ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ PELL ΠΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΗΠΑ : “ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ Σ` ΕΣΑΣ ”

2

ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ PELL ΠΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΗΠΑ :“ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ Σ` ΕΣΑΣ ”

Η ζωή του Αυστραλού καρδιναλίου G. Pell, μετά την ομόφωνη απαλλαγή του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας του, για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, είναι κυρίως η καταγραφή της εμπειρίας του από τη φυλακή ( “ Prison Journal ” είναι ο τίτλος που έχει δώσει, θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο και e-book τους προσεχείς μήνες, σε Αυστραλία και ΗΠΑ καταρχήν ) και συνεντεύξεις / διαδικτυακές ομιλίες. Πρόσφατα απευθύνθηκε, μέσω μαγνητοσκοπημένης 30λεπτης συνέντευξης προς την Monica Daimit, αρθρογράφου του Catholic Weekly, προς το αμερικανικό κοινό και συγκεκριμένα σ`εκδήλωση του Ινστιτούτου NAPA, με έδρα την Καλιφόρνια, που ασχολείται με καθολικά θέματα. Εκεί δήλωσε την εκτίμησή του προς την ποιμαντική κατάσταση της Καθολικής Εκκλησίας των Η.Π.Α. ( ιερωμένους και ποίμνιο ) και ότι θεωρεί την αμερικανική καθολική εκκλησία στήριγμα της παγκόσμιας εκκλησίας, ιδιαίτερα στο ξεπέρασμα της κρίσης της πανδημίας. Φυσικά αναγνώρισε τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει σκάνδαλα της εκκλησιαστικής ηγεσίας της χώρας, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει όραμα που θα οδηγήσει την εκκλησία προς το μέλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά ορισμένους, εμπνευσμένους κατ` αυτόν, Ιεράρχες όπως οι Αρχιεπίσκοποι J.Gomes ( Λος Αντζελες ) Salvatore Cordileone ( Σαν Φρατσίσκο ) και οι Καρδινάλιοι Timothy Dollan ( Νέας Υόρκης ) και Francis E.George ( πρώην Σικάγου ).
Σχετικά με τα οικονομικά του Βατικανού ( ήταν Επικεφαλής της Γραμματείας για την Οικονομία, πριν επιστρέψει στην Αυστραλία, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ) ανέφερε ότι υπάρχει, όπως έχει αναφέρει και ο διάδοχός του, ετήσιο έλλειμμα περίπου 50 εκατομ. δολαρίων ΗΠΑ, κυρίως στον συνταξιοδοτικό τομέα, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές οικονομίες, αλλά δεν έχει ακούσει ακόμα κάποια αξιόπιστη πρόταση αντιμετώπισης. Αν και δεν έχει πληροφόρηση την τελευταία 3ετία, πιστεύει ότι η αύξηση των εσόδων από πηγές όπως το Μουσείο του Βατικανού ( που επίσης παρέμεινε κλειστό για μήνες, αυξάνοντας τα οικονομικά προβλήματα ) και η αποδοτικότερη διαχείριση θα καλύψουν τη διαφορά.
Δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν υποθέσεις σεξουαλικών σκανδάλων, με θύματα ανηλίκους, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ λίγα, αναλογικά, στο χώρο της Εκκλησίας και ανέφερε ότι όλο τον 20ο αιώνα, στην Επισκοπή που εκείνος ποίμανε, μόνο η καταγγελία εναντίον του υπήρξε και αυτή κατέπεσε…
Σχετικά με την εμπειρία του, από την πλέον του ενός έτους φυλάκισή του, σχολίασε ότι παρακολουθούσε τη μοναδική θεία λειτουργία που είχε δυνατότητα, στις 6.00 π.μ. και στη συνέχεια έβλεπε συχνά αμερικανούς τηλε-ευαγγελιστές, τους οποίους χαρακτήρισε μειωμένης κατάρτισης αλλά με ισχυρό επικοινωνιακό χάρισμα. Επίσης ανέφερε ότι προσευχόταν για όποιον φυλακισμένο τού το ζητούσε ( Σε άλλη συνέντευξή του έχει αναφέρει ότι είχε χάσει σχεδόν την πίστη του στη Δικαιοσύνη και παροτρύνθηκε από “ισχυρό” κρατούμενο να συνεχίσει το δικαστικό αγώνα ) .
Σχετικά με το μέλλον της εκκλησίας στις δυτικές κοινωνίες αναγνώρισε τη δημογραφική και πολιτική μείωση της εκκλησιαστικής επιρροής, ανέφερε όμως ότι η ανανέωση της εκκλησίας έρχεται από τη βάση της και ανέφερε χαρακτηριστικά δύο, ισπανικής προέλευσης, καθολικά κινήματα του 20ου αιώνα: το Opus Dei και τη Νεοκατηχουμενική Κοινότητα.

Πληροφορίες από το αυστραλιανό σάιτ CatholicPhilly.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου  της ημέρας

Τρίτη της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής  18 Μαρτίου  2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  ΑμήνΕπικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με