Αυτός ο καιρός αποτελεί θετική πρόκληση
για την Εκκλησία
«Ιδού εδώ είμαι, στείλε εμένα». Αυτός είναι ο τίτλος του μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών του 2020, που δημοσιεύθηκε κατά την πανήγυρη της Πεντηκοστής. Ο Πάπας υπογραμμίζει τον δεσμό μεταξύ του Αγίου Πνεύματος και της ιεραποστολής στην Εκκλησία. Και στο πλαίσιο της πανδημίας που συνεχίζεται, υπενθυμίζει ότι η ανθρωπότητα καλείται να κωπηλατήσει μαζί και ότι ο Θεός θέλει να φθάσει σε όλους με την αγάπη του.
Αυτή η έκφραση είναι μέρος της βιβλικής αφήγησης της κλήσης του προφήτη Ησαΐα. Στην ερώτηση του Κυρίου: «Ποιον θα αποστείλω;», ο Ησαΐας απαντά αμέσως: «Ιδού εδώ είμαι, στείλε εμένα». «Αυτό το κάλεσμα – γράφει ο Πάπας – προέρχεται από την καρδιά του Θεού, από το έλεός του, και είναι μια θετική πρόσκληση τόσο για την Εκκλησία όσο και για την ανθρωπότητα στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση».
Είμαστε όλοι καλεσμένοι να προχωρήσουμε μαζί
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών που θα εορταστεί στις 18 Οκτωβρίου, ο Πάπας κάνει αναφορά σε όσα είχε πει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά την αλησμόνητη στιγμή προσευχής της 27ης Μαρτίου. Περιέγραφε, τότε, τον γενικό αποπροσανατολισμό της ανθρωπότητας που πλήττεται από τον Covid-19, παρόμοιο με εκείνον που βίωσαν οι μαθητές «αιφνιδιασμένοι από μια απροσδόκητη και εξαγριωμένη καταιγίδα», και σημείωσε τη συνειδητοποίηση «ότι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα», εύθραυστοι, αλλά σημαντικοί και απαραίτητοι, «όλοι καλούμαστε να τραβήξουμε κουπί μαζί, έχοντας όλοι ανάγκη να αλληλοενισχυθούμε». Και συνεχίζει στο μήνυμα:
«Είμαστε πραγματικά σαστισμένοι, αποπροσανατολισμένοι και φοβισμένοι. Ο πόνος και ο θάνατος μας κάνουν να βιώσουμε την ανθρώπινη αδυναμία μας, αλλά ταυτόχρονα όλοι αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως συμμετέχοντες σε μια έντονη επιθυμία για ζωή και απελευθέρωση από το κακό. Σε αυτό το πλαίσιο, το κάλεσμα για ιεραποστολή, η πρόσκληση να εξέλθουμε από τον εαυτό μας από αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον, παρουσιάζεται ως ευκαιρία για συμμερισμό, για εξυπηρέτηση, για ενσυναίσθηση. Η αποστολή που ο Θεός εμπιστεύεται σε όλους, περνά από το φοβισμένο και κλειστό “εγώ”, στο “εγώ” που ξαναβρίσκουμε και ανανεώνουμε δια της αυτοπροσφοράς μας».
Ο Χριστός μάς ωθεί να είμαστε “εξερχόμενη Εκκλησία”
Στον εσταυρωμένο Ιησού, ο Θεός αποκαλύπτει την αγάπη του για την ανθρωπότητα και τώρα ζητά από τον καθένα μας «την προσωπική προθυμία να αποσταλούμε, διότι Αυτός είναι Αγάπη […] που συνεχώς εξέρχεται από τον εαυτό του για να δώσει ζωή». Γι’ αυτό έστειλε τον Υιό, εξολοκλήρου υπάκουου στον Πατέρα, και ο Υιός μάς δώρισε το Πνεύμα του, ψυχή της Εκκλησίας, αποστέλλοντάς μας στον κόσμο και τα έθνη. Ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει στο μήνυμα ότι η ιεραποστολή, η «εξερχόμενη Εκκλησία», δεν είναι «πρόθεση για επιτεύγματα με την προσπάθεια της βούλησής μας», αλλά ότι είναι ο Χριστός που κάνει την Εκκλησία να εξέλθει. Και ότι είναι το Άγιο Πνεύμα που ωθεί τον Χριστιανό στην ιερή αποστολή να αναγγείλει το Ευαγγέλιο.
«Ήδη το ότι λάβαμε δωρεάν τη ζωή, αποτελεί μια σιωπηρή πρόσκληση να εισέλθουμε στη δυναμική της αυτοπροσφοράς: ένας σπόρος ο οποίος, στους βαπτισμένους, θα πάρει ώριμη μορφή ως απάντηση αγάπης στον γάμο και την παρθενία για τη Βασιλεία του Θεού. Η ανθρώπινη ζωή γεννιέται από την αγάπη του Θεού, αναπτύσσεται με αγάπη και τείνει προς την αγάπη».
Το έλεος του Θεού επιχέεται σε ολόκληρο το σύμπαν
Αυτό ισχύει για όλους, χωρίς εξαίρεση, και το έλεος του Θεού «επιχέεται σε ολόκληρο το σύμπαν». Ο Χριστός επάνω στον σταυρό νίκησε την αμαρτία και τον θάνατο, και η Εκκλησία συνεχίζει την αποστολή του Ιησού μέσα στην ιστορία και μας αποστέλλει παντού, γράφει ο Πάπας, ώστε μέσα από εμάς «ο Θεός να δείξει ακόμη την αγάπη του και να μπορέσει να αγγίξει και να μεταμορφώσει καρδιές, νου, σώματα, κοινωνίες και πολιτισμούς σε κάθε μέρος και εποχή».
Να κάνουμε το θέλημα του Θεού στο “σήμερα” της Εκκλησίας και της ιστορίας
Αλλά είναι δυνατόν να αντιληφθούμε το κάλεσμα για ιεραποστολή, παρατηρεί ο Πάπας, μόνο αν ζούμε μια προσωπική σχέση με τον Ιησού, γι’ αυτό καλεί όλους μας να αναρωτηθούμε αν «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας», ανεξαρτήτως της καταστάσεώς μας. Αν «είμαστε πρόθυμοι να αποσταλούμε παντού για να μαρτυρήσουμε την πίστη μας», αν όπως η Παρθένος Μαρία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το θέλημα του Θεού, «στο “σήμερα” της Εκκλησίας και της ιστορίας».
«Η κατανόηση του τι μας λέει ο Θεός αυτόν τον καιρό της πανδημίας, γίνεται θετική πρόκληση και για την αποστολή της Εκκλησίας. Η ασθένεια, ο πόνος, ο φόβος, η απομόνωση, μας προκαλούν. Η φτώχεια εκείνων που πεθαίνουν μόνοι, εκείνων που εγκαταλείπονται στον εαυτό τους, εκείνων που χάνουν τη δουλειά και τον μισθό τους, εκείνων που δεν έχουν σπίτι και φαγητό, μας επερωτά».
Να ανοιχτούμε στις ανάγκες αγάπης και αξιοπρέπειας των αδελφών μας
Υποχρεωμένοι σε φυσική απόσταση, συνεχίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, καλούμαστε να ανακαλύψουμε εκ νέου τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων και της «κοινοτικής σχέσης με τον Θεό». Σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις ανάγκες των άλλων. Και συνεχίζει ο Πάπας:
«Η αδυναμία να συναχθούμε ως Εκκλησία για την τέλεση της Ευχαριστίας, μας έκανε να μοιραστούμε την κατάσταση πολλών χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να τελούν τη Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή. Σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα που ο Θεός θέτει: «Ποιον θα αποστείλω;», μας απευθύνεται εκ νέου και αναμένει από εμάς μια γενναιόδωρη και πεπεισμένη απάντηση: «Ιδού εδώ είμαι, στείλε εμένα!». Ο Θεός συνεχίζει να αναζητά ποιον να αποστείλει στον κόσμο και στα έθνη για να μαρτυρήσει την αγάπη του, τη σωτηρία του από την αμαρτία και τον θάνατο, την απελευθέρωσή του από το κακό».
Να εορτάσουμε την Ημέρα Ιεραποστολών την προσευχή και αγαθοεργία
Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνει το μήνυμά του παρατηρώντας ότι στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ιεραποστολών, η προσευχή, η περίσκεψη και η υλική βοήθεια αποτελούν ευκαιρίες συμμετοχής στην ιεραποστολή της Εκκλησίας. Και συγκεκριμένα υπενθυμίζει ότι:
«Η φιλάνθρωπη αγαθοεργία που εκφράζεται με τον έρανο κατά τη Θεία Λειτουργία της τρίτης Κυριακής του Οκτωβρίου, έχει σκοπό να υποστηρίξει το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται εξ ονόματός μου από τα Ποντιφικά Ιεραποστολικά Έργα, για την κάλυψη των πνευματικών και υλικών αναγκών των λαών και των Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο για τη σωτηρία των πάντων».
————————
Πηγή: Vatican News
Mετάφραση: π.Λ