ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η Εκκλησία σήμερα  με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας οικογενείας της Ναζαρέτ, μας προσφέρει για μίμηση τα λαμπρά παραδείγματα της που είναι πλουτισμένα με τις οικογενειακές αρετές. Αυτά τα παραδείγματα προσφέρω και  εγώ σήμερα στην μεγάλη οικογένεια αυτής της ενοριακής κοινότητας και από εδώ σε όλες τις οικογένειες της τοπικής μας εκκλησίας.

Αυτές οι αρετές εκθειάζονται από το Απόστολο Παύλο στην επιστολή του προς τους Κολοσσαείς: «Αδελφοί, ως εκλεκτοί του Θεού… ντυθείτε την ευσπλαχνία, την καλοσύνη, την πραότητα, τη μακροθυμία, να ανέχεστε ο ένας τον  άλλο  και να συγχωρείστε μεταξύ σας, αν κάποιος έχει παράπονο με κάποιον άλλο. Οι γυναίκες να υποτάσσεσθε στους άνδρες σας…οι άνδρες να αγαπάτε τις γυναίκες σας, τα παιδιά, να υπακούτε στους γονείς σας».

Τα λόγια αυτά του Αποστόλου εναρμονίζονται απόλυτα με τα λόγια του σοφού Σειράχ που λίγο πριν ακούσαμε: «όποιος τιμά τον πατέρα του, χαρά θα λάβει από τα παιδιά του και χρόνια πολλά θα ζήσει. Κι’ όποιος για τη μητέρα του φροντίζει είναι σαν να συνάζει θησαυρούς».

Δυστυχώς σήμερα ο θεσμός της οικογένειας δέχεται πλήγματα από πολλές πλευρές. Η χριστιανική οικογένεια   αγωνίζεται να αντέξει και να διατηρήσει ανόθευτη την αποστολή της. Σήμερα υπάρχουν εκείνοι που επηρεασμένοι από κίνητρα ξένα προς τη διδασκαλία του Χριστού και αντίθετα με το μεγαλείο του ίδιου του ανθρώπου, τραυματίζουν και κάποιες φορές σκοτώνουν αυτό το υγιές κύτταρο της ανθρώπινης κοινωνίας. προσπαθούν να την αποπροσανατολίσουν από την αποστολή της και επιδιώκουν να της προσδώσουν  άλλους σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους που ο Δημιουργός της ανάθεσε.

Η Καθολική Εκκλησία πολλές φορές αισθάνεται μόνη της στην υπεράσπιση του αδιάλυτου  του γάμου, του δικαιώματος  της ζωής, της ζωής κάθε ανθρώπινης ύπαρξης σε όποιο στάδιο και αν ευρίσκεται. Υπερασπίζεται τη ζωή του εμβρύου και απαγορεύει την έκτρωση. Υπερασπίζεται τη ζωή του γέροντα και απαγορεύει την ευθανασία. Τιμά και σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο γιατί είναι εικόνα του Θεϊκού προσώπου.

Η προφητική αυτή φωνή της ακούγεται ως απάντηση στην απεγνωσμένη φωνή της απάνθρωπης κοινωνίας που με μόνο σκοπό τον ευδαιμονισμό και τον ηδονισμό προτείνει ακόμη και την κατάργηση του ιερού θεσμού της οικογένειας και την αντικατάστασή της με το φαινόμενο της απλής και χωρίς δεσμεύσεις συμβίωσης.

Η χριστιανική οικογένεια για να αντέξει στις αντιχριστιανικές αυτές αρχές και τις επικίνδυνες παρεμβάσεις του ανθρώπου στον ιερό θεσμό της οικογένειας, οφείλει να τηρήσει τις χριστιανικές αρχές  του Ευαγγελίου. Είναι εξ άλλου οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιοπρέπεια τόσο του ατόμου όσο και της οικογένειας και κατ’ επέκταση όλης της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο λόγος του Κυρίου που ακούσαμε μας προσδιόρισε πολύ καλά σε πια πλαίσια ηθικά και πειθαρχικά οφείλει να κινείται η ανθρώπινη οικογένεια τόσο στο δικό της εσωτερικό χώρο όσο και στον ευρύτερο χώρο της κοινωνίας. Μας προσδιορίστηκαν οι σχέσεις που οφείλουν να υπάρχουν μεταξύ των ατόμων που συγκροτούν την ανθρώπινη οικογένεια  για να εξασφαλιστεί η ενότητα,  ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των μελών και ο καταμερισμός της ευθύνης του κάθε ενός.

Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ποτέ  η οικογένεια δεν θα μπορέσει να βρει το σωστό εαυτό της, αν δεν στραφεί προς το Θεό και δεν αναζητήσει από Εκείνο να τη βοηθήσει να ενεργοποιήσει τη χάρη που έλαβε στο Μυστήριο του Γάμου. Η οικογένεια μόνη της δεν θα καταφέρει τίποτε, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να αυξάνει συνεχώς τα προβλήματά της και μάταια να επιζητεί την επίλυση τους.

Χωρίς το Θεό η οικογένεια χάνει την αξία και την αξιοπρέπεια της, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν εκείνοι που μέσα από την έρευνα και τον επιθυμία τους να ανακαλύψουν το μυστικό της ζωής προτείνουν μεθόδους και τρόπους τόσο για την έναρξη της ζωής όσο και για το τέλος της, με τρόπο όμως που είναι αντίθετος προς το Θεϊκό νόμο.

Ο  Θεός δημιούργησε την οικογένεια για να είναι ο φυσικός τρόπος συνεργασίας μαζί του για την μετάδοση του δώρου της  ζωής. Ο άνθρωπος δυστυχώς δεν περιορίζεται σ’ αυτό, αλλά θέλει να τα ερευνά όλα  κάτω από ένα μικροσκόπιο. Και αφού τα ερευνήσει τότε αποδέχεται όσα είναι σύμφωνα με το περιορισμένο μυαλό του και να απορρίπτει ότι είναι πάνω από τις δυνατότητες του.

Η τοπική μας Εκκλησία μαζί με όλες της τοπικές Εκκλησίες της καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος από τη φετινή χρονιά ξεκινά μία συστηματική ποιμαντική για την οικογένεια και θα αναζητήσει συγκεκριμένους τρόπους για γίνει πνευματικός συνοδός της σε όλη την πορεία της.

Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να φωτίσει όλους μας ώστε να ανακαλύψουμε τους τρόπους εκείνους που θα βοηθήσουν την οικογένεια να παραμείνει πιστή στην κλήση της και να βιώνει σωστά την αποστολή της. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου