Κοινοτική Προσευχή

4

Κοινοτική Προσευχή

Κάθε λειτουργική πράξη είναι μια τελετή της Εκκλησίας, δηλαδή ολόκληρου του Σώματος του Χριστού. Η Ακολουθία των «Ωρών» δεν εξαιτείται απ’ αυτή την πραγματικότητα. Αν είμαστε πολυάριθμοι σ’ ένα Καθεδρικό Ναό, λίγοι σ’ ένα παρεκκλήσιο ή μόνοι στο δωμάτιό μας, είμαστε τμήμα του σώματος του Χριστού, σημείο αδύναμο και πραγματικό του σώματος της Εκκλησίας που δείχνει αυτό που πιστεύουμε.
Η λειτουργική προσευχή μας δεσμεύει σε μια πορεία αδελφική. Απ’ το ξεκίνημα: «Εις το όνομα του Πατρός» μέχρι το τέλος «πορεύεστε εν ειρήνη», είναι ολόκληρη η Εκκλησία που προσεύχεται. Πότε; Ακόμη κι ο ερημίτης, μέσα στη μοναξιά του, δεν λέει: «ευχαριστώ το Θεό» αλλά «ευχαριστούμε» το Θεό. Είναι το χαρακτηριστικό της Κοινοτικής προσευχής.
Η λέξη «εγώ» στους ψαλμούς, μπορεί να είναι το «εγώ» του ψαλμωδού ή το «εγώ» του Χριστού που απευθύνεται στον Πατέρα. Το «εγώ» του προσευχόμενου που εκφράζει σήμερα, τα αισθήματά του ψαλμού και τέλος, το «εγώ» της Εκκλησίας, ενώνοντας τη φωνή της με εκείνη του Νυμφίου της. Χωρίς να χάνουμε τη ταυτότητά μας, η προσευχή μας οδηγεί να σκεπτόμαστε σαν μέλη του ίδιου σώματος, σύμφωνα με την ωραία έκφραση του Παύλου: «Εσείς όλοι μαζί, αποτελείτε το σώμα του Χριστού και είστε μέλη του, ο καθένας σας χωριστά (1 Κορ 12, 27).
Όταν προσεύχομαι (μόνος) είναι παρόντες οι άλλοι, όταν προσεύχονται οι άλλοι είμαι και εγώ παρών, εφόσον αγαπώ το Χριστό και εκτελώ το θέλημά Του.

π.Μ.Β

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου