Κοινός εορτασμός Πάσχα

ΚΟΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΣΧΑ

Του π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ*

 

Ο εορτασμός του Αγίου Πάσχα είναι κινητή εορτή    και τον υπολογισμό της ημερομηνίας του τον καθόρισε δια Κανόνος η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος (Νίκαια Βιθυνίας, 325 μ.Χ.) και τον αποδέχονται όλοι οι χριστιανοί σε Ανατολή και Δύση. Επειδή όμως οι ΡΚαθολικοί και οι Προτεστάντες τον υπολογίζουν με το  Γρηγοριανό ημερολόγιο  -ενώ οι Ορθόδοξοι με το Ιουλιανό-, και λόγω του λεγόμενου «μετώνειου» σφάλματος έχουμε διαφορά ημερομηνίας εορτασμού, εκτός λίγων εξαιρέσεων.   Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο κοινός εορτασμός σε όλο τον χριστιανικό κόσμο   του Αγίου Πάσχα το 2025 (20 Απριλίου). Εξαιτίας αυτής της σύμπτωσης έχουν αρχίσει οι γνωστοί-άγνωστοι ακραίοι να σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις και να κινδυνολογούν. Εντός αυτών είναι και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι «Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί». Δεν έχουν όλοι αυτοί ως φαίνεται με τίποτα άλλο να ασχοληθούν από το να βλέπουν παντού διάβολο, πειρασμό, απειλή.  Είναι εκείνοι που ζουν με την άρνηση,  την τρομολαγνεία  και την συνωμοσιολογία. Η απώλεια της σοβαρότητας είναι καταφανής, όχι καινοφανής.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπολογισμός ημερομηνίας του Πάσχα είναι αστρονομικό-μαθηματικό θέμα. Κοινός εορτασμός υπήρξε στον 20ο αιώνα   πάρα πολλές χρονιές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις άμεσες προηγούμενες που ήταν κατά τα έτη: 2007,2010, 2011, 2014, 2017 και οι επίσης άμεσες  επόμενες τα έτη: 2025, 2028, 2031, 2034, 2037, 2041 κ.ά. Τον 21ο αιώνα θα συμβεί τριάντα μία φορές. Υπήρξε κάποια ένωση των Εκκλησιών;  Η Δυτική Εκκλησία μάλιστα, και προς εξυπηρέτηση των παιδιών της που ζουν σε Ορθόδοξα κράτη και λόγω των μικτών γάμων, από πολλών ετών έχει επιτρέψει να γιορτάζουν μαζί με τους Ορθοδόξους το Πάσχα για να διευκολύνονται στην οικογένεια τους, στην εργασία τους, στον περίγυρό τους. Ενώθηκαν-αφομοιώθηκαν κάποιοι από κάποιους; Όχι! Πρέπει να πρυτανεύει η λογική και να παραμερίζονται οι αγκυλώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφατα στην Ιεραρχία του Θρόνου ευχήθηκε για κοινό εορτασμό του Πάσχα σε Ανατολή και Δύση με βάση την δική μας Ορθόδοξη παράδοση. Πού είδαν κάποιοι προδοσία και ένωση; Αντί  να σπέρνουν ψεύδη, ύβρεις και τοξικότητα, να διοργανώνουν ομιλίες και να δημοσιεύουν κείμενα γεμάτα ανακρίβειες,  πανικό και διχόνοια καλύτερα να προσεύχονται να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των χριστιανών σε όσο περισσότερα επίπεδα. Η Ανάσταση του Κυρίου μας, το Άγιο Πάσχα, είναι πηγή χαράς, ελπίδας, σωτηρίας και όχι γκρίνιας, απομόνωσης και κατάκρισης, όλα έργα διαβόλου∙ με την διαίρεση μόνο αυτός  χαίρεται και οι εχθροί του Χριστού. Ο δικαιωματισμός δεν μπορεί να κρύβει παραλογισμό και να αγνοεί τον ρεαλισμό.

Το αφήγημα περί υποβόσκουσας ένωσης των Εκκλησιών λόγω του κοινού Πάσχα τον επόμενο χρόνο  ακουμπά την συκοφαντία, αποκρύπτει την πραγματικότητα,  διαστρέφει την αλήθεια, καταλήγει σε γελοιότητα. Μάλλον ορισμένοι αν δεν έλεγαν η δεν έγραφαν τις ανακρίβειες με τι θα ασχολούνταν; Το κυνήγι φαντασμάτων μπορεί να είναι εύκολο και γνωστή τέχνη για μερικούς, δεν είναι όμως και ψυχωφελές. Η δαιμονοποίηση ότι δεν καταλαβαίνουμε, δεν γνωρίζουμε, δεν μας αρέσει ακουμπά την παράνοια. Η πανδημία πέρασε, η παραφιλολογία για τις ταυτότητες παρήλθε, το «666» πάλιωσε, άρα έπρεπε να βρεθεί νέο θέμα συζητήσεων, αναρτήσεων, συνάξεων. Η παρωπίδα παντού και πάντα στερεί την γνώση, εμποδίζει την αναζήτηση και ευνοεί την προκατάληψη.

Τέλος, υπάρχει και ένα ευχάριστο νέο για τους αυτοχρισθέντες θεματοφύλακες της πίστης μας. Από το 2.700 σίγουρα δε θα εορτάσουν ποτέ το Άγιο Πάσχα οι δύο Εκκλησίες μαζί  αφού θα έχει μηδενιστεί το «μετώνειο» σφάλμα. Ας ανακαλύψουν  μέχρι τότε νέα αφορμή αντίδρασης, όχι βέβαια ότι τους είναι και δύσκολο. 

 

* Αρχιμανδρίτης, Θεολόγος, Κοινωνιολόγος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20 Μαΐου 2025   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.5.2025

Οικισμός Ενορία 24-25 Μαΐου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 25/5 Κυριακή 18:00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – ΆνδροςAndros Καθεδρικού Ναού Αγίου