Το διπλωματικό σώμα προς τον Πάπα: Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για ένα δίκαιο και ειρηνικό κόσμο

Το διπλωματικό σώμα προς τον Πάπα: Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για ένα δίκαιο και ειρηνικό κόσμο

Να συλλέξουμε τις προκλήσεις  που αντιπροσωπεύονται  από τις νέες μορφές σκλαβιάς , από την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας , από την πυρηνική απειλή. Είναι μόνο μερικές υποδείξεις που περιέχονται  στον χαιρετισμό  προς τον Πάπα του έχοντος τα πρωτεία τιμής  παρά τη Αγία Έδρα του Πρέσβη της Κύπρου, Γεωργίου Πουλίδης

Αυτά είναι τα ισχυρά θέματα του Ποντιφικάτου  του Φραγκίσκου που οδήγησαν  το χαιρετισμό του Πρέσβη της Κύπρου, του Γεωργίου Πουλίδη, του έχοντος τα πρωτεία τιμής του Διπλωματικού Σώματος στην Αγία Έδρα. Μια συνάντηση του χρόνου που μόλις τελείωσε, κατά την οποία ο Πάπας "έφερε προς τα εμπρός – εξηγεί ο Πρέσβης – την ακούραστη δέσμευσή του στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας". Είναι λοιπόν οι μάστιγες του κόσμου που αφορούν το Διπλωματικό Σώμα όπως  την αναζήτηση λύσεων για την εξουδετέρωση της «κουλτούρας των περιθωριακών», υπογραμμίζοντας επανειλημμένα την απαραίτητη αξία του οικουμενισμού και την ελπίδα που υπάρχει στους νέους και το μέλλον τους.

Ένα δίκαιος και ειρηνικός κόσμος

Είναι  «η δέσμευση – λέει ο πρέσβης  Πουλίδης  – που μας παραδίνει η επέτειος της λήξης του  Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και την 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι ανθρώπινη αξιοπρέπεια, "ο ακρογωνιαίος λίθος" στον οποίο " πρέπει να οικοδομήσουμε έναν αυθεντικό δίκαιο, ελεύθερο και ειρηνικό κόσμο". Δεν πρέπει να αποκρύψουμε ότι "μένουν πολλά να γίνουν" στο πρόσωπο της ανισότητας και της αδικίας. «Η φτώχεια, η πείνα, οι ένοπλες συγκρούσεις, η ύπαρξη νέων μορφών δουλείας, ο περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την πυρηνική απειλή – τονίζει το Dean -. Είναι δραματικές προκλήσεις που πρέπει συστηματικά να περισυλλεχθούν»

Η ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη

Υπάρχει μόνο ένα μεγάλο ερώτημα «πνευματικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό» που πρέπει να εξεταστεί στο σύνολό του και είναι αυτό που η Εκκλησία αποκαλεί «ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη», η επίλυση των προβλημάτων περνά στην πραγματικότητα στην εξέταση του ανθρώπου στο σύνολό του. Ο Πρέσβης υπενθύμισε  ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα προτρέψει να υπάρξει  «αλληλεγγύη ξεκινώντας από τους  φτωχότερες και περιθωριακούς» για να εξουδετερωθεί η «κουλτούρα των άχρηστων» και η «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας.

Η παγκόσμια  μετανάστευση

Το Διπλωματικό Σώμα αναγνωρίζει τη "μεγάλη συμβολή της Αγίας Έδρας στην προώθηση αποτελεσματικής δράσης στον τομέα της παγκόσμιας μετανάστευσης". μια στρατηγική που βασίζεται σε 4 σημεία: υποδοχή, προστασία, προώθηση, ολοκλήρωση. Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις στις διάφορες διαδρομές του Πάπα Φραγκίσκου, ο Πρέσβης   κ. Πουλίδης  τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί "μια αναπόσπαστη οικολογία". να «συνεχιστεί η πορεία  προς τη συμφιλίωση μέσω του διαλόγου» αναπτύσσοντας στο οικουμενικό πεδίο "μια γόνιμη κοινωνία των διαφορών".

Γέφυρες διαλόγου μεταξύ των θρησκειών

Τονίζοντας την αξία της συνεδρίασης του Μπάρι μεταξύ των Προκαθημένων των Εκκλησιών Καθολικής, Ορθόδοξης και της Ανατολής, ο Πρέσβης  κ. Πουλίδης υπενθύμισε την καταγγελία  της  «ντροπιαστικής σιωπής» για τον πόλεμο. "Εσείς –  λέει στον Πάπα Φραγκίσκο – έχετε  δημιουργήσει γέφυρες διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, απαραίτητες για την οικοδόμηση και υπεράσπιση της ειρήνης, διατηρώντας παράλληλα άθικτες τις διαφορετικές ταυτότητες ".

Οι νέοι  το μέλλον της ελπίδας.

Η οικογένεια και οι νέοι είναι τα άλλα θέματα που άγγιξε ο κ. Πουλίδης.  Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Πάπα στην Ιρλανδία με την ελπίδα ότι "όλος ο κόσμος λειτουργεί ως μία οικογένεια, ειδικά όσον αφορά τους αδύναμους αδελφούς", ο Πρέσβης θυμάται τη Σύνοδο των Νέων. " Εσείς – είπε – τους έχετε προσκαλέσει να ονειρεύονται ένα μέλλον ελπίδας που θα κοσμούν την προγονική σοφία των παππούδων τους. Οι νέοι και οι ηλικιωμένοι μαζί μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέλλον σε ανθρώπινη κλίμακα ». «Η ψυχή του νεαρού άνδρα είναι το πιο πολύτιμο άγαλμα από όλα», με αυτά τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Πρέσβης Παυλίδης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στον Παναμά, προέτρεψε  να αγαπάμε τους νέους, να τους βοηθούμε  «για να φροντίζουν και αυτοί  το κοινό μας σπίτι που είναι  η Γη, η οικοδόμηση σ 'αυτήν ένα αύριο στο οποίο η αξιοπρέπεια της γυναίκας και του ανθρώπου μπορεί να επανακτήσει την κεντρική της θέση».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου