Κίνα, μία πορεία για το καλό της Εκκλησίας

Κίνα, μία πορεία για το καλό της Εκκλησίας

Η αναφορά του Πάπα προς   διπλωματικό Σώμα που αφορά την Προσωρινή Συμφωνία  μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Στην ομιλία πάνω στην «κατάσταση του κόσμου» με τα μάτια της Αγίας Έδρας, ο Πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε  μερικές σημαντικές  γραμμές  για την υπογραφή της  προσωρινής Συμφωνίας  με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι μια σημαντική αναφορά  διότι υπογραμμίζει  για μια φορά ακόμη   τη σκέψη που οδήγησε  την Αγία Έδρα  να δεσμευθεί  για χρόνια  σε ένα «μακρύ  και καλά σταθμισμένο θεσμικό διάλογο» στον οποία  ο πρώτος σημαντικός καρπός  αντιπροσωπεύεται  από τη συμφωνία  που υπογράφτηκε στο Πεκίνο  στις  22 Σεπτεμβρίου 2018 από το Γραμματέα  Υπεύθυνο των Δημοσίων Σχέσεων της Αγίας Έδρας Antoine Camilleri και τον Υφυπουργό  για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας  Wang Chao. Οι τελευταίοι Ποντίφικες  Και οι συνεργάτες τους  δεσμεύτηκαν όχι για ένα πολιτικό ή διπλωματικό σκοπό αλλά για να διευκολύνουν την ενότητα της καθολικής Εκκλησίας στην Κίνα  και την ενότητα μεταξύ των Κινέζων Επισκόπων και του Διαδόχου του Πέτρου, δηλαδή για να εγγυηθούν  τα ουσιώδη στοιχεία για τη ζωή των Καθολικών κοινοτήτων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος  θέλησε  να υπενθυμίσει στην ομιλία του προς το διπλωματικό Σώμα, είναι να επαναφέρει στην πλήρη εκκλησιαστική ενότητα τους απομείναντες «αξιωματούχους»  χειροτονημένους χωρίς την Ποντιφική εντολή «καλώντας  να εργαστούν γενναιόδωρα για τη συμφιλίωση  των Κινέζων Καθολικών  για μία ανανεωμένη  κήρυξη του Ευαγγελίου”. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια  όλοι οι Ποιμένες  της Καθολικής Εκκλησίας στην Κίνα  ευρίσκονται σε κοινωνία με το Επίσκοπο Ρώμης. Ένα σημείο αυτής της πλήρης κοινωνίας  υπήρξε και  η  σημαντική συμμετοχή  δύο Επισκόπων όλης της Κίνας στη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη για τους νέους  και υπενθυμίστηκε η συγκίνηση  του Ποντίφικα  όταν τους ασπάστηκε  στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας  στη  Βασιλική του Αγίου Πέτρου κατά την έναρξη της Συνόδου.

Πρέπει επίσης να υπογραμμιστούν οι  τελευταίες γραμμές  της παραγράφου  αφιερωμένες στην Κίνα κατά την ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος προς τους διπλωμάτες: “Ευχόμαστε  οι συνέχιση των επαφών  για την εφαρμογή της Προσωρινής Συμφωνίας να συμβάλλει  στην επίλυση  των ανοικτών υποθέσεων  και να επιβεβαιώσει  τον απαραίτητο καιρό  για μία αποτελεσματική εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας ”. Για μια ακόμη φορά συνάγεται αυτό  που επισημαίνετε στον τίτλο της συμφωνίας: να είναι ένα πρώτο, ιστορικό, θεμελιώδες βήμα σε μία πορεία που δεν έχει ολοκληρωθεί και που θα χρειαστεί ακόμα χρόνο. Σχετικά με την ονομασία των νέων επισκόπων, όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες για την επίλυση διαφόρων λεπτών θεμάτων που εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης  των «παράνομων» επισκόπων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από την κινεζική Κυβέρνηση: μια δραστηριότητα που δεσμεύει την Αγία Έδρα και έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενότητα της Εκκλησίας και τη δυνατότητα εκατομμυρίων Καθολικών πολιτών να εκδηλώσουν την πίστη τους σε πλήρη κοινωνία με τον Επίσκοπο Ρώμης.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου