ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Ο σύγχρονος άνθρωπος  ευρίσκεται στη ζωή χωρίς να γνωρίζει από πού έρχεται, που πηγαίνει και γιατί ζει! Του διαφεύγει το  γιατί της ζωής. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ικανότατος, γνωρίζει τόσα πράγματα, αλλά δεν γνωρίζει γιατί ζει! Είναι πολλές οι αντιφάσεις που δημιουργεί στη ζωή του. Ενώ διψά για ζωή, δεν ξέρει να την ζει, ενώ είναι έτοιμος να υπερασπιστεί μια ζωή με κάθε θυσία, ταυτόχρονα σκοτώσει τη ζωή στα διάφορα στάδιά της με μεγάλη ευκολία. Η καθημερινή ειδησεογραφία ακόμη και της πατρίδας μας είναι δυστυχώς πλούσια από παραδείγματα. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ότι η ζωή είναι ένα δώρο, ένα πολύτιμο και θαυμάσιο δώρο του Θεού,  που οφείλουμε να το σεβόμαστε, να το διατηρούμε  και να το τροφοδοτούμε.

Σήμερα o Ιησούς μέσα από την ευαγγελική περικοπή που διαβάζουμε κατά τη Θεία Λειτουργία μας μιλά  για τη ζωή. Την αληθινή ζωή.

Ανήκει σε μας  να ανακαλύψουμε το νόημα της ύπαρξης μας, εάν θέλουμε να είμαστε όχι απλά όντα, αλλά αληθινά και υπεύθυνα πρόσωπα. Μια ζωή χωρίς νόημα είναι  μαρτύριο, έλεγε κάποιος φιλόσοφος. Ίσως το πιο καταπιεστικό φορτίο  που οδηγεί την καρδιά του ανθρώπου στο κενό ενώ  προορίζεται για το άπειρο.

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή  η εσωστρέφειά μας, ο εγωισμός μας, ο εγωκεντρισμός μας επισκιάζουν την παρουσία του Θεού στη γη μας και δημιουργούν το φαινόμενο της έκλειψης του Θεού στη ζωή μας.

Εμείς οι Χριστιανοί γνωρίζουμε που μπορούμε να βρούμε το αληθινό νόημα της ζωής. Αρκεί να ακούσομε και να μελετήσουμε το σωτήριο λόγο του Θεού.  Το νόημα της ζωής ευρίσκεται στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, μέσω του οποίου  ο Χριστός  μας προσφέρει τη δική του ζωή για να αποκτήσει νόημα η δική μας.

Το Μυστήριο της Ευχαριστίας είναι Μυστήριο πίστεως,  αγάπης και αιώνιας ζωής: «όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει ζωή αιώνια», ακούσαμε σήμερα από το λόγο του Κυρίου.

Ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού από αγάπη για τον άνθρωπο, ενδύεται  τα είδη του άρτου και του οίνου,  για να μας  δώσει να καταλάβουμε,  ότι Εκείνος είναι η αληθινή τροφή και πόση της ζωής μας. Είναι Εκείνος που ανανεώνει  την φτωχή γήινη ύπαρξή μας.  Τον ευγνωμονούμε και τον προσκυνούμε αληθινά παρόντα εδώ στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Ο Χριστός πολλαπλασιάζεται  για να είναι στη διάθεση  όλων, ως καθαγιασμένος άρτος της ζωής. Εμείς διψούμε από ζωή και εκείνος διψά για μας. «Δώσε μου να πιω είπε στη Σαμμαρείτισα και πάνω από το σταυρό επανέλαβε: «διψώ».  Διψά την αγάπη μας, διψά τη σωτηρία μας.

Εάν θέλουμε να ζήσουμε  σε  πληρότητα τη χριστιανική μας ζωή, οφείλουμε να τρεφόμαστε από Αυτόν τον άρτο της ζωής.  Στην Ευχαριστία ο Θεός γίνεται μικρός, περιορισμένος, για να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο, τον μικρό, τον  ταπεινό άνθρωπο, αλλά και τον κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Ας πάμε μαζί  σε Εκείνον, Εκείνος έχει λόγια αιώνιας ζωής, είναι η αιώνια Ζωή. Αν μαζί τον αναζητήσουμε, τότε μαζί του αλλά μεταξύ μας ενωμένοι θα ζήσουμε.

Η μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης κοινωνία στο σώμα και το αίμα του Χριστού, εξασφαλίζει την ενότητά μας με το Θεό και δημιουργεί τη μεταξύ μας ενότητα. Εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή, όχι βέβαια χωρίς προβλήματα, αλλά που διαθέτει τις σωστές λύσεις στα προβλήματα. Αυτή η ζωή βασίζεται στις αρχές του Ευαγγελίου. Ένα Ευαγγέλιο που δεν είναι ένα Βιβλίο, απλώς για ανάγνωση, αλλά ένα Θεανθρώπινο πρόσωπο  προς μίμηση. Αν και εμείς δεν τεμαχίζουμε απλώς τον άρτο αλλά και τεμαχιζόμαστε υπέρ των αδελφών  τότε η ζωή μας όχι μόνο αποκτά νόημα αλλά αποκτά το αληθινό νόημα. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Διάσκεψη για ειρήνη στην Ουκρανία

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΡΗΝΗ Με την ευκαιρία της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία(διεξήχθη 15 και 16 Ιουνίου 2024, στο καντόνι του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου