Κολομβία, η δράση της Εκκλησίας υπέρ της ειρήνης και των αγροτικών κοινοτήτων

3

Κολομβία, η δράση της Εκκλησίας υπέρ της ειρήνης και των αγροτικών κοινοτήτων

Η δράση της Κολομβιανής Εκκλησίας υπέρ της ειρήνης, η αύξηση της βίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας και η δέσμευση της εθνικής Caritas στην παροχή βοήθειας στους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρονται στη συνέντευξη με τον Σεβασμιότατο Έκτωρα Χενάο.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει μια κατάσταση ανασφάλειας των αγροτικών κοινοτήτων. Τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του Επισκοπικού Συμβουλίου για την Ειρήνη στην Κολομβία σε τηλεδιάσκεψη λόγω του Covid-19, στην οποία συμμετείχσν περίπου 30 Αρχιεπίσκοποι και Επίσκοποι, συνοδευόμενοι από τον αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο Luis Mariano Montemayor. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ανάλυση του τρέχοντος πλαισίου της χώρας, υπό το φως της πραγματικότητας στην οποία ζουν οι περιφέρειές της, και οι προτάσεις για τη συνέχιση του έργου της Καθολικής Εκκλησίας υπέρ της συμφιλίωσης και της ειρήνης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Carlos Ruiz Massieu, επικεφαλής της Αποστολής επαλήθευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μεγάλο αριθμό μολύνσεων στην Κολομβία, πάνω από 470.000, και περισσότερους από 15.000 θανάτους. Ο Covid-19 επηρέασε ιδιαίτερα το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού, αυξάνοντας την ευπάθειά τους, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Η Εκκλησία στην Κολομβία παρεμβαίνει σε διάφορα επίπεδα στην οικοδόμηση της Ειρήνης», δήλωσε στο Vatican News ο Σεβασμιότατος Έκτωρ Χενάο, διευθυντής της Κάριτας Κολομβίας. Το πιο σημαντικό επίπεδο είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον.
«Η παρουσία σε πολύ απομακρυσμένα μέρη, όπου διάφοροι χρησιμοποιούν βία ή απειλούν τους κατοίκους, είναι ένα σημάδι ελπίδας και μαρτυρίας της αγάπης του Θεού, ο οποίος δεν εγκαταλείπει τον λαό του. Είναι μια εργασία που γίνεται μαζί με τα θύματα και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της κοινωνίας. Υπάρχουν χιλιάδες τοπικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που ενθαρρύνονται από τις επισκοπές και τις ενορίες, οι οποίες αποτελούν μια πολύ σημαντική δύναμη για τη διατήρηση ή την επίτευξη της ειρήνης σε περιβάλλοντα όπου οι ένοπλοι φορείς είναι παρόντες εδώ και δεκαετίες. Επισκέπτομαι συχνά ομάδες αγροτών και ανθρώπων σε πολύ ευάλωτες συνθήκες, οι οποίοι αρχίζουν να μιλούν για τα προβλήματα που τους περιβάλλουν και τις λύσεις που μπορούν να προωθήσουν. Αυτό είναι πραγματικά υπέροχο. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν διάλογοι με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με δίκτυα και πλατφόρμες που λειτουργούν για την ειρήνη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε την εβδομάδα ειρήνης, μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Eκκλησία μας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και η οποία σήμερα γιορτάζεται με εκατοντάδες ακαδημαϊκούς, συνδικαλιστικούς οργανισμούς, κοινοτικές οργανώσεις, εν συντομία, με ολόκληρη την κοινωνία. Το τρίτο επίπεδο αντιπροσωπεύεται από τις δράσεις που αναλαμβάνει η προεδρία της Διάσκεψης των Κολομβιανών Επισκόπων. Είναι ακριβώς το Επισκοπικό Συμβούλιο για την Ειρήνη που στοχεύει στη διατήρηση του διαλόγου με τις εθνικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα, και εκπροσωπείται από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών που υπογράφηκαν με τους πολεμιστές της FARC πριν από σχεδόν 4 χρόνια. Το Συμβούλιο εργάζεται επίσης για να συνεχίσει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις ενόψει ως προς τη ένοπλη σύγκρουση, όπως η περίπτωση των ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), ο οποίος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στις περιοχές».

Ποια είναι η κατάσταση των αγροτικών κοινοτήτων στην Κολομβία;
Απ. – Στις αγροτικές περιοχές, όπου η ένοπλη σύγκρουση με τους αντάρτες των Farc έχει αναπτυχθεί για περισσότερα από 60 χρόνια, υπήρξε μια πολύ σημαντική απόφαση με την υπογραφή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται πρόοδος στις ειρηνευτικές διαδικασίες στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η βία έχει αυξηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω των ενεργειών των αντιφρονούντων ομάδων ανταρτών των Φαρκ, από μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και ένοπλες συμμορίες στην υπηρεσία του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Τα τμήματα στη νότια Κολομβία, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, υπέστησαν αρκετές σφαγές, κυρίως ομάδων νέων κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Η κοινωνία συγκλονίζεται από αυτά τα οδυνηρά γεγονότα. Οι Επισκοπές και οι ενορίες, καθώς και η Caritas, είναι πολύ αφοσιωμένες στις οικογένειες και τις κοινότητες που πλήττονται.

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σκληρά την Κολομβία. Ως Caritas, πώς υποστηρίζετε τον πληθυσμό;
Απ. – Η Κολομβιανή Caritas ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την παράδοση τροφίμων σε εξαιρετικά ευάλωτες οικογένειες. Υπάρχουν πολλές Επισκοπές που κάνουν εκστρατείες αλληλεγγύης για τους φτωχότερους. Οι περιοχές του Αμαζονίου και των αυτόχθονων πληθυσμών είναι από τις πιο πληγμένες, και επειδή βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών τους. Άλλοι τομείς δράσης περιλαμβάνουν την παράδοση φαρμάκων και τη δημιουργία εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής για τους αγρότες και για τις φτωχότερες γειτονιές των πόλεων. Έχουμε επίσης ενισχύσει τα ιατρικά κέντρα που βρίσκονται υπό την εποπτεία των δομών των διαφόρων εκκληστιαστικών επαρχιών.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου