Κορονοϊός και ευχαριστίες

Κορονοϊός και ευχαριστίες

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ_ΚΑΙ_ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ.jpg

Βαρύ σα μολύβι, το κάλεσμα που παρά τη θέλησή μας, έπεσε πάνω σ’ όλες τις χώρες – η πανδημία του Κορονοϊού – που κάλυψε και τη λειτουργική μας ζωή!
Για κάποιους αυτό το διάστημα ίσως ήταν και μια ευκαιρία να γευθούν ένα νέο τρόπο πνευματικής ζωής, με λιγότερη φασαρία και περισσότερη προσευχή και μελέτη! Για άλλους, έδειξε βαθιές λακκούβες που έγιναν πηγές δυσκολιών. Παρά ταύτα, ο χρόνος δεν σταμάτησε. Η λειτουργική ζωή προχωρεί σιωπηλή και με κατανόηση. Η πυξίδα δείχνει πάντα το Χριστό που σιωπηλά, βαδίζει μπροστά, οδηγός, βοηθός και συνάμα σκοπός της πορείας μας!
Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο σκοτάδι, διάφορες πρωτοβουλίες εμφανίζονται, καμιά φορά βιαστικά σαν καταπραϋντικά, σε μια αθεράπευτη ασθένεια! Κι η Εκκλησία ολόκληρη διερωτάται: πώς θα τονώσουμε την χριστιανική ζωή όταν οι συγκεντρώσεις των πιστών απαγορεύονται; Διάφορες φωνές ακούγονται για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Εκκλησία προτείνει τις «Ευχαριστίες» στο Θεό. «Είδε ο Θεός ότι έκανε, είναι ωραίο»! Μ’ αυτή την έννοια οι «Ευχαριστίες» – όποιες κι αν είναι – γίνονται δοξολογία και ευλογία για ότι μας κυκλώνει!
Αυτή η θαυμαστή ανταλλαγή – της δοκιμασίας σε «ευχαριστία – δοξολογία» – δείχνει την προσπάθεια του ανθρώπου να ενώσει την ελευθερία του με το θέλημα του Θεού και να αντιληφθεί τη μεγαλοψυχία της Θείας Πρόνοιας.
Με τον τρόπο αυτό, καταλαβαίνουμε την ουσία της «ευχαριστίας» μέσα στη λειτουργική μας ζωή. Κάθε «τελετή» είναι μια ευχαριστία στο Θεό για τα δώρα που μας χαρίζει. Οι «ευχαριστίες» δεν έχουν σκοπό να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, αλλά να γευθούμε από τώρα, μια πρόγευση της χαράς του Θεού.

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου