Κυριακή 14 Οκτωβρίου: οι νέοι Άγιοι, πλούτος του σημερινού ανθρώπου

Κυριακή 14 Οκτωβρίου: οι νέοι Άγιοι, πλούτος του σημερινού ανθρώπου

Σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου , ο Πάπας Παύλος ο 6ος και ο Αρχιεπίσκοπος Osca rRomero θα ανακηρυχθούν άγιοι και μαζί τους δύο ιερείς, ένας νέος  και δύο μοναχές.  Η Ιεροτελεστία θα γίνει σήμερα το πρωί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Ο καθένας είναι άγιος με ένα δικό του τρόπο, αλλά όλοι ο άγιοι  είναι ένα δώρο του Θεού για τον καιρό που ζουν  και για τις μέλλουσες γενεές. Ο Ελβετός Θεολόγος  Hans Ursvon Balthase τους χαρακτήριζε “αναγεννητικές ενέργειες” της Εκκλησίας, η οποία σήμερα θα κατατάξει στο αγιολόγιό της  7 νέους αγίους.

Ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος

Οι πιο γνωστοί είναι ο Πάπας Παύλος 6ος  και ο Αρχιεπίσκοπος  Oscar Romero, άνθρωποι διαλόγου και διάβηκαν  την ιστορία  σε δύσκολες περιόδους. Ο Παύλος 6ος ήταν ο πρώτος  Πάπας του 1900  που βγήκε από τα σύνορα ης Ιταλίας, ο Πάπας  που ολοκλήρωσε τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού, που έζησε τα χρόνια  της ιταλικής τρομοκρατίας  και υπέστη  μείωση της  δημοτικότητάς του εξ αιτίας της Εγκυκλίου  «Humana evitae» .

Ο Oscar Romero, Αρχιεπίσκοπος του San Salvador, όπως και ο Πάπας Παύλος 6ος αντιμετώπισε με ταπεινοσύνη και θάρρος   τους σκοτεινούς καιρούς  της χώρας του: αυτούς της του σκληρού εμφύλιου πολέμου στο Salvador. Δολοφονήθηκε το έτος 1980  διότι θεωρήθηκε  μία απειλή  για όσους υποστήριζαν τη χούντα που εκείνη την εποχή είχα καταλάβει την εξουσία.

Επτά διαφορετικά δώρα

Τι το κοινό όμως μπορεί να υπάρχει ανάμεσα  στους δύο αυτούς «γίγαντες της Εκκλησίας»  που σήμερα  θα ανακηρυχθούν άγιοι με τον  Nunzio Sulprizio, εργάτη που πέθανε 19 ετών το έτος  1836, ή με τον Vincenzo Romano, εφημέριο στο Torre del Greco στη διάρκεια  της ανοικοδόμησης μετά  την  καταστροφική έκρηξη  του Βεζούβιου  το έτος 1794;  Και αυτοί σήμερα θα ανυψωθούν στις τιμές των Αγίων μαζί με τις τρεις Μακαρίους: Caterina Κasper, Γερμανίδα  που γεννήθηκε  το έτος  1820, ιδρύτρια  του Ινστιτούτου  των Φτωχών Δούλων  του Ιησού Χριστού που κατάφεραν σε μια τέτοια εποχή  να κάνουν διάλογο  με αντιπροσώπους  άλλων θρησκειών  και άθεους, τη Nazaria Ignazia March Mesa που το  1925 ίδρυσε  τις Σταυροφόρους  Ιεραποστόλους της Εκκλησίας  που έδρασαν στη Bolivia ιδιαίτερα  για την κοινωνική προώθηση  των γυναικών. Θα είναι η πρώτη Βολιβιανή Αγία.  Τέλος ο Francesco Spinelli, ευγενής Μιλανέζος και ιδρυτής  του Μοναχικού Τάγματος  των Προσκυνητριών του Παναχράντου Μυστηρίου. “Να προσκυνείτε  με ένθερμη  αγάπη το Πανάχραντο Μυστήριο και από αυτό να αντλείτε  τη φλόγα της  αγαθοεργίας  και της υπηρεσίας του πλησίον”, αυτό το πρόγραμμα  άφησε ο πατέρας του πατέρας  Spinelli ως κανόνα  ζωής στα πνευματικές θυγατέρες του.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου