Μαθητής και Μάρτυς

4

Μαθητής και Μάρτυς

Στο θέμα που θα αναφερθούμε, χρειάζεται μια διευκρίνιση των λέξεων:
Μαθητής: ο άνθρωπος (μικρός ή μεγάλος) που δέχεται να μαθαίνει, να ακολουθεί, να ακούει και να διαδίδει αυτά που έμαθε απ’ τον Δάσκαλό του.
Μάρτυς: είναι εκείνος που ήταν παρών, είδε με τα μάτια του τα γεγονότα που αναφέρει, τα υπερασπίζεται θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή του.
Η μαρτυρία της πίστης είναι αδιαφιλονίκητη για όσους θέλουν να είναι σωστοί χριστιανοί, αλλά και για όσους είναι καλεσμένοι να μπουν στη Βασιλεία του Θεού. Δεν είναι τυχαίο που ο Χριστός καλεί τους μαθητές του να δώσουν μαρτυρία γι Αυτόν.
Οι λέξεις – Μαθητής και Μάρτυς – όπως αναφέραμε, συνιστούν την έννοια του σωστού Χριστιανού. Ο Χριστός δεν μπορεί να γίνει γνωστός χωρίς μαθητές και μάρτυρες. Το να είσαι μαθητής και να το δείχνεις, μας θυμίζει ότι ο Χριστός που ακολουθούμε (και με τη ζωή μας ομολογούμε) αποκλείει κάθε «γενικότητα» και «αοριστία». Η μαρτυρία των μαθητών έχει ένα καθορισμένο ορίζοντα κι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
Ο Χριστός στο Ευαγγέλιο (Ματθ. 10) δίνει στους μαθητές τις ακριβείς οδηγίες πριν τους στείλει στα χαμένα πρόβατα του Ισραήλ. Έχουν χρέος να μαρτυρήσουν το Χριστό, στο όνομα του οποίου η βασιλεία του Θεού πλησιάζει. Έχουν μια «ειδική» Αποστολή: να γιατρεύουν ασθενείς, ν’ ανασταίνουν νεκρούς, να καθαρίζουν λεπρούς, να διώχνουν δαιμόνια. Επί πλέον, να μη δέχονται αμοιβή γι αυτά που προσφέρουν. Και ακόμη, να μην απελπίζονται απ’ αυτούς που δε δέχονται τη διδασκαλία τους. Αυτή η απόρριψη να θεωρείται μια πρόσκληση να πάνε σε άλλους. Η μαρτυρία τους είναι το αποτέλεσμα ενός δώρου που έλαβαν. Η ιστορία που διηγούνται είναι η δική τους ιστορία, αν την διηγούνται όπως την έλαβαν. Δηλαδή γίνονται ζωντανοί μάρτυρες της ύπαρξης του Αληθινού Θεού δια της συναντήσεώς τους με τον Ιησού Χριστό.

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου