Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα: με τον Πάπα για να αλλάξουμε τις καρδιές

Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα: με τον Πάπα για να αλλάξουμε τις καρδιές

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν γυρίζει το βλέμμα του από το άλλος μέρος , αλλά γίνεται ερμηνευτής του πόνου των αυτοχθόνων πληθυσμών, προτρέπει να κοιτάξουμε τη Δημιουργία, «τραυματισμένη σε πολλές από την  ανθρώπινη απληστία, τις ένοπλες  συγκρούσεις, που γεννούν μία παλίρροια κακών  και  συμφορών καθώς επίσης και Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν στρίβετε κοίταξε τον άλλο τρόπο, αλλά είναι ο διερμηνέας του πόνου των αυτοχθόνων πληθυσμών, προτρέπει να κοιτάξουμε τη δημιουργία, «τραυματίστηκε ανθρώπινη απληστία σε πολλές περιοχές, από τις ένοπλες συγκρούσεις που δημιουργούν πολλά δεινά και συμφορές , καθώς και φυσικές καταστροφές που αφήνουν στο πέρασμα τους μια παλίρροια καταστροφών". Το κάνει αυτό στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Φόρουμ των Αυτοχθόνων Λαών, που συγκεντρώθηκε από το IFAD στην έδρα του FAO στη Ρώμη.

Αδελφότητα για να ανοίξει την πόρτα για αύριο

Η λέξη-κλειδί που ανοίγει το πνεύμα όλης της ομιλίας του είναι η αδελφοσύνη. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε αυτές τις μάστιγες – λέει ο Πάπας Φραγκίσκος – ή να απαντούμε  σε αυτές με την αδιαφορία και την έλλειψη αλληλεγγύης, ή την αναβολή των μέτρων που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αντίθετα, μόνο μια ισχυρή αίσθηση αδελφοσύνης θα ενισχύσει τα χέρια μας για να βοηθήσουμε σήμερα εκείνους που την χρειάζονται και να ανοίξει την πόρτα στο  αύριο στις γενιές που έρχονται πίσω μας ».

Πλήρης εναρμόνιση με τη δέσμευση του παγκόσμιου καθολικού κινήματος για το κλίμα

«Αδελφότητα είναι το νόημα της δέσμευσής μας – λέει στο  Vatican News Cecilia Dall'Oglio, oδιευθυντής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το Κλίμα – συχνά πρέπει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε πραγματικά να αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση και των αδελφών μας ". «Χρειαζόμαστε μεγάλη συνεργασία μεταξύ μας, τον διάλογο, κυρίως επειδή ο κίνδυνος είναι ότι οι μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας ανατίθενται σε όσους ενδιαφέρονται για αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα». «Δεν μπορείτε να αναθέσετε – λέει ο Cecilia Dall'Oglio – αυτά τα σημαντικά θέματα, όπως την αγροτική μεταρρύθμιση, την αγροτική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την αρπαγή γης: που είναι τα κεντρικά θέματα της επόμενης Συνόδου των Επισκόπων για το Amazon έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο».

Στη μνήμη της αδελφής Dorothy

Δεν μπορείτε να βρείτε κοινά ανάμεσα στη ματιά του Πάπα Φραγκίσκου και της αδελφής Dorothy Stang, μιας αμερικανίδας μοναχής που σκότωσαν στις 12 Φλεβάρη του 2005 στη Βραζιλία ένοπλοι άνδρες που ήθελαν να φιμώσουν τη δέσμευσή της υπέρ των αυτοχθόνων πληθυσμών. Πριν πεθάνει – είπε στους αδελφές της – πήρε την Αγία Γραφή από την τσάντα της και άρχισε να διαβάζει τους Μακαρισμούς ιδίως το απόσπασμα: «Μακάριοι είναι εκείνοι που πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη».

Ένα ταξίδι για να μεταμορφωθούμε σε αδελφούς

Η αδελφή Ντόροθι δήλωνε συχνά ότι "μόνο μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής μας – τις αξίες και τις στάσεις μας – μπορεί να φέρει νέα ζωή στον κόσμο μας". «Για να θυμούνται και να προετοιμαστούν για τη Σύνοδο – λέει ο Cecilia Dall'Oglio – το  Παγκόσμιο Καθολικό Κίνημα για την Κλιματική Δράση έχει ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως, για την Σαρακοστή, νηστεία από το κρέας. Πρέπει να θεωρηθεί ότι η εκτροφή βοοειδών αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για την αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία ". Η μέση κατανάλωση κρέατος παράγει 60 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σιτηρών. Ένα σημάδι της προσοχής, δεδομένης της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, να φυτέψουμε ένα δέντρο. «Είναι ένα ταξίδι – δήλωσε ο διευθυντής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το κλίμα – για να συνεχίσετε την ενέργεια της δημιουργίας  νέων  δεσμών που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου, επειδή η γη είναι η ζωή, η μητέρα γη." Στην ιστοσελίδα του κινήματος μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλες τις προγραμματισμένες πρωτοβουλίες και να κατεβάσετε ειδικά προετοιμασμένες επιδοτήσεις "για να ακούσετε την κραυγή της γης και την κραυγή των φτωχών".

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου