Το βάπτισμα περιλαμβάνει μια προσωπική απάντηση, δεν μπορούμε να την δανειστούμε με «αντιγραφή και επικόλληση»
Σήμερα, η πρωινή κατήχηση του Πάπα Φραγκίσκου κατά την γενική ακρόαση αναφέρεται στο βάπτισμα. Αυτό το μυστήριο βρέθηκε στο επίκεντρο και της τελευταίας ακρόασης στο πλαίσιο της κατήχησης πάνω στα μυστήρια που ο Πάπας πραγματοποιεί κάθε Τετάρτη
Το βάπτισμα αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας, που προκαλεί μια «πνευματική δυναμική» η οποία διανύει όλη τη ζωή, υπενθύμισε ο Φραγκίσκος σήμερα το πρωί στους περίπου 17.000 πιστούς που γέμισαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου για την γενική ακρόαση. Κατά την κατήχηση ο Φραγκίσκος ζητά και πάλι να θυμηθούμε την ημερομηνία του βαπτίσματός μας: «είναι σαν δεύτερα γενέθλια», λέει. Και να διδάξουμε στα παιδιά μας να κάνουν σωστά το σημείο του σταυρού.
Το όνομα: ο Θεός συνεχίζει να το προφέρει
Η πρώτη άποψη στην οποία ο Πάπας επικεντρώνεται είναι το τυπικό της υποδοχής όταν ζητείται το όνομα, επειδή υποδεικνύει την προσωπική ταυτότητα. Με το όνομα, βγαίνει από την ανωνυμία. Το βάπτισμα, πράγματι, ενεργοποιεί «την προσωπική κλήση να ζήσει ως χριστιανός, η οποία θα αναπτυχθεί καθ’ όλη τη ζωή του».
Και συνεπάγεται μια προσωπική απάντηση και όχι δανεισμένη, με «αντιγραφή και επικόλληση». Η χριστιανική ζωή είναι συνυφασμένη με μια σειρά από κλήσεις και απαντήσεις: Ο Θεός συνεχίζει να προφέρει το όνομά μας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, κάνοντας να ηχήσει με χίλιους τρόπους η έκκλησή του να συμμορφωθούμε σύμφωνα με τον Υιό του τον Ιησού. Άρα το όνομα είναι σημαντικό!
Η πίστη δεν μπορεί να αγοραστεί
«Η πίστη δεν μπορεί να αγοραστεί» αλλά μπορούμε να τη ζητήσουμε και να μας δοθεί ως δώρο, υπογραμμίζει στη συνέχεια ο Πάπας,προτρέποντάςμας να προσευχηθούμε για να τη λάβουμε. Πρόκειται για την εκπαίδευση των κατηχουμένωνκαι την προετοιμασία των γονέωνοι οποίοι τείνουν να την προκαλέσουν και να την ξυπνήσουν. Οι ενήλικες κατηχούμενοι, πράγματι, εκδηλώνουν σε πρώτο πρόσωπο αυτό που επιθυμούν ενώ τα μικρά παιδιά παρουσιάζονται από τους γονείς και τους νονούς.
Διδάσκουμε στα παιδιά να κάνουν σωστά το σημείο του σταυρού
Το επισφράγισμα γι αυτό, είναι ακριβώς το σημείο του σταυρού που γίνεται στο μέτωπο: ένα διακριτικό που δηλώνει ποιοι είμαστε, ως «ένα πασχαλινό σημάδι», το οποίο καθιστά ορατό τον χριστιανικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωής. Ο Πάπας μας προσκαλεί, επομένως, να κάνουμε το σημείο του σταυρού «όταν ξυπνάμε, πριν από τα γεύματα, μπροστά σε έναν κίνδυνο, για να αμυνθούμε ενάντια στο κακό, το βράδυ πριν κοιμηθούμε» επειδή «αυτό σημαίνει ότι λέμε στον εαυτό μας και στους άλλους, πού ανήκουμε, ποιοι επιθυμούμε να είμαστε» και για να διδάξουμε στα μικρά παιδιά να το κάνουν σωστά επειδή δε συμβαίνει πάντα έτσι.
Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να διδάξουμε στα μικρά παιδιά να κάνουν σωστά το σημείο του σταυρού. Και αυτό που κάνουμε όταν μπαίνουμε στην εκκλησία, μπορούμε να το κάνουμε και στο σπίτι, διατηρώντας ένα μικρό δοχείο με αγιασμό – ορισμένες οικογένειες το κάνουν: έτσι, κάθε φορά που επιστρέφουμε ή που βγαίνουμε έξω, κάνοντας το σημείο του σταυρού με αυτό το νερό, θυμόμαστε ότι είμαστε βαπτισμένοι. Μην ξεχνάμε, το επαναλαμβάνω, ίσως πολλές φορές! Διδάσκουμε στα μικρά παιδιά να κάνουν το σημείο του σταυρού, καταλάβατε; Ευχαριστώ.
Μετάφραση: ρφ