνες, μια κόκκινη και μια άλλη προς το ωχρό… Ο Ιησούς μου είπε: «Ζωγράφησε μια εικόνα σύμφωνα με αυτό που βλέπεις, με την ακόλουθη επιγραφή: Ιησού, εμπιστεύομαι εσένα! Θέλω αυτή η εικόνα να λατρεύεται πρώτα στο παρεκκλήσι σας και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο. (…) Θέλω η εικόνα, την οποία θα ζωγραφίσετε με πινέλο, να είναι ευλογημένη την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, σε αυτή την Κυριακή πρέπει να εορτάζεται η γιορτή της Ευσπλαχνίας».
Σε ένα άλλο απόσπασμα, ο Ιησούς της εξήγησε: «Η ωχρή ακτίνα αντιπροσωπεύει το Νερό, την σωσμένη ψυχή, η κόκκινη ακτίνα αντιπροσωπεύει το Αίμα που είναι η ζωή των ψυχών… Και οι δύο ακτίνες βγήκαν από το βάθος της Ευσπλαχνίας μου, όταν στο σταυρό η καρδιά μου, ήδη σε αγωνία, τρυπήθηκε από το δόρυ».

Κυριακή in Albis: Κυριακή του Αγίου Θωμά
Η Κυριακή in Albis ονομάζεται από τους Ορθόδοξους την Κυριακή του Αγίου Θωμά. Το ανάγνωσμα του Ευαγγελίου, στην πραγματικότητα, (και για εμάς Καθολικούς Χριστιανούς) διηγείται το επεισόδιο του αποστόλου «… αν δεν δω το σημάδι των καρφιών στα χέρια του και δεν βάλω το χέρι μου στο πλευρό του, δεν θα πιστέψω». Ο Ιησούς εμφανίστηκε ξανά και έπεισε τον Θωμά. Ο Ιησούς είπε: «Επειδή με είδες, πίστεψες: μακάριοι εκείνοι που, ακόμα κι αν δεν έχουν δει, θα πιστέψουν!»
Να λοιπόν, με αυτήν την φράση, όλοι μας (που δεν έχουμε ζήσει με τον Ιησού φυσικά ή ιστορικά) πρέπει κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα αμφισβητήσουμε την Ανάσταση του Χριστού όπως ο Θωμάς ή όχι.

Μετάφραση: π.Ι.Σκλ.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου