Η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία τίμησε τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη Σπιτέρη
Τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας και Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρο της Βιβλικής Εταιρείας, πατέρα Ιωάννη Σπιτέρη, βράβευσε η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία, για τη χρόνια και ουσιαστική προσφορά του στην διάδοση του βιβλικού λόγου, σε μία ειδική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό (Duomo), στην Κέρκυρα.
Η βράβευση του Καθολικού Αρχιεπισκόπου έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, για την επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Βιβλικής Εταιρίας στην Κέρκυρα, της πρώτης Βιβλικής Εταιρίας στην Ελλάδα,το 1819.
Στο χαιρετισμό του, στην εκδήλωση, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα, ενώ επεσήμανε την ουσιαστική συνεργασία των δύο Εκκλησιών σε χριστιανικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
«Με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιωάννη Σπιτέρη μας συνδέουν πραγματικοί δεσμοί εκτίμησης και αγάπης καθώς συνδεθήκαμε πριν από χρόνια, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο νησί μας, την Κέρκυρα, όπου και ήμουν παρών στην χειροτονία και την ενθρόνισή του. Όλα αυτά τα χρόνια γίναμε συνοδοιπόροι και οι δύσκολοι καιροί στους οποίους ζούμε έκαναν επιτακτική την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας για να αποφευχθεί η προϊούσα αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας, και το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει με δόγματα, αλλά με την γενικότερη στάση του πολιτισμού μας έναντι της πίστεως.
Σε μια εποχή γενικευμένης οικονομικής κρίσης, στην οποία φαίνεται να έχουν αδειάσει οι καρδιές των πολλών από συναισθήματα και αγάπη, η συνεργασία μας έχει επεκταθεί και στον κοινωνικό τομέα. Το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο βοηθά και ρωμαιοκαθολικούς αδελφούς μας, ενώ ο Σεβασμιότατος συμμετέχει στο Διοικητικό του Συμβούλιο.
Η συνεργασία μας όμως εκτός από πολυετής είναι και πολυδιάστατη και όπως είναι φυσικό εκτείνεται και σε εκδηλώσεις πολιτισμού και επιστημονικής καλλιέργειας – παιδείας του λαού μας.
Αυτές τις στιγμές θα μπορούσα να θυμηθώ πάρα πολλά και να τα αναφέρω στην αγάπη σας. Θα περιοριστώ όμως σε ένα. Θεωρώ κορυφαία στιγμή της φιλαδελφίας μας τον ασπασμό της αγάπης όταν δίνουμε το Άγιο Φως στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο, κάτι που καθιερώθηκε αυτά τα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε ότι πέρα από τις διαφορές υπάρχει η αγάπη, η οποία μαρτυρεί το πνεύμα της καταλλαγής και της ελπίδας μας ότι κάποια στιγμή, όποτε ο Θεός και οι άνθρωποι ευδοκήσουν το αίτημα υπέρ της των πάντων ενώσεως θα γίνει πραγματικότητα εν πνεύματι και αληθεία. Για όλους αυτούς τους λόγους σήμερα, ειλικρινώς, συγχαίρουμε ολόψυχα με την χαρά του Σεβασμιότατου.
Ο Σεβασμιότατος είναι εξαιρετικός θεολόγος. Έχει μελετήσει τον βιβλικό λόγο, αλλά και τους Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τόσα τα κείμενά του, όσο και η συμμετοχή του στον διαχριστιανικό διάλογο, αλλά και η εν γένει μαρτυρία του εδώ στην Κέρκυρα δείχνουν ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στηρίζει την διακονία του στο Ευαγγέλιο, άνθρωπος αγάπης και καταλλαγής, άνθρωπος με επίγνωση των αναγκών των καιρών.
Συγχαίρουμε λοιπόν την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τον Σεβασμιότατο αδελφό, σε μία εκδήλωση που έρχεται σε συνέχεια των περυσινών για την συμπλήρωση ήδη πενήντα χρόνων ιερατικής διακονίας.
Σεβασμιότατε, είησαν τα έτη σας πάμπλειστα, ευφρόσυνα, καρποφόρα, ειρηνικά και δημιουργικά. Πάντοτε Άξιος!», είπε στο λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων .
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ελλάδος, Αιδέσιμος Μελέτιος Μελετιάδης, αναφέρθηκε στο οικουμενικό έργο του Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Εκκλησίας Ιωάννη Σπιτέρη, ενώ τον χαρακτήρισε ως «έναν εκκλησιαστικό ηγέτη, που αναγνωρίζει ότι η Εκκλησία του Χριστού ξεπερνάει τα δικά του εκκλησιαστικά όρια».
«Όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζω τον Σεβασμιότατο κ. Ιωάννη, είδα στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο αυτού του οικουμενικού χριστιανικού πνεύματος. Έναν εκκλησιαστικό ηγέτη που δεν «μαντρώνεται» πίσω από την εκκλησιαστική του ταυτότητα και θεολογία, αλλά που μπορεί να δει στον άλλον το έργο της χάρης του Κυρίου και να αναπτύξει ειλικρινή αδελφική σχέση μαζί του, παρά τη διαφορετικότητα και την τραυματική ιστορία των παραδόσεών μας. Είδα έναν εκκλησιαστικό ηγέτη, που αναγνωρίζει ότι η Εκκλησία του Χριστού ξεπερνάει τα δικά του εκκλησιαστικά όρια. Γνώρισα έναν Χριστιανό που δεν χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστική αυτάρκεια, αν και το μέγεθος της Καθολικής Εκκλησίας θα μπορούσε να του στήσει μια τέτοια παγίδα, αλλά απεναντίας χαρακτηρίζεται από ταπεινό διδακτικό πνεύμα, που τον καθιστά όχι μόνο έτοιμο να διδαχθεί από τον διαφορετικό, αλλά αναζητά στον διαφορετικό εκείνα τα σημεία, στα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι υστερεί.
Στον κ. Ιωάννη αναγνώρισα έναν άνθρωπο της Εκκλησίας που δεν φοβάται να διαλεχθεί με τον ‘άλλο’ Χριστιανό και μάλιστα να του δώσει τόπο και χώρο στην ανάγκη του, ξεφεύγοντας από τα δογματικά ειωθότα, όπως έκανε στην Αλεξανδρούπολη προσφέροντας τον Καθολικό Ναό της πόλης, ώστε η χορωδία της εκεί Ευαγγελικής Εκκλησίας να δώσει τη συναυλία της ή να επιτρέψει στον ποιμένα της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Βόλου να συμμετέχει στην τέλεση δύο μικτών γάμων στον Ναό της Καθολικής Εκκλησίας στον Βόλο.
Στον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κέρκυρας κ. Ιωάννη, βρήκα έναν άνθρωπο του Θεού, που δεν φοβάται να κάνει την εκκλησιαστική αυτοκριτική του και υπέρβαση, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη για σύγκλιση και συνεργασία με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες σε θέματα όπου η αγωνία και το ενδιαφέρον είναι κοινά. Ένας τέτοιος κοινός χώρος είναι η Αγία Γραφή και η διάδοσή της στην καθομιλουμένη γλώσσα του λαού. Η παρουσία του στην Ελληνική Βιβλική Εταιρεία υπήρξε καθοριστική για το άνοιγμα της Καθολικής κοινότητας της χώρας μας προς το έργο της Εταιρείας και την προώθηση του εκδοτικού της έργου μέσα στην εκκλησιαστική του κοινότητα. Χαιρόμαστε για την ΕΒΕ και το έργο της, όμως καλούμαστε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που σήμερα είναι και απολαμβάνουμε, έγινε χάρις σε ανθρώπους σαν τον Σεβασμιότατο κ. Ιωάννη. Βεβαίως βρήκε ευήκοα ώτα και πνεύμα σύμπνοιας στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και στα υπόλοιπα μέλη της Εταιρείας. Όμως ο κ. Ιωάννης δεν αρκέστηκε ούτε περιορίστηκε στον χώρο της Βίβλου. Αναζήτησε τη συνεργασία και σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία μας γενικότερα, όπως αυτό του γάμου.
Η επίθεση που δέχεται ο θεσμός του γάμου, όπως αυτός κατανοείται μέσα στην αγιογραφική παράδοση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αποτελεί πρόκληση και πρόβλημα για όλους μας που ομολογούμε τον Ιησού Χριστό ως Κύριό μας και Θεό μας. Η αναζήτηση κοινής χριστιανικής προσέγγισης έφερε θετικά αποτελέσματα. Αρχικώς με τις συναντήσεις στον Βόλο, οι οποίες φιλοξενήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, και στη συνέχεια από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, για να καταλήξουν σε κοινά συνέδρια ζευγαριών στην Πιερία με πολύ θετικές εντυπώσεις, βιώματα και αποτελέσματα εκ μέρους όλων των συνέδρων. Βεβαίως, η οικουμενική σύγκλιση που αναζήτησε ο κ. Ιωάννης δεν λειτούργησε εις βάρος ούτε της εκκλησίας του ούτε των θεολογικών του θέσεων.
Ο κ. Ιωάννης ούτε Ορθόδοξος έγινε ούτε Ευαγγελικός. Παραμένει ενεργό και πιστό μέλος και αρχιερέας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Θέτει όμως ένα όμορφο παράδειγμα ειλικρινούς οικουμενικής προσέγγισης και δημιουργικού σεβασμού του ‘άλλου’ σε όλους μας, για να το ακολουθήσουμε. Το ζητούμενο δεν είναι η ένωση της Εκκλησίας, ένα γεγονός ευκταίο αλλά αδύνατο υπό τα σημερινά δογματικά και εκκλησιαστικά δεδομένα. Το ζητούμενο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι το πνεύμα της ενότητας μεταξύ των Χριστιανών των τριών Ομολογιών. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, ούτε θα αλλάξουμε ο ένας τον άλλον. Ενδεχομένως εκείνα που μας χωρίζουν καλό θα είναι να μείνουν έξω, αλλά υπάρχει σωρεία προβλημάτων μέσα στην κοινωνία μας που δεν είναι ούτε Ορθόδοξα ούτε Καθολικά ούτε Προτεσταντικά προβλήματα. Είναι προβλήματα του ανθρώπου και της κοινωνίας μας. Κάποια μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, αλλά για πολλά από αυτά χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Χρειαζόμαστε μια κοινή χριστιανική αντιμετώπισή τους.
Ο οικουμενικός χαρακτήρας της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για την κοινή αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Η ΕΒΕ κατάφερε να μας ενώσει εκεί όπου συμφωνούμε, δηλαδή στη Βίβλο. Και το αποτέλεσμα είναι καλό, πολλαπλό και μακροπρόθεσμο. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μια κοινώς αποδεκτή απόδοση του ιερού κειμένου και από τις τρεις Ομολογίες και ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοιο εύρος διάδοσης του κειμένου της Αγίας Γραφής και προπαντός της Καινής Διαθήκης στη χώρα μας, όσο τα τελευταία χρόνια. Όλο αυτό είναι καρπός προσπάθειας ανθρώπων, όπως ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, που βγήκαν από τα εκκλησιαστικά περιχαρακώματα, θυσίασαν μέρος της αυτάρκειάς τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους ‘άλλους’ και δούλεψαν για έναν κοινό σκοπό: τον επανευαγγελισμό των Ελλήνων.
Το παράδειγμά τους αποτελεί ένα καλό προηγούμενο για μελλοντικές συνεργασίες στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων. Το έργο τους θυμίζει τα χωράφια, στα οποία οι φράχτες που τα χωρίζουν, υψώνονται και δεσπόζουν την περίοδο της σποράς, αλλά καθώς τα στάχυα της αμοιβαίας αγάπης κι εμπιστοσύνης μεγαλώνουν εκατέρωθεν, κάποια στιγμή καλύπτουν τους φράχτες, οι οποίοι ναι μεν συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους, αλλά πλέον δεν είναι εμπόδιο, διότι ο καρπός τούς έχει καλύψει.
Σεβασμιότατε κ. Ιωάννη, σας ευχαριστούμε για το παράδειγμα οικουμενικού χριστιανικού πνεύματος που μας έχετε προσφέρει. Σας ευχαριστούμε, γιατί είχατε την τόλμη να σπείρετε στην αγάπη, στην αποδοχή του άλλου και σήμερα οι βλαστοί αυτής της σποράς έχουν μεγαλώσει και καλύπτουν εκείνα που μας χωρίζουν. Με τη συμβολή σας βοηθήσατε στην υλοποίηση της αρχιερατικής προσευχής του Κυρίου και στην επίτευξη του ευαγγελιστικού στόχου της, δηλαδή “Να είναι κι αυτοί ενωμένοι μ’ εμάς, κι έτσι ο κόσμος να πιστέψει ότι μ’ έστειλες εσύ.” Με την οικουμενική σας στάση και το χριστιανικό σας πνεύμα, κάνατε πράξη τη ρήση του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ, στην εγκύκλιο του Ad Petri cathedram της 29ης Ιουνίου 1959, «innecessariis unitas, indubiis libertas, inomnibus carita/ στα αναγκαία, ενότητα. στα αμφισβητούμενα, ελευθερία. σε όλα, αγάπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αιδέσιμος Μελέτιος Μελετιάδης.
Σε κλίμα συγκίνησης ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, μίλησε για τη συνεργασία τους με τον Αρχιεπίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας Ιωαννή Σπιτέρη, στην Ελληνική Βιβλική Εταιρεία «τον μόνο οικουμενικό οργανισμό που λειτουργεί στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξήρε το ρόλο του Καθολικού Αρχιεπισκόπου στη Βιβλική Εταιρία, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ρόλου της Καθολικής Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση του βιβλικού λόγου» όπως είπε.
«Με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιωάννη Σπιτιέρη μας συνδέουν πραγματικοί δεσμοί εκτίμησης και αγάπης. Συνεργαζόμαστε επί σειρά ετών στο Βόλο και στη Βόρεια Ελλάδα κάτω από τη σκέπη της ποιμαντικής μας οικογένειας. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σφυρηλατηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, των Ρωμαιοκαθολικών και Διαμαρτυρόμενων. Η Ελλάδα είναι ένα μοντέλο προς μίμηση και για τις Εκκλησίες, με μοναδικό σκοπό τον επανευαγγελισμό του λαού, προκειμένου να ξαναμελετήσουν οι Έλληνες τον λόγο του Θεού.
Ας ελπίσουμε πως αυτή η συνάντηση θα είναι και μία αφορμή για μία καλύτερη συνεργασία και περαιτέρω δράσεις που έχουν να κάνουν με το Χριστιανισμό στη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε Σεβασμιότατε Ιωάννη Σπιτέρη, για όσα προσφέρεται και βεβαίως όπως ευχόμαστε να χαίρεστε εσείς το ποίμνιό σας και το ποίμνιό σας Εσάς. Θα παραμείνετε πάντοτε για μας ο άνθρωπος της Ενότητας, θερμά συγχαρητήρια» κατέληξε στο λόγο του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού .
«Συνήθως μεταξύ των ανθρώπων της εκκλησίας ακούγονται κακεντρεχή σχόλια, σήμερα όμως όλα όσα τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν, δείχνουν ότι ήδη έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός. Μας δείχνουν ότι το Άγιο Πνεύμα δημιουργεί καταστάσεις τόσο θετικές, που πολλές φορές δεν τις πιστεύουμε πως είναι δύνατόν και όμως είναι» είπε στο λόγο των ευχαριστιών του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας, πατέρας Ιωάννης Σπιτέρης και πρόσθεσε «δε ξέρω πώς να σας ευχαριστήσω, για όσα ακούστηκαν όμως η σημερινή μέρα ας γίνει παράδειγμα για όλους να λένε καλά λόγια, γιατί τα καλά λόγια είναι η ψυχή μας. Τα σχίσματα μέσα στην εκκλησία δεν είναι τα μεγάλα σχίσματα, είναι τα μικρά αυτά σχίσματα που γίνονται μέσα στους κόλπους της εκκλησίας και δημιουργούν μία κατάσταση άσχημη, μία κατάσταση μίσους και σύγκρουσης. Ο λαϊκισμός πάνω σε αυτό το θέμα κάνει θραύση. Και εδώ σήμερα βλέπουμε το αντίθετο. Πορευόμαστε μαζί με όλες τις δυνάμεις μας. Με όλες τις διαφορές μας θα πάμε μαζί μπροστά. Η μοναδική αυτή πράξη των Εκκλησιών της Κέρκυρας το Μεγάλο Σάββατο με τον ασπασμό της αγάπης όταν λαμβάνουμε το Άγιο Φως από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κέρκυρας, γεγονός που καθιερώθηκε αυτά τα χρόνια, αυτό είναι το καλύτερο κήρυγμα που έχει επηρεάσει θετικά το λαό μας. Μπορούμε να πούμε όσα όμορφα λόγια θέλουμε, αλλά οι πράξεις είναι αυτές που έχει ανάγκη ο κόσμος, γιατί έχει κουραστεί από τα λόγια. Ο κόσμος θέλει πράξεις, θέλει να δει, θέλει να αισθανθεί. Αυτό κάνουμε εμείς, με το δικό μας απλό τρόπο στην Κέρκυρα, με το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεκτάριο. Αυτό το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα εδώ ας αποδοθεί και στο ποίμνιό μας» ευχήθηκε ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας, Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Βιβλικής Εταιρείας, πατέρας Ιωάννης Σπιτέρης.
Μετά το πέρας των ομιλιών,σε ανάμνηση της συνάντησης και της βράβευσης του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας, π. Ιωάννη Σπιτέρη, του αποδόθηκεαπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο και τον Διευθυντή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, Μιχάλη Χατζηγιάννη, ένα αντίγραφο της Αγίας Γραφής με ένα πολύτιμο ασημένιο κάλυμμα και μία εικόνα.
Η εκδήλωση τιμής του Καθολικού Αρχιεπισκόπου, ολοκληρώθηκε με ύμνους που απέδωσαν οι χορωδίες των Καθολικών Ενοριών της Αρχιεπισκοπής Κερκύρας.
Άννυ Ταπάσκου
Ανταποκρίτρια Α.Π.Ε. & Μ.Π.Ε.
Η είδηση μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την κ. Άννυ Ταπάσκου, και έκανε το γύρο του διαδικτυακού και έντυπου Τύπου τόσο σε τοπικό επίπεδο, στην Κέρκυρα, μέσω ιστοσελίδων (corfupress.comκ.α.) και εφημερίδων( «Κερκυραϊκή Άποψη» κ.α.), όσο και πανελλαδικά μέσω της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Link: Το άρθρο της Καθημερινής