Οικογένεια: μια αξία που πρέπει να επανακτηθεί

Οικογένεια: μια αξία που πρέπει να επανακτηθεί

Πολλές οι συναντήσεις για την Εβδομάδα της Οικογένειας, η οποία προωθείται από το Βικαριάτο της Ρώμης σε συνεργασία με το Φόρουμ Associazioni Familiari (Συλλόγων για την Οικογένεια) του Λάτζιο. Συναντήσεις, εργαστήρια και στιγμές προβληματισμού για την προώθηση μιας σημαντικής αξίας η οποία κινδυνεύει να αποδυναμωθεί.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικογενειακό ζήτημα δεν αποτελεί δευτερεύουσα πτυχή της ζωής των Ιταλών», αναφέρει το ανακοινωθέν του Φόρουμ Associazioni Familiari. «Κατά ένα μεγάλο βαθμό, είναι μέσα στην οικογένεια που χτίζονται οι τύχες των κατοίκων αυτής της χώρας και που σχηματίζονται οι αυριανοί πολίτες, η ποιότητα της οικογενειακής ζωής είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα ζωής ολόκληρης της κοινωνίας». Με την ευκαιρία των εορτασμών για την Εβδομάδα για την Οικογένεια, στις 9:30 θα λάβει χώρα η συνάντηση εμβάθυνσης «Μόνο για την αγάπη – Διάκριση για δράση», στο Ινστιτούτο Pio XI στη Ρώμη, και στις 16:30 η μουσική συναυλία του Ευαγγελίου «Ύμνησε τη ζωή, ελπίδα για την οικογένεια» στη Βασιλική Santa Maria della Consolazione στη Ρώμη.

Η οικογένεια στο επίκεντρο της κοινωνίας

«Μια οικογένεια που λειτουργεί αποτελεί εγγύηση λειτουργίας για όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς της κοινωνίας. Αυτή βρίσκεται στην καρδιά της οικοδόμησης της κοινωνίας, θέτει τις προϋποθέσεις και υπόκειται σε αυτές» συνεχίζει το Φόρουμ στην έκθεσή του. Γι αυτό τα θεσμικά όργανα οφείλουν να την λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους, ως θέμα των μελλοντικών αναπτυξιακών και επενδυτικών σχεδίων τους. «δεν μπορείτε πλέον να κάνετε χωρίς την οικογένεια – τονίζει η Emma Ciccarelli, πρόεδρος του Φόρουμ Associazioni Familiari του Λάτζιο – που παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος και ο ιδρυτικός πυρήνας της κοινωνίας. Εάν επενδύσουμε στην οικογένεια, σίγουρα επενδύουμε στην ανάπτυξη».

¨Εύθραυστες» οικογένειες

Αλλά και η Maria Grazia Colombo, Εθνική Αντιπρόεδρος του Φόρουμ Associazioni Familiari, υποστηρίζει ότι η οικογένεια πρέπει να ανακτήσει τον κεντρικό ρόλο της. «η μεγάλη δυσκολία – λέει – είναι ότι αποτελεί πραγματικότητα της εποχής μας ότι υπάρχουν οικογένειες πολύ εύθραυστες». Και συνεχίζει: «Η οικογένεια γίνεται ολοένα και περισσότερο μια όαση, κάτι που πρέπει να προστατευθεί, παρά πόρος για την κοινωνία».

Οι οικογένειες «έτσι όπως είναι»

«Η αξία της οικογένειας στην κοινωνία μας υπόκειται σε βαθιά μεταμόρφωση – εξηγεί στο Vatican News ο Don Andrea Manto, διευθυντής του Κέντρου για την Ποιμαντική της Οικογένειας – και κάτω από ορισμένες απόψεις, υποφέρει επίσης. Είναι όμως, αναμφισβήτητο ότι η οικογένεια παραμένει το επίκεντρο της κοινωνάς μας αλλά και της ίδιας της Εκκλησίας». Και συνεχίζει ο don Manto: «Όπως μας διδάσκει ο Πάπας Φραγκίσκος, πρέπει να ξεκινήσουμε από τις οικογένειες έτσι όπως είναι, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας προκαθορισμένες ιδέες ή προκαθορισμένα μοντέλα και, πορεύομενοι, θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κρυμμένοι θησαυροί που μερικές φορές δεν τους αντιλαμβανόμαστε».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου